Pobjeda Erdogana i njegove AKP i službeno potvrđena

Pobjedu Recepa Tayyipa Erdogana na predsjedničkim i njegove Partije pravde i razvoja na parlamentarnim izborima potvrdilo je i Vrhovno izborno povjerenstvo.

“Prema našim rezultatima, Recep Tayyip Erdogan je osvojio potrebnu većinu glasova. Prema nepotvrđenim rezultatima, izborni prag od 10 posto prešle su AKP, Republikanska narodna partija, Narodna demokratska partija, Dobra partija, Partija nacionalnog pokreta i Saadet”, rekao je predsjednik povjerenstva Sadi Guven.

Rezultate je potvrdio nakon 97,7 posto obrađenih glasova, navodeći kako oni koji nisu prebrojani ne utječu na konačan ishod, prenosi Anadolija.

Prema neslužbenim rezultatima prijevremenih predsjedničkih i parlamentarnih izbora u Turskoj, aktualni predsjednik je dobio 52,6 posto glasova.

Kandidat CHP-a Muharrem Ince je drugi s 30,8 posto osvojenih glasova, a slijede kandidat HDP-a Selahattin Demirtas s 8,2 posto glasova te kandidatkinja stranke IYI Meral Alsener sa 7,4 posto.

Erdogan: Pobijedio je narod

Koalicija AKP-a i MHP-a je, prema dosadašnjem broju prebrojanih glasova, osvojila 53,6 posto glasova, a koalicija CHP-IYI-Saadet-DP 34,2 posto glasova birača.

Obraćajući se pristašama ispred sjedišta AKP-a u Ankari, Erdogan je rekao da su “najveći pobjednici predsjedničkih i parlamentarnih izbora – demokracija i narod Turske”, prenosi Anadolija.

Prema njegovim riječima, “narod je odlučno stao u zaštitu svoje slobode i budućnosti”.

Prethodno je kandidat glavne opozicijske CHP Muharrem Ince priznao pobjedu Erdogana na predsjedničkim izborima.

“Narod koji je jučer golim rukama zaustavio tenkove, topove, avione, helikoptere i naoružanje pučista, istim tim rukama je danas stao u zaštitu svoje slobode i budućnosti. Pobijedila je Turska, turski narod, ali i svi potlačeni ljudi u svijetu”, kazao je Erdogan.

Istaknuo je kako će biti “nastavljeni veliki napori kako bi Turska ostvarila sve zacrtane ciljeve i narednih godina”.

Mnogo veće izvršne ovlasti

“Snagom koju ste nam dali na biralištima, svi zajedno ćemo ostvariti ciljeve naše zemlje za 2023. godinu”, rekao je turski predsjednik.

Naveo je i da je “Turska odabrala odlučnu borbu protiv svih terorističkih organizacija” te najavio da će “povećati međunarodni ugled države”.

“Rezultat je potvrda da ćemo biti uspravni naspram svih koji nas prijeko gledaju – od terorista pa do globalnih interesnih krugova”, istaknuo je Erdogan.

Novi mandat Erdoganu nosi mnogo veće, izvršne ovlasti jer se u Tursku uvodi predsjednički sustav.

Izvor: Al Jazeera i agencije