Pobjeda Duquea u prvom krugu predsjedničkih izbora u Kolumbiji

Ivan Duque ima podršku nekadašnjeg predsjednika Alvara Uribea (EPA)

Desničarski kandidat Ivan Duque uvjerljivo je pobijedio na predsjedničkim izborima u Kolumbiji, ali nije dobio dovoljno glasova da izbjegne drugi izborni krug, u kojem će odmjeriti snage s ljevičarem Gustavom Petrom.

Duque je dobio 39,1 posto glasova, a Petro 25,1 posto nakon prebrojenih 99 posto biračkih mjesta, pokazuju službeni rezultati koje je objavila komercijalna televizija Caracol.

Kandidat centra Sergio Fajardo našao se na trećem mjestu sa 23,8 posto glasova, a kandidat konzervativaca German Vargas Lleras na četvrtom sa 7,3 posto.

Očekuje se da će u drugom izbornom krugu, koji će biti održan 17. juna, mnogi Fajardovi birači glasati za Petra, a mnogi Vargas Llerasovi za Duquea.

Mirovni sporazum s FARC-om

To bi značilo da će utrka biti neizvjesna, a Petro bi mogao postati prvi ljevičar na predsjedničkoj poziciji u tradicionalno konzervativnoj Kolumbiji.

Fokus je u aktuelnim izborima bio na mirovnom sporazumu iz 2016. godine, koji je predsjednik na odlasku Juan Mauel Santos sklopio s gerilskim pokretom FARC-om, kako bi se dokončao sukob dug više desetljeća.

Petrova pobjeda garantirala bi kontinuitet mirovnog procesa, dok je Duque najavio njegove izmjene, izazvavši zabrinutost da bi se mnogi demobilizirani FARC-ovi borci u tom slučaju pridružili manjim naoružanim grupama.

“Kolumbija želi mir”, kazao je čelnik FARC-a Rodrigo Londono nakon glasanja na biračkom mjestu južno od Bogote.

Nekadašnji gerilac, danas čelnik političke stranke FARC, prvi put je izašao na izbore.

Tokom 52-godišnjeg sukoba ljevičarskih pobunjeničkih grupa, vojske i desničarskih paravojnih grupa poginulo je najmanje 220.000 ljudi, a raseljeno ih je oko sedam miliona.

Podrška bivšeg predsjednika ‘jastreba’

Naoružane grupe još su aktivne, uključujući i posljednju službeno postojeću Vojsku nacionalnog oslobođenja, čije mirovne pregovore s Vladom Duque kritizira.

Petro je bio član u međuvremenu raspuštene gerilske grupe M-19, a obavljao je i dužnost gradonačelnika Bogote.

U predizbornoj kampanji obećavao je besplatno obrazovanje za sve građane i preusmjeravanje ekonomije sa nafte na poljoprivredu.

Duque ima podršku nekadašnjeg predsjednika Alvara Uribea, poznatog “jastreba”.

Obećao je razbiti naoružane grupe, upozoravajući da bi u slučaju pobjede ljevičara Kolumbija krenula putem Venezuele, koja trenutno tone u tešku ekonomsku krizu.

Santos, koji se, zahvaljujući mirovnom sporazumu s FARC-om, dobio Nobelovu nagradu za mir, nije se po Ustavu mogao kandidirati za treći predsjednički mandat.

Angažirano 155.000 vojnika i policajaca

Nasilni izgredi nisu zabilježeni, ali su neki građani prijavili sporadične slučajeve kupovine glasova, navodi Alejandra Barrios iz platforme civilnog društva Electoral Observation Mission.

Petro je svojedobno upozoravao na mogućnost prevare da bi njegov pokret Kolumbija po mjeri čovjeka (Human Colombia) u subotu objavio da su “donekle smireni” zahvaljujući prisutnosti međunarodnih promatrača, uključujući i dvojicu iz Evropske unije.

Santos je procijenio da je izbore nadziralo više od 300 promatrača, izrazivši želju da budu najsigurniji i najtransparentniji u historiji te južnoameričke zemlje.

Nakon što su na pojedinim predizbornim događanjima zabilježeni nasilni incidenti, na održanju reda angažirano je oko 155.000 vojnika i policajaca, napominje novinska agencija dpa.

Izvor: Agencije