Pobijediti mržnju: Nastavnica djecu vodi u džamije i crkve u Mostaru

“Posjeta crkvama i džamiji naučila me da nas naše razlike ne trebaju da razdvajaju, već trebaju da nas spajaju. Naučila sam da se svi trebamo družiti i igrati zajedno”, kazala je 11-godišnja Džana nakon posjete pravoslavnoj i katoličkoj crkvi, te džamiji u Mostaru.

Riječi učenice Šeste osnovne škole iz Mostara dobijaju na težini kad se uzme u obzir da je njen grad više od 20 godina od okončanja rata u Bosni i Hercegovini simbol podjela, ne samo u tom dijelu zemlje već i šire.

Ona je jedna od 70-ak učenika trećih i petih razreda ove škole koji su zajednički posjetili srpsku Sabornu crkvu, Franjevački samostan i župu te džamiju u Cernici.

Džanina drugarica, 10-godišnja Hana, kaže da su joj se svidjele unutrašnjosti crkava i džamije te da joj je drago što su ona i njene kolege naučili da vjera i nacija i bilo koja druga različitost među ljudima nisu razlog da se oni dijele. “To nije razlog da ne možemo biti prijatelji”, ozbiljno je rekla učenica petog razreda.

Sa djevojčicama koje pohađaju islamsku vjeronauku u posjeti mostarskim bogomoljama bio je i osmogodišnji Andrej, koji pohađa pravoslavnu vjeronauku, ali i njegova vršnjakinja Pia, koja uopće ne ide na vjersku nastavu. To je nije spriječilo da uživa u posjeti. Najljepše joj je bilo, kaže, u džamiji, a iako je tog dana bilo vruće, nije nikako skidala šal koji je stavila prilikom ulaska u muslimanski vjerski objekt.

Andrej je, s druge strane, najviše uživao tokom posjete franjevcima zbog “šarenih mozaika”. Svi zajednički kažu da žele opet obići tuđe bogomolje, ne samo u svom gradu već i šire.

Zajednička posjeta

Ideju za posjetu bogomoljama prošle je godine dobila nastavnica islamske vjeronauke Elvedina Kazazić. Nakon odlične reakcije i djece i njihovih roditelja, u dogovoru s kolegama, ove godine posjeti mostarskim bogomoljama pridružila su se i djeca koja pohađaju pravoslavnu vjeronauku u pratnji nastavnika, sveštenika Radomira Krulja, ali i ona koja ne idu na takav vid nastave.

“Ovo su djeca koja imaju devet, deset, jedanaest godina, svi su iskreni i čiste duše”, kazala je nastavnica Kazazić.

“Kod djece samo treba nastaviti razvijati tu čistu dušu, koja će uočavati svjetliju stranu i voljeti ljude onako kakvi oni zaista jesu jer sve vjere, u to sam sigurna, uče nas suživotu, ljubavi, toleranciji, da se različitosti uvažavaju”, dodala je.

Kako kaže, cilj ovakvih posjeta jest da djeca usvoje poštovanje prema svim religijama i da iskreno izgrade stav poštivanja duhovnih vrijednosti različitih kultura i civilizacija, ali i da razviju sposobnost uvažavanja različitih stajališta.

Nastavnica Šeste osnovne škole ističe da su sve vjerske zajednice iskazale spremnost da ugoste mostarske mališane, kojima su spremno i strpljivo odgovarali na sva pitanja, “kojih je zaista bilo mnogo”.

Posebno raduje to što su svi učenici dvaju trećih i dvaju petih razreda koji su obišli mostarske bogomolje bili oduševljeni tom posjetom, ali i što je od njihovih roditelja čula da su sretni što su im djeca imala prilike posjetiti crkve i džamije, mjesta u kojima se njihovi drugari mole.

Učenje o drugima

Mala Hana s ponosom priča kako su joj roditelji, nakon što im je ispričala kako joj je bilo tokom posjete, tražili da im još priča o onom što je vidjela i naučila. “Imali su puno pitanja”, s velikim osmjehom kazala je desetogodišnja učenica.

Mališani nisu jedini koje je obradovala posjeta.

Glavni imam medžlisa Islamske zajednice u Mostaru Suljo-ef. Cikotić, koji je bio jedan od domaćina u džamiji u Cernici, ističe da se predrasude i barijere moraju uklanjati i rušiti, što se na najbolji način može uraditi predstavljanjem onog što je pozitivno kao prave vrijednosti.

“Ovakav gest, ovakva posjeta mnogo je bolja od običnih predavanja, jer ovako bolje dolazi do komšijskog upoznavanja i razumijevanja.”

Kako kaže, drago mu je što je o svojoj vjeri mogao pričati i onima koji nikad nisu bili u džamiji, a takvih je u posjeti ovih osnovaca bilo.

“Drago mi je što smo djecu mogli učiti da naše različitosti trebamo gledati kao jedno veliko bogatstvo, što se ovakvim posjetama možemo upoznati i vidjeti koliko smo u biti otvoreni i susretljivi”, rekao je ef. Cikotić.

Osmijeh djece

Kako kaže, drago mu je što su djeca zaista uživala u posjeti. “Te male stvari, smijeh i osmijeh, trebaju krasiti svakog vjernika.”

Nada se da će ovakvih posjeta biti i ubuduće. “Uvijek smo otvoreni da nas posjete drugi i da mi posjetimo druge.”

Radost zbog posjete mostarskih osnovaca iskazao je i Branislav Rajković, đakon Eparhije zahumsko-hercegovačke i primorske. Posjete bogomoljama drugih religija smatra pozitivnim za obrazovanje djece.

“S obzirom da obrazovanje nije samo ono što se dešava u učionici, to obrazovanje se proširilo i dešava se van učionica, u čitavoj zajednici. Drago mi je da, pored pravoslavne crkve, tu intenciju dijele rimokatolička crkva i islamska zajednica na lokalnom nivou”, kazao je đakon Rajković.

Kao značajno ističe i to što su direktori škola, nastavnici i vjeroučitelji shvatili da je “najveći promašaj i najveći grijeh prema mladima što nisu naučeni ljubavi već što su naučeni mržnji i animozitetu prema drugim ljudima, bez obzira na njihova uvjerenja”.

Posjetu je obilježila odlična reakcija djece, dodao je. “Nije to bila pasivna posjeta, gdje su učenici bili samo posmatrači. Imali su puno pitanja o svemu, zaista su bili aktivni.”

Domaćini i gosti

Đakonu je posebno drago što su u posjeti bila sva djeca, a ne samo djeca jedne nacije. “Oni su bili u jedinstvenoj posjeti jer su u jednom trenutku bili domaćini, a u narednom gosti. To je bilo jedno uzajamno i gostovanje i gostoprimstvo.”

Kako kaže, zbog političara je Mostar na neki način podijeljen grad, ali i naglašava da ova djeca pokazuju da je na mnoge načine i jedinstven. “Učenici sjede zajedno u istim klupama, druže se van škole, posjećuju zajedno bogomolje, grad smatraju svojim…”

“Trend koji je pokrenula Šesta osnovna škola polako prihvaćaju i drugi”, dodao je. Već su bile zajedničke posjete dviju osnovnih škola, od kojih jedna radi po hrvatskom, a druga po bosanskom nastavnom planu. “Djeca su bila u istim autobusima, družila su se.”

Đakon Rajković kazao je da je krenuo jedan pozitivni val događaja, pa su se, osim osnovaca, u posjete svim vjerskim objektima uključili i mostarski srednjoškolci.

“Treba ovakve stvari proširiti na cijelu BiH. Tako se prevazilaze podjele, obrazovanjem i edukacijom mladih, kojima to neće ostati samo teorija. Mnogo je lakše manipulisati ljudima, huškati ih, kada su u pitanju neki bezlični ljudi za koje se kaže da pripadaju nekoj etničkoj zajednici. A mnogo je teže tek tako suprotstavljati ljude kad znate konkretnog Srbina u Mostaru, konkretnog Bošnjaka i Hrvata.”

Suljo-ef. Cikotić dodaje da su imali posjete Katoličkog školskog centra iz Sarajeva, ali i drugih škola te naglašava da Islamska zajednica ima odlične odnose sa drugim vjerskim zajednicama u hercegovačkom gradu.

Nastavnica Kazazić govori da će ubuduće posjete crkvama i džamijama biti sastavni dio nastavnog programa islamske vjeronauke njene škole, a, prema njenim saznanjima, isto će važiti i za djecu koja pohađaju pravoslavnu vjeronauku. Kako kaže, plan je da svako dijete koje završi Šestu osnovnu školu barem jednom posjeti sve tri bogomolje.

Izvor: Al Jazeera