Oglasi

Po obimu digitalne ekonomije SAD ispred Kine

Razmjera digitalne ekonomije pet vodećih zemalja zauzima 78,1 posto ukupne razmjere 47 zemalja.
Razmjera digitalne ekonomiije Kine je 5.200 milijardi dolaraEPA

Kina je 2019. godine zauzela drugo mjesto po razmjeri digitalne ekonomije na svijetu, iza SAD-a, navodi se u izvještaju objavljenom na Kineskom međunarodnom sajmu informaciono-komunikacionih tehnologija (PT EXPO China).

Izvještaj je objavio Kineski institut za informacije i komunikaciju analizirajući ekonomsku situaciju 47 ekonomija, prenosi Tanjug.

Razmjera digitalne ekonomije ovih 47 ekonomija dostigla je 31.800 milijardi dolara 2019. godine, što je rast od 5,4 posto u odnosu na 2018. godinu, prenosi CRI.

Razmjera digitalne ekonomiije SAD-a je 2019. godine dostigla 13.100 milijardi dolara, dok je razmjera digitalne ekonomiije Kine 5.200 milijardi dolara.

Potencijal svjetske ekonomije

Iza Kine su Njemačka, Japan i Velika Britanija.

Razmjera digitalne ekonomije ovih pet zemalja zauzima 78,1 posto ukupne razmjere 47 zemalja.

Stope penetracije digitalne ekonomije u oblastima globalne uslužne industrije, industrije i poljoprivrede su 2019. godine odvojeno iznosile 39,4 posto, 23,5 posto i 7,5 posto.

Liu Duo, šef Kineskog instituta za informacije i komunikaciju, rekao je da je razvoj digitalne ekonomije presudna mjera za ekonomski oporavak svih zemalja i da je digitalna ekonomija već postala potencijal svjetske ekonomije.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.