Plutajući nuklearni reaktor Akademik Lomonosov kreće ka Arktiku

Rusija će danas pokrenuti prvi plutajući nuklearni reaktor u svijetu i poslati ga na Arktik, uprkos upozorenjima aktivista za zaštitu okoliša da se radi o „Černobilu na ledu“, prenose agencije.

Napunjen nuklearnim gorivom, reaktor po imenu Akademik Lomonosov danas kreće iz arktičke luke Murmansk na put dugačak 5.000 kilometara do sjeveroistočnog Sibira.

Nuklearna agencija Rosatom saopćila je kako je reaktor jednostavnija alternativa izgradnji konvencionalne nuklearne elektrane na tlu koje je cijele godine zamrznuto.

Smrtonosna eksplozija

Grupe za zaštitu okoliša dugo su upozoravale na opasnosti tog projekta, nazvavši ga potencijalnim „Černobilom na ledu“ i „nuklearnim Titanicom“.

Smrtonosna eksplozija ovog mjeseca na lokaciji za vojne probe na dalekom sjeveru Rusije, koja je izazvala radioaktivni val, izazvala je dodatnu zabrinutost.

Putovanje Akademika Lomonosova trebalo bi trajati između četiri i šest sedmica, ovisno o vremenskim uvjetima i količine leda putem.

Rad na 144 metra dugom Akademiku Lomonosovu počeo je 2006. u Sankt Peterburgu.

Kada stigne u Pevek, gradić od 5.000 ljudi u sibirskoj regiji Čukotka, zamijenit će lokalnu nuklearnu elektranu koja se zatvara i termoelektranu koja je već zatvorena.

Trebao bi biti pušten u pogon do kraja godine i uglavnom služiti za opskrbu energijom naftnih platformi u regiji.

Radioaktivni otpad

Rašid Alimov, šef sektora energetike u Greenpeaceu Rusija, rekao je kako grupe za zaštitu okoliša kritiziraju ideju plutajućeg reaktora još od 1990-ih godina.

„Bilo kakva nuklearna elektrana proizvodi radioaktivni otpad i može imati havariju, a Akademik Lomonosov je dodatno osjetljiv na oluje“, rekao je za on AFP, te dodao kako reaktor vuku druga plovila i to čini sudar tokom oluje vjerovatnijim.

Budući da Rosatom planira skladištiti otpad na brodu, Alimov kaže kako da bi „bilo kakva nesreća koja uključuje mogla imati ozbiljan utjecaj na krhki okoliš Arktika“.

Dodao je da tamo „nema infrastrukture za saniranje nuklearnog onečišćenja“.

Energija vjetra

Akademik Lomonosov težak je 21.000 tona i ima dva reaktora kapaciteta 35 megawata.

U posadi je 69 ljudi, a brod plovi brzinom od 3,5 do 4,5 čvorova.

Alimov smatra kako je tim projektom propuštena velika prilika budući da Čukotka, regija veća od Teksasa u kojoj živi samo 50.000 ljudi, „ima ogroman potencijal za razvoj energije vjetra“.

„Plutajuća nuklearna elektrana nosi previše rizika i to je preskupi način za proizvodnju struje“, izjavio je on.

Izvor: Al Jazeera i agencije