Plovdiv i Matera Evropske prijestolnice kulture 2019.

Matera je poznata je drevnim gradskim četvrtima koje čine nastambe u pećinama izdubljenim u vapnenačkoj stijeni. (EPA)

Plovdiv u Bugarskoj i Matera u Italiji, dva grada s bogatim historijskim i kulturnim nasljeđem te usmjerenošću na budućnost, Evropske su prijestolnice kulture za 2019.

Svečana inauguracija, odnosno početak programa, održat će se u Materi održati 19., a u Plovdivu od 11. do 13. januara.
Evropska prijestolnica kulture inicijativa je Evropske unije kojoj je cilj istaknuti bogatstvo i raznolikost umjetničkoga razvoja evropskih gradova, kao i zajedničke kulturne aspekte Evrope kako bi pridonijela zbližavanju evropskih naroda i njihovom boljem međusobnom razumijevanju.

Matera je grad od 60.000 stanovnika na jugu Italije, a poznata je po drevnim gradskim četvrtima koje čine nastambe u pećinama izdubljenim u vapnenačkoj stijeni na kojoj se nalazi grad. 

Četvrti, koje se nazivaju Sassi, pod zaštitom su UNESCO-a od 1993. godine.

Slogan Matere 2019. je “Otvori budućnost”, a godina se obilježava kroz pet glavnih tema: antička budućnost, kontinuitet i raskol, refleksije i veze, utopije i distopije te korijeni i putevi. 

Sljedeće godine Rijeka i Galway

Plovdiv je prvi bugarski grad s titulom Evropskog glavnog grada kulture. 

Nalazi se u južnom dijelu Plovdivske doline u Traciji, na obalama rijeke Marice i drugi je grad po veličini u zemlji s oko 345.000 stanovnika.

“Nakon preuzimanja predsjedništva Vijeća EU-a (između januara i juna 2019.) Plovdiv 2019. je najveći i najznačajniji događaj za Bugarsku”, kaže eurozastupnik Andrej Kovačev (EPP).

“Zajedno” je slogan Plovdiva u projektu, a uključuje četiri tematske platforme: integraciju etničkih i manjinskih skupina te različitih generacija i socijalnih skupina, oživljavanje zaboravljenih urbanih prostora, očuvanje povijesnog naslijeđa i širenje pristupa kulturi te promicanje održivih životnih stilova, sporiji život, sporu hranu i održivo gospodarstvo.

Grad planira više od 30 projekata i gotovo 500 događanja na više od 70 lokacija u gradu. 

Naslov Evropske prijestolnice kulture dodjeljuje se svake godine po jednom gradu u dvije države članice EU-a, a 2020. titulu preuzimaju Rijeka i irski Galway. 

Izvor: Agencije