Pločica ‘Država Palestina’ u UN-u

Nova pločica “Država Palestina” postavljena je u petak u Generalnoj skupštini Ujedinjenih naroda ispred palestinskog predstavnika Riyada Mansoura, dan pošto je to tijelo unaprijedilo status Palestine u UN-u iz entiteta u posmatračku državu nečlanicu.

Mansour je u svom prvom nastupu nakon toga osudio odluku Izraela o gradnji 3.000 stanova za jevrejske doseljenike u Istočnom Jerusalemu i na Zapadnoj obali, prenosi Hina.

Izraelska odluka donesena je kao znak odmazde za dobiven status posmatračke države nečlanice UN-a, kazao je on.

“Odluka o gradnji je izravna provokacija”, ocijenio je Mansour.

“Naša je ruka ispružena prema miru, ali potrebno je da s druge strane teže istom”, izjavio je Mansour , koji je dobio ovacije kad je zauzeo mjesto iza nove pločice u zgradi UN-a u New Yorku.

Izrael i Sjedinjene Američke Države kritizirali su glasanje u UN-u, kazavši da novi status Palestine predstavlja prepreku mirovnim naporima.

Clinton: Rješenje za obje države

Međutim, američka državna sekretarka Hillary Clinton osudila je u petak navečer izraelski plan izgradnje stanova, rekavši da i taj čin šteti miru s Palestincima.

“Ponovit ću vam da je ova administracija, kao i prethodne administracije, jasno rekla Izraelu da širenja jevrjejskih naselja dogovoreni mir između Izraela i Palestinaca vraćaju unatrag”, kazala je Clinton na konferenciji u Washingtonu u prisustvu izraelskih ministara odbrane Ehuda Baraka i vanjskih poslova Avigdora Liebermana.

U dugom govoru, čiji je fokus bio Bliski Istok, Clinton se ponovno založila za “opći mir između Izraela i Palestinaca, pod vodstvom njihove legitimne vlasti – Palestinske samouprave”.

“Svi moramo raditi na pronalaženju puta prema pregovorima koji bi doveli do rješenja za obje države. To je naš cilj”, podvukla je šefica američke diplomatije, koja u januaru odlazi s tog položaja.

Mirovni proces je u zastoju više od dvije godine.

“Mislim da čak i ako ne možete doći do potpunog sporazuma koji bi riješio sva nevjerovatno složena pitanja, u interesu je Izraela da pokuša”, zaključila je Clinton.

Zabrinutost zbog izgradnje novih 3.000 stambenih jedinica izrazio je i britanski ministar vanjskih poslova William Hague, koji je savjetovao Izrael da povuče svoju odluku.

Osudi se pridružila i Turska, te Arapska liga.

Izvori: Al Jazeera i agencije