PLO: Izrael i SAD rade na rušenju palestinske vlasti

Saeb Erekat je rekao kako Palestinci smatraju američku objavu ništavnom i nevažećom (Reuters)

Glavni tajnik Palestinske oslobodilačke organizacije – PLO Saeb Erekat izjavio je u nedjelju kako vlasti Izraela i Sjedinjenih Američkih Država zajednički pokušavaju srušiti palestinsku vlast u Ramallahu.

“Izraelska namjera ukidanja poreznih fondova palestinske vlasti je dio izraelsko-američkog plana rušenja palestinske vlasti”, kazao je on za Palestinski radio.

Erakat je rekao da su sve nehumane i nezakonite mjere izraelskih vlasti dio istog plana, uključujući i pritvaranja Palestinaca, rušenje njihove imovine, progoni i etničko čišćenje koji se provode desetljećima.

Od uvoza i izvoza 175 miliona dolara

Palestinska Vlada u Ramallahu mjesečno prikuplja blizu 175 milijuna dolara poreza samo od uvoza i izvoza, a izraelske vlasti su najavile da će uvesti zabranu prikupljanja tog poreza.

Mirovni pregovori između Palestine i Izraela obustavljeni su 2014. godine, a glavna prepreka za nastavak pregovora je izraelska izgradnja ilegalnih židovskih naselja na okupiranoj palestinskoj zemlji.

Palestinske vlasti su odbacile mogućnost da SAD u budućnosti bude moderator mirovnih pregovora, a što je reakcija na američko priznanje Jeruzalema za glavni grad Izraela.

Izvor: Agencije