Plivački šampion bio suspendovan zbog dopinga

Sun Yang je svjetski rekorder na 1.500 metara, a oborio ga je 2011. (EPA)

Svjetski rekorder u plivanju, kinez Sun Yang, koji bio pozitivan  na stimulans trimetazidin u doping testu urađenom 17. maja ove godine tokom Nacionalnog prvenstva u plivanju, bio je suspendovan tri mjeseca, danas je objavila kineska anti-dopinška agencija.

Kineska antidoping agencija objasnila je zakašnjenje sa objavljivanjem vijesti praksom da se to čini periodično, odnosno kvartalno.

Stimulans nedavno zabranjen

Kazna nije bila velika, jer plivač nije znao šta uzima u sastavu lijeka, a uz to je taj stimulans tek nedavno zabranjen.

Sun Yang je svjetski rekorder na 1.500 metara, a kad ga je oborio 2011. godine, bio je to najstariji plivački rekord na svijetu, koji je odolijevao punih 10 godina.

Kada je optužen za uzimanje nedozvoljenih sredstava, on je odustao od provjeravanja B uzorka, ali se branio na saslušanju održanom u julu.

Tada je rekao da je koristio stimulans iz medicinskih razloga i da nije bio svjestan da je on uvršten na listu zabranjenih supstanci Svjetske  antidopinška agencija(WADA).

Direktor agencije Zhao Jian je izjavio da je status Suna kao svjetski poznatog sportiste zahtijevao od antidoping zvaničnika da njegov slučaj tretiraju sa većom pažnjom, kako bi se izbjegla mogućnost greške.

Izvor: Al Jazeera i agencije