Plivačica-junakinja iz Sirije nada se Riju

Yusra Mardini je sirijska prvakinja u više plivačkih disciplina. Prošle godine se njezina obitelj iz Damaska, preko Turske, a potom i balkanske rute, uputila prema Njemačkoj.

Trenutačno živi i trenira u Berlinu. Nada se nastupu na Ljetnim olimpijskim igrama ove godine.  

Odmah po dolasku u Berlin, Yusra Mardini, 18-godišnja izbjeglica iz Sirije, tražila je plivačaki klub u kojem bi nastavila s treninzima. U svojoj zemlji više nije mogla trenirati.

“Ponekad nismo mogli trenirati zbog rata. Znalo se dogoditi da bazen bude bombardiran za vrijeme treninga. Na krovu bazena su bile tri ili četiri rupe”, kaže Yusra.

Spašavanje izbjeglica na moru

Bila je prvakinja Sirije na 200 i 400 metara slobodnim stilom te na 100 i 200 metara u disciplini delfin.

Predstavljala je svoju zemlju na Azijskim igrama. No, to ne smatra najvećim uspjehom.

U kolovozu prošle godine, na putu od Turske do grčkog otoka Lezbosa, čamac sa dvadeset izbjeglica je počeo puštati vodu.

Yusra je zajedno sa još nekoliko osoba skočila u vodu i gurala čamac do najbliže obale.

“Bilo je ljudi koji nisu znali plivati. Morali smo ući u vodu i pomoći im. Naravno, nakon toga sam zamrzila more. Bilo je to teško iskustvo”, kaže mlada plivačica.

Baš zbog tog iskustva i ostvarenih rezultata, Međunarodni olimpijski odbor (MOO) prepoznao ju je kao jedno od 43 sportaša-izbjeglica koji imaju potencijal nastupiti na Ljetnim olimpijskim igrama u Rio de Janeiru ove godine i predstavljaju Olimpijski tim izbjeglica.

Bit će to prvi takav tim u povijesti Olimpijskih igara. 

“Smatramo da bi ovo trebalo biti nastavljeno i nakon Rija te da nije samo za ove Olimpijske igre. Ovo je nešto što bi trebalo biti trajno, s obzirom na izbjegličke kampove i novonastalu situaciju u Europi”, kaže Pere Miro iz MOO-a.

Nastup na OI sanja 12 godina

Yusra i njezin trener Sven Spanekrebs vjeruju da šanse za nastup na Olimpijskim igrama nisu nerelane.

“Kao trener, bit ću ponosan ako se moja sportašica plasira, no mislim da bi to u ovom slučaju mnogo više značilo njoj”, kaže Yusrin trener.

“Divan je osjećaj inspirirati druge ljude i ići za svojim snovima. Olimpijske igre su nešto o čemu sanjam gotovo 12 godina”, kaže Yusra.

Yusra dodaje da je, bez obzira na to hoće li se u kolovozu ove godine naći u Riju, sretna u Berlinu.

Od gotovo pet milijuna izbjeglica koje su napustile Siriju od početka rata, rijetkima je omogućeno da nastave slijediti svoje snove.

Izvor: Al Jazeera i agencije