Oglasi

Plin će do 2030. biti drugi najveći svjetski izvor energije

Prirodni plin će preskočiti ugalj zbog nastojanja da se smanji zagađenje zraka i povećanju upotrebe tekućeg prirodnog plina.
Plin, PlinovodAzijske ekonomije u usponu sudjelovat će u globalnoj potražnji za plinom s blizu 50 posto, a njihov udio u uvozu TPG-a će se do 2040. udvostručiti na 60 postoEPA- Ilustracija

Očekuje se da će do 2030. godine prirodni plin umjesto ugljena postati drugi najveći svjetski izvor energije nakon nafte, zahvaljujući nastojanjima da se smanji zagađenje zraka i povećanju uporabe tekućeg prirodnog plina (TPG), priopćila je u utorak Međunarodna agencija za energetiku (IEA).

IEA, sa sjedištem u Parizu, navela je u izvješću "Izgledi svjetske energetike 2018" da će potražnja za energijom porasti za više od četvrtine između 2017. i 2040. godine, pod pretpostavkom da se poboljša energetska učinkovitost, dok će se bez tih poboljšanja potražnja udvostručiti, prenosi Tanjug agenciju Reuters.

Globalna potražnja za plinom bi se, prema procjenama IEA-e, povećavala za 1,6 posto godišnje do 2040. godine i bila bi za 45 posto veća nego danas.

Procjene su utemeljene na dokumentu IEA-e "Novi politički scenarij", koji uzima u obzir zakonodavstvo i politike za smanjenje emisija, kao i borbu protiv klimatskih promjena, a također polazi od pretpostavke veće energetske učinkovitosti u korištenju goriva, energetske učinkovitosti zgrada i drugih faktora.

Kina najveći uvoznik

Kina, koja je već najveći svjetski uvoznik nafte i ugljena, uskoro će postati najveći uvoznik plina, a neto uvoz bi se približio razini Europske unije do 2040. godine, predviđa IEA.

Prema računici Reutersa, a na temelju podataka kineske uprave carina, Kina je već potisnula Japan s pozicije najvećeg svjetskog uvoznika prirodnog plina.

Iako je Kina treći po veličini korisnik prirodnog plina u svijetu, iza Sjedinjenih Država i Rusije, ona mora uvoziti blizu 40 posto svojih potreba jer domaća proizvodnja ne može 'ispratiti' potražnju.

Azijske ekonomije u usponu sudjelovat će u globalnoj potražnji za plinom s blizu 50 posto, a njihov udio u uvozu TPG-a će se do 2040. udvostručiti na 60 posto, navodi se u izvješću IEA-e.

Globalna potražnja za električnom energijom će se povećavati za 2,1 posto godišnje, uglavnom uslijed rasta potrošnje u zemljama u razvoju.

Električna energija će do 2040. godine sudjelovati s jednom četvrtinom u ukupnoj potrošnji energije koju koriste krajnji korisnici, poput domaćinstava i industrije.

Ugljen i obnovljivi izvori energije će zamijeniti mjesta u energetskom miksu za proizvodnju struje.

Borba protiv klimatskih promjena

Procjenjuje se da će udio ugljena u tom miksu 2040. godine pasti na jednu četvrtinu s današnjih blizu 40 posto, dok bi obnovljivi izvori energije sa sadašnje jedne četvrtine porasli na nešto više od 40 posto.

Emisije ugljičnog dioksida vezane za proizvodnju električne energije će nastaviti rasti sporo, ali stabilno do 2040. godine.

Emisije CO2 bi s razine iz 2017. godine, kako predviđa IEA, porasle za 10 posto na 36 gigatona 2040. godine, uglavnom uslijed povećanja potrošnje nafte i plina.

Ova putanja je "daleko od koraka" koje je prema znanstvenim saznanjima potrebno poduzeti kako bi se izborili s klimatskim promjenama, navodi se u izvješću IEA-e.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.