Ples maturanata za žrtve poplava i Guinnessa

Maturanti iz BiH već osam godina tradicionalno plešu (Anadolija)

Blizu 800 maturanata okupilo se u petak kod Narodnog pozorišta u Sarajevu kako bi oborili Guinnessov rekord u maturantskom plesu uz kompoziciju Fledermaus Quadrille i prikupili humanitarnu pomoć za poplavama ugrožene stanovnike Bosne i Hercegovine, kazala je Rialda Malkoč-Memišević, glasnogovornica Maturantske parade, prenosi Anadolija.

“Maturanti iz Bosne i Hercegovine već osam godina tradicionalno plešu i šalju pozitivnu sliku u svijet.     Maturantska parada je ove godine imala za cilj pružiti podršku našim ‘Zmajevima’ za Svjetsko prvenstvo. Htjeli smo napraviti veliki karneval na ulicama Sarajeva, ali zbog svega što se desilo, maturantska parada se pretvorila u veliku humanitarnu akciju”, istakla je Malkoč-Memišević, dodajući da se na paradi okupilo blizu 800 maturanata.

Maturanti iz regije zajedno u akciji

Napominje da su organizatori pokrenuli akcije pomoći za poplavama pogođene stanovnike u BiH.

“Organizatori su prethodnih sedam dana prikupljali sredstva koja su donirana u poplavama pogođene gradove. Danas smo, također, prikupljali namirnice i potrepštine za unesrećene ljude. Današnjom humanitarnom gestom ogranizator i prisutni učenici željeli su kolegama koji nemaju krov nad glavom poručiti da im je žao što nisu mogli biti dio najveće maturantske parade na svijetu. Ipak, drago nam je da su ovi mladi ljudi koji su se okupili ovdje, za razliku od političara, pokazali društvenu odgovornost i solidarnost na djelu. Pokazali su da su budućnost ove zemlje”, rekla je Malkoč-Memišević.

Međunarodni omladinski festival European Quadrille Dance Festival je projekat u kojem sudjeluju mladi od 18 i 19 godina. U nekim gradovima Evrope svakog maja maturanti plešu, pokušavajući ući u Guinnessovu knjigu rekorda.

Danas su se maturantima u Sarajevu pridružili i maturanti iz Srbije, čija zemlja je, također, pogođena poplavama, ali i maturanti iz Slovenije, koja je glavni organizator Maturantske parade.

Organizatori iz Slovenije su tokom održavanja maturantske parade otvorili humanitarni telefon za pomoć poplavljenim područjima u BiH.

Nakon intoniranja himne BiH, okupljeni maturanti u plavo-žutim majicama održali su minutu šutnje, a zatim počeli svoj ples.

Ove godine, u okviru Maturantske parade, osim maturanata u BiH plesali su i njihovi vršnjaci iz 12 evropskih zemalja, koji će pokušati oboriti Guinnessov rekord.

Ipak, kao što i organizatori navode, sam Guinnessov rekord je beznačajan u odnosu na značaj zajedništva, veličanstveno obilježavanje završetka srednjoškolskog obrazovanja i saznanja da mladi imaju priliku proslijediti izuzetno pozitivne vibracije.

Izvor: Agencije