Plenum bez zahtjeva mostarskoj vlasti

Gradska uprava Mostara od ponedjeljka ponovno radi, nakon neplaćenog odmora koji je odredio gradonačelnik Ljubo Bešlić zbog uništavanja gradskih zgrada u prosvjedima prije 10-ak dana.

No, osim službi gradske uprave, sama vlast u tom gradu odavno ne funkcionira.

Kako je Ustavni sud poništio izborna pravila za taj grad, a političari se o novima ne mogu dogovoriti, Mostarci nisu ni bili u prilici birati novu vlast.

Stalno napeta politička situacija dodatni je udar na, ionako lošu, ekonomiju.

Nekoliko dana nakon prosvjeda iz Gradske uprave Mostara iznosi se ono što vatra nije uništila u zgradi koja se među prvima našla na meti prosvjednika i koja je najviše nastradala.

Sada plenumi građana izlaze sa zahtjevima za smjenama, no gradska tijela su, ipak, zaobiđena.

„Nema zahtjeva zato jer nemamo nikakve gradske uprave. Ne možemo ni tražiti da se smijene, jer nisu tu“, kaže Nadir Frlj iz Plenuma građana Mostar.

Bez dogovora o vlasti

Izbornim pravilima za grad bile su nezadovoljne hrvatske stranke, a njihovim ukidanjem bošnjačke.

Dogovor nije na vidiku, kao ni lokalni izbori, a analitičari kažu kako se predugo gradski život vrti oko istih pitanja.

„Možemo kazati kako je političkim elitama, zvaničnoj vlasti, sve ovo vrijeme bilo mnogo bitnije rješavanje nacionalnih odnosa, nego socijalnih i socijalne problematike.

Svaki put je socijalna i ekonomska problematika stavljana iza političkih odnosa“, smatra sociolog Asim Peco.

Ekonomski brod koji tone nitko nije spašavao. Nekad jak industrijski centar, ostao je tek s jednim velikim poduzećem.

„Mostar je ostao bez zrakoplovne, kemijske, tekstilne industrije, poljoprivredne proizvodnje, a posljednja u nizu, što je posebno zanimljivo u nekad poznatom duhanskom kraju, ugašena je Fabrika duhana“, javlja Al Jazeerin reporter Ivan Pavković.

Giganti za pola eura

Nekadašnji su giganti prodavani u privatizacijskom procesu čak i za pola eura.

Grad s nacionalnim podjelama, a bez jasne vizije razvoja, nije mnogo ponudio ni malim poduzetnicima, koji su pokušali nadomjestiti nagli nestanak velikih proizvođača. No, nema poslovnih zona, a ni gradnje poslovnog centra za poticaj malih i srednjih poduzeća.

„Ino donatori ne vide dovoljan utjecaj i želju domaćih vlasti da stvarno napravimo taj centar. To se razvlači godinama. Nešto što je trebalo biti prije deset godina, mi smo to tek zatemeljali“, objašnjava Tomislav Majić iz Udruge poduzetnika Link.

Oštar zaokret nužan je svugdje, a posebno u Mostaru, upozoravaju poduzetnici i ulagači.

Grad s podjelama nije privlačan za investicije. Čak i smeće, u podijeljenoj komunalnoj djelatnosti, ima prefiks hrvatsko ili bošnjačko. Na koncu, ono podjednako smeta svima.

Izvor: Al Jazeera