Plenković želi posjetiti glavne gradove država u regiji

Plenković je oštro kritizirao Milorada Pupovca (EPA)

Predsjednik Vlade Hrvatske Andrej Plenković održao je konferenciju za medije u Banskim dvorima, na kojoj je govorio o međunarodnom i vanjskopolitičkom položaju Hrvatske te o odnosu Vlade prema manjinama, javlja Anadolija.

Na početku obraćanja čestitao je zastupnici HDZ-a u Evropskom parlamentu (EP) Dubravki Šuici na izboru za potpredsjednicu Evropske komisije (EK) zaduženu za demokratiju i demografiju.

Plenković je taj izbor nazvao strateškim priznanjem snazi Hrvatske kao najmlađe članice koja je dobila jedno od mjesta u potpredsjedništvu EK-a.

Podsjetio je i na izbor za glavnu sekretarku Vijeća EU-a, dužnost koju će 18. septembra preuzeti bivša hrvatska ministrica vanjskih poslova Marija Pejčinović Burić, s kojom je održao sastanak neposredno prije konferencije za medije.

Preuzimanje te dvije važne funkcije u evropskim institucijama od hrvatskih političarki nazvao je pokazateljem ugleda i poštovanja koje Hrvatska uživa u međunarodnim političkim okvirima.

‘Hrvatska jedina uspješna priča’

Na pitanje novinara o zaoštravanju odnosa s koalicijskim partnerom Samostalnom demokratskom srpskom strankom (SDSS) nakon oštre izjave njenog predsjednika Milorada Pupovca u kojoj je savremenu Hrvatsku uporedio s NDH, Plenković je ponovio svoj ranije izrečen stav da ova Vlada nije doprinijela klimi nesnošljivosti prema manjinama, posebno srpskoj, koja je u javnosti proteklih mjesec dana intenzivnije prisutna nakon nekoliko pojedinačnih napada na pripadnike srpske manjine u Hrvatskoj.

Još se jednom ogradio od Pupovčeve izjave za jedan bh. medij da je Hrvatska faktor nestabilnosti u regiji i da je ova Vlada uzrok klime nesnošljivosti prema manjinama, dodavši da takvih aktera koji bi poticali takvu klimu nema ni unutar samog HDZ-a, odnosno poručio da ti akteri nisu utjecajni ako i postoje.

“Zato sam predsjednik Vlade i predsjednik stranke koji će reći: ‘Da, jučer s manjinama, da danas s manjinama i da sutra, kada ponovno dobijemo povjerenje, opet s manjinama’, jer sam uvjeren da je to nužno i ključno za hrvatsko društvo”, poručio je Plenković. 

“Hrvatska je, kada realno gledate, od tog samita 2000., jedina uspješna priča. Od svih onih koji su bili tamo za stolom mi smo jedini postali članica Evropske unije. Hrvatska je uspješan model i uspješna priča, a ne faktor nestabilnosti”, ocijenio je Plenković.

Poručio je kako mu je prije sastanka na vrhu država zapadnog Balkana u prvoj polovini 2020. tokom hrvatskog predsjedanja EU-om namjera posjetiti sve glavne gradove država u regiji kako bi saznao koje su namjere tih država na njihovom evropskom putu.

Kurikularna reforma

Nazvao je provokacijom nedavni pokušaj ulaska 11 vojnika srbijanskih oružanih snaga u Hrvatsku na komemoraciju za jasenovačke žrtve, s vojnim uniformama i opremom u prtljažniku.

Komentirao je i medijske navode da gradonačelnik Zagreba Milan Bandić planira objaviti kandidaturu na predstojećim predsjedničkim izborima, radi čega će, navodno, gradonačelničko mjesto prepustiti svojoj zastupnici Jeleni Pavičić Vukičević, te rekao da s navedenom porukom nije upoznat.

Govoreći o kurikularnoj reformi, koja se od ove školske godine provodi u osnovnim i srednjim školama, rekao je da je to uspjeh ove Vlade u pomirenju ideološki i svjetonazorski suprotstavljenih strana u hrvatskom društvu.

Posebno je ocijenio uspjehom činjenicu da je reforma krenula bez demonstracija koje su pratile ranije pokušaje.

Izvor: Agencije