Plenković: Zdravo bi bilo da se priča o Agrokoru odmrsi do kraja

U istrazi slučaja Agrokor učestvuje gotovo 300 policajaca, koji istražuju na 60 lokacija (EPA)

Predsjednik Vlade Hrvatske Andrej Plenković izjavio je povodom prvih uhićenja u slučaju Agrokor da neće komentirati proces koji vode policija i Državno odvjetništvo, te ustvrdio da se Vlada u posljednjih 10 mjeseci, otkad je postalo jasno da situacija u toj kompaniji nije dobra, ponašala odgovorno.

Prema njegovim riječima, “za državu bi bilo zdravo i higijenski da se ta priča odmrsi do kraja”.

Odbacio je odgovornost ministra financija Zdravka Marića, te ustvrdio kako je “Lex Agrokor” pisala Vlada uz pomoć stručnjaka.

“Ne namjeravam komentirati detalje bilo kojeg procesa koji vode policija i Državno odvjetništvo”, rekao je Plenković, koji je prisustvovao skupu dužnosnika i predstavnika stranaka desnog centra iz brojnih europskih država, okupljenih u Europsku pučku stranku.

‘Nacionalizacija Agrokora ne dolazi u obzir’

Naveo je i kako Vlada kojoj je na čelu svojim komentarima i porukama u javnosti nije željela pridonijeti rušenju koncerna.

“Mi smo komunicirali da se lopta smiri i to smo radili odgovorno, svjesno i namjerno”, kazao je.

Ponavlja kako nije dolazilo u obzir da Vlada ne napravi ništa, kao ni to da se Agrokor nacionalizira, a što su, kako je istaknuo, sugerirali neki od političkih čelnika.

“To bi značilo da obveze privatne kompanije padnu na teret poreznih obveznika, a to nije dolazilo u obzir, kao ni da se Agrokoru dadne novac, jer bi se u kratkom roku nešto saniralo, ali, srednjoročno, došlo bi se u istu situaciju”, ustvrdio je.

“Jedina realna opcija, temeljem komparativne analize, bilo je donošenje posebnog zakona za trgovačka društva od sistemskog značaja, iza kojega stojimo”, naglašava Plenković ističući da je tzv. “Lex Agrokor” omogućio izbjegavanje velikog gospodarsko-financijskog cunamija, što smatra ključnim.

Bernardić: ‘Zašto Todorić nije uhićen?’

Oglasio se i predsjednik opozicijske Socijaldemokratske partije Hrvatske (SDP) Davor Bernardić rekavši kako je “dobro” da je Državno odvjetništvo reagiralo.

“Nadam se da se neće zaustaviti samo na uhićenima, nego će proširiti na političare koji su pomogli Ivici Todoriću”, rekao je Bernardić.

Prema njegovim riječima, na djelu je “vrlo jasan apsurd po kojem je Plenkovićeva Vlada dala Todoriću šest mjeseci da pripremi obranu”.

“Sapleli se u svojim lažima. Zar nije sumnjivo da je prošlo šest mjeseci i da ne znamo nijedan podatak što se tamo događa? Zar nije sumnjivo da Todorić tek nakon pet mjeseci iznosi prve optužbe na račun Vlade i da ga nema u procesu uhićenja”, upitao je Bernardić.

“Svima je evidentno da, ukoliko ne bude jasnih odgovora na ovo, cijela Vlada mora odgovarati. Mi ćemo naći način da se istina sazna”, poručio je čelnik SDP-a.

Široka akcija hapšenja

Državno tužiteljstvo Hrvatske prethodno je izvijestilo da su u istrazi slučaja Agrokor u toku “izvidi i kriminalističko istraživanje zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela protiv privrede i krivotvorenja te da traju pretrage kod 15 osoba”.

“Tijekom ove faze poduzete su zakonom predviđene radnje, odnosno ishođeni su nalozi suca istrage nadležnog županijskog suda radi provođenja pretraga kod 15 osoba, koje su u tijeku. Naglašavamo kako je ovo postupanje nastavak višemjesečnih izvida na temelju provjerenih i potvrđenih činjenica te je početak opsežne istrage koja obuhvaća složene poslovne odnose u poslovnom subjektu. Informacije o daljnjem tijeku izvida kao i odluke Državno odvjetništvo će pravovremeno objaviti na internetskoj stranici, sukladno zakonskim odredbama“, saopćilo je Državno tužiteljstvo.

Prema neslužbenim informacijama, u istrazi sudjeluje gotovo 300 policajaca, koji istražuju na 60 lokacija.

Dosad su slobode lišeni Ivan Crnjac, Piruška Canjuga, Ljerka Puljić i Tomislav Lučić, bivši članovi Uprave ili Nadzornog odbora posrnulog koncerna.

Izvor: Al Jazeera i agencije