Oglasi

Plenković: Velikosrpska agresija je tragedija, a ne floskula

Hrvatski premijer u odgovoru Aleksandru Vučiću kaže da se radi o tragediji koja se dogodila u Hrvatskoj i BiH.
Andrej Plenković, Hrvatska, PremijerPlenković: Rezerva za poglavlje Obrazovanje i kultura bila je argumentiranaDuško Jaramaz/Pixsell - Arhiva

Hrvatski premijer Andrej Plenković rekao je u četvrtak da velikosrpska agresija nije floskula nego tragedija koja se dogodila Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. 

Izjavio je to odgovarajući na nedavnu izjavu srbijanskog premijera Aleksandra Vučića da je hrvatski govor o velikosrpskoj agresiji samo isprazna tvrdnja.

"Što se tiče velikosrpske Miloševićeve agresije, moj je stav decidiran i jasan - nažalost nije riječ o floskuli nego o tragediji koja se dogodila Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini", rekao je Plenković, zamoljen da komentira Vučićevu izjavu, kako prenosi Hina.

Vučić je, nakon što je Hrvatska zadržala rezerve na otvaranje poglavlja 26 Obrazovanje i kultura u pregovorima Srbije s EU, izjavio da "Evropa nije nešto što Srbiju mogu da uče oni za koje su partizani bili teroristi, a ustaše vojska, oni koji se plaše srpskih čokoladica i oni koji smatraju da cela istorija počinje floskulom o velikosrpskoj agresiji".

Plenković: Nema apriornog stava

"Mislim da sam bio vrlo precizan na sjednici Vlade. Rezerva koju smo zadržali za poglavlje Obrazovanje i kultura bila je argumentirana i odnosi se na obveze koje je Srbija preuzela u pogledu ispunjavanja zadaća prema hrvatskoj manjini kada je riječ o srednjoškolskom i osnovnoškolskom obrazovanju. Činjenica da je Hrvatska dala privolu za otvaranje dva poglavlja jasan je signal o preciznim hrvatskim argumentima, a ne o apriornom stavu", rekao je Plenković po dolasku na sastanak na vrhu čelnika 28 zemalja članica EU-a.

Plenković je dodao da hrvatska Vlada sljedeće četiri godine želi iskoristiti za "rješavanje brojnih preostalih pitanja iz vremena agresije na Hrvatsku", koja su, objektivno gledajući, zapreka punoj normalizaciji odnosa i okretanju prema budućnosti, gospodarskim temama i razvoju.

"Mislim da postoji dovoljno političke zrelosti da ovaj trenutak iskoristimo za taj proces", rekao je Plenković.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.