Oglasi

Plenković: Uspjeh nove Evropske komisije ovisi i o Hrvatskoj

Hrvatski premijer će u utorak u Evropskom parlamentu predstavniti hrvatske prioritete predsjedavanjem Evropskom unijom.
Europski parlament, EPAndrej Plenković će o predsjedavanju govoriti pred eurozastupnicima i odgovarati na njihova pitanjaEPA/Arhiva

Hrvatska bi trebala biti ključ uspjeha nove Evropske komisije, izjavio je u ponedjeljak premijer Andrej Plenković, koji će dan kasnije u Evropskom parlamentu predstaviti hrvatske prioritete predsjedavanja Evropskom unijom.

"Za uspjeh nove EK-a jako je važna nova suradnja s državom koja predsjeda, koja vodi Vijeće i koja može ubrzati cijeli zakonodavni proces, pa i političke rasprave koje će dovesti do konkretnih rezultata", rekao je on novinarima u EP-u. 

"Na neki način, mi bi trebali biti ključ uspjeha u prvih 100 i nešto dana nove EK-a", zaključio je dan prije no što će na plenarnoj sjednici EP-a predstaviti hrvatske prioritete predsjedavanja, uz novu predsjednicu EK-a Ursulu von der Leyen.

Plenković očekuje da će na sjednici pokazati povezanost hrvatskih prioriteta i plana Von der Leyen za Evropu.

Govor na sastanku EPP-a

Hrvatski premijer je ranije u ponedjeljak o hrvatskom predsjedavanju govorio i na sastanku Evropske narodne stranke (EPP).

Tada je ponovio kako će fokus biti na dovršavanju Brexita, pripremi pregovora o novim odnosima EU-a i Velike Britanije, višegodišnjem finansijskom okviru, sastanku na vrhu u Zagrebu na temu proširenja, kao i o konferenciji o budućnosti Evrope.

Plenković se u ponedjeljak susreo i s generalnim sekretarom Vijeća Evrope Marijom Pejčinović Burić.

U utorak ujutro sastat će se s Davidom Sassolijem, predsjednikom EP-a iz redova socijaldemokrata, nakon čega će o predsjedavanju govoriti pred eurozastupnicima i odgovarati na njihova pitanja.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.