Plenković: Uskoro prijedlog novog povjerenika za Agrokor

Andrej Plenković, Hrvatska
Hrvatski premiojer kaže da Zagreb neovisno o zaključcima samita radi na svojim kapacitetima za prihvat izbjeglica i migranata (EPA)

Premijer Hrvatske Andrej Plenković rekao je da se vode konsultacije o izboru novog vanrednog povjerenika u Agrokoru te da će Vlada u vrlo kratkom roku predložiti Trgovačkom sudu vanrednog povjerenika i njegovog zamjenika.

Osvrnuvši se na situaciju u Agrokoru, on je na početku sjednice Vlade kazao da je poruka o normalnom funkcioniranju kompanije, nastavku vanredne uprave, kontinuiranim i stalnim razgovorima s predstavnicima vjerovničkog vijeća i kreditora ne samo retorička, nego da je to i napravljeno.

“Vodimo konzultacije o prijedlozima novih članova izvanredne uprave i Vlada će, sukladno svojoj odgovornosti, donijeti u vrlo brzom roku, rekao bih početkom idućega tjedna, kad se sve potrebne konzultacije završe, prijedloge i na taj način predložiti Trgovačkom sudu imenovanje nove izvanredne uprave. Izgledno je da ćemo ovoga puta imati više od jednog predstavnika, to jest sigurno i zamjenika izvanrednog povjerenika”, istaknuo je Plenković.

‘Nije bilo gospodarskog tsunamija’

Ponovio je da je Vladin angažman prošle godine bio ključan za ekonomsku i finansijsku stabilnost zemlje te rekao da je potez koji je napravljen, potvrdilo se sad već kroz godinu dana, bio ispravan.

“Hrvatska nije doživjela gospodarski tsunami, a mogla je. I zato svi oni koji kontinuirano zazivaju političku destabilizaciju moraju biti svjesni da time doslovno drmaju stabilnost i hrvatskog gospodarstva i financijskog sustava”, poručio je.

“Ako ljudi ne razumiju da bez stabilne političke situacije u zemlji i normalnog funkcioniranja i Vlade i Hrvatskog sabora nema potrebnoga mira za dovršetak ovog procesa koji je u svojoj biti gospodarske i financijske naravi, a njegov je jedini cilj održavanja radnih mjesta i održavanje normalnog funkcioniranja tih kompanija, pa onda i dobavljača, malih OPG-ova i svih drugih koji su vezani ne samo u Hrvatskoj, nego i u regiji”, kazao je Plenković.

I zato, kazao je, nikakve “nagle, abprutne odluke, koje mogu pokazati dinamičnost u odlučivanju, a s druge strane prouzročiti veću krizu, u ovako kompleksnim, ekonomskim i pravnim situacijama nisu primjerene”, dodavši da javnost to mora razumjeti.

‘Zrelost i odgovornost u procesu’

Kazao je da se dogodila pogreška te da je Vlada našla rješenje da tu pogrešku otkloni, a bitna, glavna tema – nastavak restrukturiranja kompanije i postizanje nagodbe – ostaje temeljni cilj Vlade.

“I zato je važno da svi politički akteri u zemlji toga budu svjesni, tu će se vidjeti njihova zrelost i odgovornost u cijelom ovom procesu”, rekao je.

Iz Agrokora su u srijedu ujutro potvrdili da je Ante Ramljak podnio neopozivu ostavku na funkciju vanrednog povjerenika u Agrokoru predsjedniku Vlade, kako ne bi, poručio je Ramljak, postao prepreka postizanju nagodbe.

Premijer Plenković kazao je kasnije u srijedu da proces vanredne uprave i proces nagodbe ide dalje, Vlada trenutno provodi konsultacije kako bi predložila Trgovačkom sudu imenovanje nove vanredne uprave, a do tada Ramljak nastavlja svoj posao.

Prema Zakonu o postupku vanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za Hrvatsku, Trgovački sud u Zagrebu može opozvati vanrednog povjerenika te imenovati novog u bilo koje doba na prijedlog Vlade.

Sud nadležan za nadzor povjerenika

Zakonom je definirano da vanredni povjerenik može biti svaka osoba koja ispunjava uvjete za člana uprave u skladu s odredbama Zakona o trgovačkim društvima.

On može imati i zamjenike, koje, također na prijedlog Vlade, imenuje sud.

Sud je, također, isključivo nadležan za nadzor vanrednog povjerenika.

Izvor: Agencije