Oglasi

Plenković: Srbija loše govori o Hvatskoj

Podnoseći izvješće o radu Vlade, Plenković se osvrnuo na odnose sa Srbijom i Slovenijom te na izbore u BiH.
Andrej PlenkovićPlenković je rekao da je na izborima u BiH po treći put dezavuiran smisao Dejtonskog mirovnog sporazumaEPA - Arhiva

Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je u srijedu da Srbija loše govori o Hrvatskoj u međunarodnoj zajednici na što, kako je rekao, službeni Zagreb odlučno odgovara.

Podnoseći izvješće o radu Vlade, Plenković je u Hrvatskom saboru kazao da su odnosi Hrvatske i Srbije opterećeni ne samo otvorenim pitanjima iz vremena osamostaljenja i "agresije", već i retorikom kojom se o Hrvatskoj loše govori u međunarodnoj zajednici.

On je rekao i da Hrvatska vodi brigu o svojim građanima koji žive izvan domovine te želi da ih poveže s maticom, kao i da im osigura zaštitu u državama gdje su manjina.

Osvrnuvši se na opće izbore u BiH, Plenković je rekao da je na njima po treći put dezavuiran smisao Dejtonskog mirovnog sporazuma.

"Orkestriranim djelovanjem izigrana je stvarna politička volja hrvatskog naroda u BiH, kojem su u nedjelju Bošnjaci izabrali nominalnog predstavnika u Predsjedništvu, unatoč plebiscitarnoj podršci Hrvata Draganu Čoviću", rekao je.

'Nepotrebno antagoniziranje Hrvata i Bošnjaka'

"To što se dogodilo loše je za stabilnost BiH i nepotrebno antagonizira Hrvate i Bošnjake", ocijenio je Plenković, kako prenosi Tanjug.

Što se tiče odnosa sa Sloveijom, Plenković je rekao da je dijalog o rješavanju graničnog pitanja nastavljen u obostranom interesu te da je Hrvatska spremna da u dobrosusjedskom duhu s novom slovenskom Vladom bilateralno riješi to pitanje.

Hrvatski premijer je izrazio zadovoljstvo zbog toga što osam zastupnika nacionalnih manjina podržava njegovu Vladu te da se, kako je rekao, u partnerskom odnosu radi na ostvarivanju operativnih programa za manjine.

"Vlada štiti i unaprjeđuje manjinska prava, unatoč njihovom sve glasnijem propitivanju. Inicijative kojima se želi smanjivanje prava manjina, potkopavaju dostignute demokratske standarde i Vlada se tome protivi", rekao je, između ostaloga, Plenković.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.