Plenković: Šaljemo novu poruku u odnosu između Hrvata i srpske manjine

Andrej Plenković u Zagrebu položio vijence povodom Dana pobjede i domovinske zahvalnosti (Robert Ani? / Pixsell)

Premijer Hrvatske Andrej Plenković ocijenio je u utorak ključnim da se 25 godina nakon akcije ‘Oluja’ šalje nova poruka u odnosu između Hrvata i srpske manjine, između Srbije i Hrvatske, te o tome “kakvu Hrvatsku gradimo”. 

“Što se tiče dolaska potpredsjednika Vlade Borisa Miloševića, mogu reći da je ova moja inicijativa bila logična, prirodna, normalna. Ključno je da 25 godina nakon Oluje šaljemo važan signal gdje politički predstavnik SDSS-a, ujedno i potpredsjednik Vlade, dolazi na Oluju i šalje novu poruku za hrvatsko društvo”, rekao je Plenković nakon polaganja vijenaca na Mirogoju uoči Dana pobjede, prenijela je Hina. 

Manjine su integralni dio hrvatskog društva i njihovi zastupnici su naša pravna i politička stečevina proteklih 30 godina, istaknuo je Plenković, dodavši da samo na ovaj način “možemo čvrsto ukorijeniti naše vrijednosti u ono na čemu se Hrvatska temelji i što su naše europske vrijednosti”.

Majice s amblemom HOS-a

Vezano za dolazak pripadnika HOS-a s majicama s amblemom HOS-a na kojem piše “Za dom spremni”, rekao je da su informirani da postoji inicijativa s majicama. “Očekujem da oni koji budu u službenom protokolu budu u majicama koje reflektiraju njihove postrojbe iz Domovinskog rata ili u službenim majicama koje je tiskalo Ministarstvo branitelja”, poručio je.

Upitan hoće li Vlada zauzvrat imati promjene u politici bolje integracije Srba vezano za dolazak Miloševića u Knin, rekao je da su svi predstavnici manjina, pa i srpske bili u parlamentarnoj većini i u prošlom mandatu te da je sada njihova participacija viša.

“Na tragu tog međusobnog povjerenja koje imamo radit ćemo, kao i u prošlom mandatu, na ravnopravnosti svih građana i da im omogućimo na dostojanstven način živjeti u skladu sa standardima 21. stoljeća. Konkretno to znači i struju i vodu u onim krajevima koji su možda zabačeni”, naglasio je Plenković.

Odlazak u srpska sela nije politička trgovina

Što se tiče odlaska ministra branitelja Tome Medveda u Grubore i srpska sela bez struje i vode, rekao je da ondje ne odlazi kao quid pro quo ili trgovina. 

“To je važna politička civilizacijska gesta Vlade gdje poštujemo sve žrtve. Svjesni smo posrtaja i nedjela koji su se dogodili nakon Oluje i smatramo da je dobro i primjereno da odamo odgovarajuću počast i žrtvama koje su bile sa srpske strane”, rekao je.

Upitan koliko odnose otežava reakcija srpske strane i srpskog predsjednika, poručio je da je ovo što Vlada radi unutarnja stvar Hrvatske.

“Riječ je o odnosima između Vlade, našeg partnera u koaliciji srpske manjine u Hrvatskoj, političkog predstavnika u Hrvatskoj. Naše odluke donosimo za nas, za Hrvatsku, a kao što sam kazao, one šalju poruku da smo 25 godina od kraja rata riješili sve svoje strateške zadaće, da je Hrvatska demokratska zemlja i ima svoje institucije, pravni poredak i integrirana je u EU i NATO”, istaknuo je Plenković.

Takva Hrvatska koja rješava gospodarske, zdravstvene, financijske, sigurnosne izazove ima snage slati ovakve poruke, smatra.

Uvjereni su da će ovo što rade danas postati standard te da će i drugi vidjeti koliko su ovakve geste bitne. “Nama nije nužno prvorazredno pitanje što na to netko kaže. Nama je važno ono što mi radimo radi odnosa u hrvatskom društvu”, poručio je Plenković.

Izvor: Agencije