Plenković: Riješiti pitanja hrvatske ravnopravnosti

Andrej Plenković je ponovio kako će BiH za Hrvatsku biti vanjskopolitički prioritet broj jedan (Anadolija)

Predsjednik Vlade Hrvatske Andrej Plenković u Mostaru je obećao punu podršku i prenošenje hrvatskog iskustva i znanja Bosni i Hercegovini u evropskom pregovaračkom procesu.

O tom putu te političkim kretanjima u BiH razgovarao je s predstavnicima Hrvatskog narodnog sabora (HNS), koji čine stranke s hrvatskim predznakom u zemlji.

Od njih je dobio uvjerenja da će biti predvodnici evropskog puta BiH za koji smatraju zaslužnim i zastupnike Hrvatske u Evropskom parlamentu.

Kroz taj put trebaju se riješiti sva pitanja, pa i ona hrvatske ravnopravnosti u BiH.

“Drago mi je da smo bili ova dva dana u BiH. Da ga zaključujemo ovdje u Mostaru. Identificirali sve aspekte položaja Hrvata u BiH. Odlučan sam kao predsjednik Vlade pomoći na najkonstruktivniji način i koheziju zemlje i njen europski put i jamstvo ravnopravnosti Hrvata u BiH“, kazao je Plenković.

Izaslanstvo HNS-a predvodio je hrvatski član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragan Čović.

“Primarno naš naglasak jeste ravnopravnost Hrvata institucionalno i ustavno. Ali, prije svega u funkciji EU, mi ćemo morati riješiti provedu odluke Suda u Strazburu do kraja prvogog mjeseca. A to je jedno od vitalnih pitanja, izmjena Izbornog zakona da bi se mogao nastaviti taj put“, istakao je on.

Puna ravnopravnost

Plenković se u petak navečer u Mostaru sastao s mostarsko-duvanjskim biskupom Ratkom Perićem, a nakon ovog razgovora kazao je kako će na sastanku s HNS-om poručiti kako nova hrvatska Vlada Bosnu i Hercegovinu stavlja na prvo mjesto svojih vanjskopolitičkih aktivnosti te kako im je položaj Hrvata kao konstitutivnog naroda u smislu njegove pune ravnopravnosti jedna trajna zadaća.

“Poručit ću im da ćemo uzeti pod ruku na najprijateljskiji i najsusretljiviji mogući način Bosne i Hercegovine na njenom putu prema Europskoj uniji, da ćemo intenzivirati gospodarsku saradnju i da ćemo na svaki način težiti ka funkcionalnoj Bosni i Hercegovini”, naglasio je Plenković.

Za danas je također predviđeno da predsjednik Vlade Hrvatske posjeti Sveučilište u Mostaru, gdje će razgovarati s rektoricom Ljerkom Ostojić i članovima Rektorata.

Tokom dana će posjetiti i Dom za siromašne studente Franjevačkog samostana te obići gradilište Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru.

Susreti u Sarajevu

U petak je Plenković, nakon sastanka s bosanskohercegovačkim zvaničnicima u Sarajevu, ponovio kako će Bosna i Hercegovina za Hrvatsku biti vanjskopolitički prioritet broj jedan.

Dodao je kako tu činjenicu potvrđuje da je nova Vlada Hrvatske na dužnosti osam dana, a da su osmog dana u Sarajevu, što je i bilo predizborno obećanje.

“Došli smo kao prijatelji s ambicijom da u vremenu koje je pred nama ostvarimo i stabilnu i partnersku političku suradnju, napredak u gospodarskoj suradnji”, istakao je Plenković nakon sastanka s predsjedavajućim Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denisom Zvizdićem.

Plenković se potom sastao s predsjedavajućim Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakirom Izetbegovićem i članom Predsjedništva Draganom Čovićem.

Izetbegović i Čović izrazili su zadovoljstvo što novoimenovani premijer Hrvatske dolazi u Bosnu i Hercegovinu samo dan poslije prve sjednice nove Vlade, ocijenivši to kao simboličnu poruku s ciljem poboljšanja saradnje dviju susjednih i prijateljskih zemalja.

Posjeta Kiseljaku

Nakon toga Plenković se susreo i s reisu-l-ulemom Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Huseinom ef. Kavazovićem, a potom i sa vrhbosanskim nadbiskupom, kardinalom Vinkom Puljićem.

Nakon Sarajeva, Plenković je, zajedno s brojnim timom saradnika i ministara u Vladi, posjetio je Kiseljak.

U ovom bh. gradu sastao se sa zvaničnicima ove srednjobosanske općine kao i hrvatskim predstavnicima u vlasti Srednjobosanskog kantona.

Izvor: Al Jazeera i agencije