Plenković: Pupovac se u svom stilu ogradio od svojih izjava

Milorad Pupovac
Pupovac je svoje ocjene o Hrvatskoj i NDH izrekao nakon napada na građane srpske nacionalnosti kod Knina (Al Jazeera)

Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je u četvrtak da je predsjednik Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) Milorad Pupovac “na svoj način i u svom stilu” rekao kako današnja Hrvatska nema veze s NDH, da Hrvatska nije faktor nestabilnosti i da Vlada nije ta koja kreira klimu nesnošljivosti u društvu.

“Gospodin Pupovac je jučer u svom nastupu, u njegovom stilu i na njegov način, rekao stvari koje su bile drukčije artikulirane nego prije dva tjedna. On je rekao na njegov način da današnja Hrvatska nema veze s NDH, da Hrvatska nije faktor nestabilnosti. On je vrlo jasno rekao da ova Vlada niti ova većina nisu te koje kreiraju klimu nesnošljivosti”, rekao je Plenković u polusatnom uvodnom govoru na sjednici Vlade, kako prenosi Hina.

Iz njegova kuta, dodao je, ima onih koji to kreiraju.

“Netko je otišao u Ceranje Donje i napisao ‘Ubi Srbina’ na onaj znak ili, pak, zalijepio na nekakav zid pamflet koji kaže da je razlog što se to piše taj da mi vidimo neku drukčiju politiku, da to nije izvorna politika HDZ-a. A upravo je obrnuto. Politika koju vodimo je politika Franje Tuđmana, politika uključivosti i pomirbe”, kazao je premijer.

Hrvatski je premijer naglasio da može poštovati one koji misle drugačije, ali će se politički boriti protiv toga.

Plenković: Dobro otvorite oči

“Vrlo je jasno tko koju ulogu igra u ovoj šahovskoj partiji, dobro otvorite oči”, poručio je Plenković.

Ustvrdio je kako su policija i pravosuđe bili brzi i učinkoviti u rješavanju svih incidenata koji su se dogodili posljednjih mjeseci nad srpskom nacionalnom manjinom te da je hrvatska policija otkrila sve do jednog počinitelja incidenata, i to vrlo brzo i u ne baš jednostavnim okolnostima.

“To pokazuje da funkcioniramo kao država, da politički mi kao Vlada i ova parlamentarna većina radimo za uključivo društvo”, podvukao je premijer.

Pupovac je svoje ocjene o Hrvatskoj i NDH izrekao nakon nedavnog incidenta u kojem su gosti kafića srpske nacionalnosti u Uzdolju i Đevrskama kod Knina napadnuti dok su gledali prijenos nogometne utakmice beogradske Crvene zvezde i švicarske ekipe Young Boys, pri čemu je bilo i ozlijeđenih.

Pupovac se u srijedu obratio na dugo očekivanoj konferenciji za novinare i poručio da on nije četnik ni dežurni krivac za poruke koje se razmjenuju između Srbije i Hrvatske, te da ta stranka još nije odlučila šta joj je činiti kad je riječ o ostanku u vladajućoj koaliciji.

Govoreći o zahtjevu nekih stranaka i pojedinaca da se ispriča zbog svojih izjava o navodnom uspoređivanju današnje Hrvatske i ustaške NDH, podsjetio je da je on u Hrvatskoj, u kojoj živi, bio nazivan raznim imenima i kvalifikacijama i da ni od koga nije tražio ispriku, prenijela je agencija Tanjug.

“Ja nisam četnik, ali od onih koji misle da jesam ili kažu da jesam nikada neću tražiti ispriku. Onima koji me svrstavaju u zločince i ubojice reći ću da nisam i nikada od njih neću tražiti ispriku. Onima koji me svrstavaju u tajne suradnike srpskih vlasti, stavljajući me u rizike, što je više od ugleda, ali i rejtinga u javnosti, nikada neću tražiti ispriku”, rekao je Pupovac.

Na novinarski upit zašto nije osudio poruke koje dolaze iz Beograda, odnosno Srbije, o hrvatskoj vlasti poručio je da ne može biti odgovoran za te poruke.

“Nisam ja ovdje dežuran krivac za loše stanje odnosa između Hrvatske i Srbije i za poruke koje se šalju niti sam adresar na kojeg se treba isporučivati odgovornost za te poruke i za to stanje”, rekao je Pupovac, istaknuvši kako se i na jednoj i drugoj strani trudi da takvih poruka nema.

Komentirao je i svoju izjavu da je Hrvatska faktor nestabilnosti u regiji.

Grabar-Kitarović: Neprihvatljiv način kritiziranja

“To je izjava koju sam dao za Radio Sarajevo i ta izjava je imala jedan svoj dodatak. Nije Republika Hrvatska generalno faktor nestabilnosti jer svaka od zemalja ima svoje točke nestabilnosti. Hrvatska je, nažalost, u trenutku kad sam o tome govorio imala ozbiljan problem sa stanjem međuetničkih odnosa, mržnje i nasilja prema pripadnicima različitih, prije svega prema Srbima u Hrvatskoj. Druge zemlje imaju dublje i ozbiljnije temelje nesigurnosti, Hrvatska nema, ali ima stanje u kojem se to dogodilo i to zajedno s historijskim revizionizmom utječe na stanje u regiji. Situacija u kojoj sam to rekao bila je dramatična”, kazao je Pupovac.

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović uputila je u srijedu pismo Miloradu Pupovcu u kojem mu poručuje da “s pozornošću prati njegove javne istupe u kojima na potpuno neprimjeren, neprihvatljiv i zlonamjeran način kritizira Republiku Hrvatsku”.

Odlučna u namjeri da “kao državljani Republike Hrvatske gradimo zemlju mira, razumijevanja i prosperiteta”, Grabar-Kitarović sa žaljenjem zaključuje kako Pupovac nije pozorno pročitao njezino pismo iz 2016. te ga u cijelosti ponavlja.

“Držim to svojom obvezom i zbog desetak tisuća pripadnika srpske nacionalnosti koji su, braneći svoju domovinu Hrvatsku od velikosrpskih agresora, potvrdili domoljublje i nikada ga nisu narušili moralnim patroniziranjem, a posebice ne političkim ucjenjivanjem, iako imaju pravo i obvezu kao državljani Republike Hrvatske ukazivati na potencijalne anomalije koje su, nažalost, sastavni dio odrastanja svakog društva, ali ne u mjeri kako bi neki željeli prikazati i time naštetiti državi u kojoj žive”, stoji u dopisu predsjednice Republike priloženom pismu iz 2016., prenijela je Hina.

U pismu od 13. veljače 2016. Grabar-Kitarović ističe, među ostalim, da osuđuje prijetnje i izljeve govora mržnje prema više javnih osoba i organizacija, ali dodaje kako među njima ima i onih koji svojim javnim djelovanjem godinama provociraju, iritiraju, pa i vrijeđaju najveći dio hrvatske javnosti, neistinito prikazuju i čak se izruguju Domovinskom ratu i u osnovi niječu stvarnost, a implicitno i samu ideju hrvatske države, stvarajući tako ozračje napetosti, isključivosti i netolerancije.

Poručila je tada i da, onako kako treba osuditi postupke uperene protiv ravnopravnosti, sigurnosti i dostojanstva političkih, etničkih i drugih manjina u Hrvatskoj, tako treba osuditi i sve postupke koji vrijeđaju hrvatski narod i bilo koju većinsku zajednicu.

Izvor: Agencije