Plenković: Prvi korak ka uvođenju eura 2020. godine

Hrvatska je u svom ugovoru o pristupanju Uniji već rekla 'da' eurozoni, kazao je Andrej Plenković (EPA)

Predsjednik Vlade Hrvatske Andrej Plenković istaknuo je kako je Vladin plan da Hrvatska prvi korak ka uvođenju eura ulazak u tečajni mehanizam, odnosno takozvani ERM II, ostvari 2020. godine, kada će predsjedavati Evropskom unijom.

Govoreći na početku konferencije “Strategija uvođenja eura u Hrvatskoj”, koju zajednički organiziraju Vlada i Hrvatska narodna banka, on je istaknuo da njegova Vlada ima iskustva s procesom pristupanjem EU i da je “osjećaj identifikacije i vlasništva ovog procesa duboko ukorijenjen u ključnim ljudima koji su sada nalaze na odgovornim dužnostima u Vladi, pa i na čelu HNB-a”.

“Hrvatska, kao najrecentnija članica EU-a, ima dva politički ključna cilja – postati dio Schengenskog prostora, odnosno da budemo spremni za političku odluku o tome tijekom 2019. godine, a drugi je cilj pristupanje eurozoni”, kazao je Plenković.

Bez licitiranja datumima

“Ne želim danas licitirati s datumom kada bismo to htjeli. Ono što mislim da je realno i na čemu ćemo raditi je da godina 2020, kao godina predsjedanja Hrvatske Vijećem EU-a, bude godina u kojoj će Hrvatska, prema našem planu, namjerama i intencijama, biti dio onoga što se naziva ERM II [tečajnog mehanizma]“, naglasio je hrvatski premijer.

Dodao je da ovom konferencijom počinje široka javna rasprava o uvođenju eura, koja će poslužiti da u tom procesu zemlja ide obazrivo, odlučno, otvoreno i transparentno te da se uklone svi strahovi i nedoumice o toj temi.

“Ispunjavajući Nacionalni program reformi, preuzimajući novu pravnu stečevinu, bolje apsorbirajući EU sredstva, učinit ćemo napore da Hrvatska postane, rekao bih, u jednom dvomandatnom razdoblju Vlade i Sabora i članica eurozone”, istaknuo je Plenković, dodajući da Hrvatska već gotovo i ispunjava kriterije za to.

Podsjetio je da je Hrvatska u svom ugovoru o pristupanju već rekla, što se tiče volje građana, “da” i eurozoni, a da u njoj još nisu jer nisu ispunili sve kriterije, a ne jer politički to zemlja treba odlučiti.

Izvor: Agencije