Oglasi

Plenković pozvao na reformu Ujedinjenih naroda

Postojeće krize ne smiju dovesti do izolacionizma u međunarodnoj zajednici, rekao je hrvatski premijer u obraćanju.
Potrebni su nam Ujedinjeni narodi za 21. stoljeće, rekao je Andrej PlenkovićEPA

Hrvatski premijer Andrej Plenković pozvao je u petak na reformu Ujedinjenih naroda, u virtualnom govoru na 75. Generalnoj skupštini Svjetske organizacije, istakavši da su ovogodišnje krize pokazale su da je multilateralizam potrebniji nego ikad.

Krize koje su 2020. godine pogodile svijet, poput pandemije korona virusa i posljedične ekonomske krize, "jasno su pokazale da je predanost multilateralizmu relevantnija nego ikada", rekao je on, prenosi Hina.

Postojeće krize ne smiju dovesti do "izolacionizma u međunarodnoj zajednici", nego potaknuti spremnost na saradnju "u pravom duhu solidarnosti i međusobne potpore", a nijedna organizacija nije u boljem položaju da to potiče od UN-a, kazao je Plenković.

Stoga su nam "potreban UN za 21. stoljeće", poručio je i pozvao na reformu organizacije, uključujući Povelju UN-a, njen temeljni dokument, kao i Vijeća sigurnosti, najmoćnije tijelo UN-a, u kojem odnosi reflektiraju situaciju s kraja Drugog svjetskog rata.

Klimatske promjene i zagađeni okeani

"Naša organizacija mora sačuvati svoje temeljne vrijednosti i načela na kojima je utemeljena, ali isto tako mora odražavati stvarnost i potrebe našeg vremena", rekao je premijer Hrvatske.

Plenković je pozdravio rezoluciju UN-a o "Sveobuhvatnom i koordiniranom odgovoru na pandemiju" i istaknao da ona jasno pokazuje potrebu za "zajedničkim globalnim pristupom u odgovoru na njezin utjecaj i posljedice".

Naglasio je da vakcina mora biti dostupna najvećem mogućem broju ljudi i da se na tome ne smije štedjeti.

Govorio je i o opasnostima klimatskih promjena, "izazova stoljeća", upozorivši da svjetski čelnici ne smiju ignorirati da je u posljednjih pet godina postignut rekord globalnih temperatura okeana, koji imaju "središnju ulogu u reguliranju Zemljine klime", kao i da "zabrinjavajućom brzinom" raste njihova zagađenost plastikom.

"Ukoliko ne djelujemo sada, šteta učinjena našoj planeti bit će nepopravljiva", kazao je Plenković, pa pozvao nacije da se "ujedine i preuzmu odgovornost za ostvarivanje zdravijeg, pravednijeg i održivijeg svijeta za buduće generacije".

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.