Plenković pozvao na izmjenu Izbornog zakona u BiH

Andrej Plenković
Predsjednica Komisije Nataša Novaković rekla je da je postupak većinom glasova pokrenut zbog moguće povrede načela djelovanja (EPA)

Hrvatski premijer i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice Hrvatske Andrej Plenković izrazio je u subotu očekivanje da će se u Bosni i Hercegovini postići dogovor o izmjenama Izbornog zakona ove zemlje i time prekinuti praksa preglasavanja Hrvata kao najmalobrojnijeg naroda.

“Bilo bi mi drago, i to bi bilo zdravo i dobro za odnose među narodima u Bosni i Hercegovini, da se iznađe rješenje, i to konsenzualno, za promjenu izbornoga zakonodavstva. To govorim u najboljoj namjeri da ono što nije pravično konačno postane pravično i da nemamo situacije poput onih u kojima se jedan narod ne osjeća dobro”, rekao je on u obraćanju na Saboru HDZ-a Bosne i Hercegovine u Mostaru, kako prenosi Hina.

Sa sudionicima mirovnih razgovora kojima je uspostavljena hrvatsko-bošnjačka Federacija Bosne i Hercegovine, a kasnije i okončan rat te ustrojena dvoentitetska država u Daytonu nije bilo zamišljen scenarij po kojemu bi jedan narod mogao preglasavati druge, rekao je Plenković.

Komšić ponovo u Predsjedništvu BiH

Takva preglasavanja počinju se intenzivirati od 2006. godine, kada je Željko Komšić prvi put bio izabran za člana Predsjedništva Bosne i Hrercegovine iz reda hrvatskog naroda dominantno glasovima bošnjačkih birača, istaknuo je Plenković.

Komšić je na takav način ponovno izabran 2010. godine, a zatim i 2018. godine, dodaje on.

“Nitko ni u kakvim primislima sredinom devedesetih nije u pameti imao scenarije koji su se počeli događati od 2006. godine”, dodao je Plenković. 

Pozvao je političke predstavnike triju naroda u Bosni i Hercegovini da samostalno donose odluke bez nametanja sa strane.

“Posebno je važno da se odluke u Bosni i Hercegovini donose na temelju političke volje svih njezinih konstitutivnih naroda. Ključne odluke o budućnosti ne može donositi netko izvan Bosne i Hercegovine. To nije ni dobro ni zdravo i za demokraciju, i za suverenitet zemlje”, pojasnio je.

Čović opet predsjednik HDZ-a BiH

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović izrazio je očekivanje da će se u sljedećih pola mjeseca postići dogovor te imenovati novi saziv Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, a zatim i nova vlada Federacije Bosne i Hercegovine što, po njemu, ovisi o pronalaženju partnera za izmjenu Izbornog zakona.

U Mostaru se u subotu održava 13. Sabor HDZ-a BiH na kojemu se bira novo vodstvo te stranke, predsjednik i zamjenik, te novo stranačko Predsjedništvo.

Dragan Čović je bio jedini kandidat za predsjednika HDZ-a BiH te je ponovo izabran na poziciju na kojoj se nalazi 14 godina.

Izvor: Agencije