Plenković poziva Cerara na dijalog o graničnom sporu

Hrvatski premijer Andrej Plenković pozvao je slovenskog kolegu Miru Cerara na sastanak u Zagreb kako bi razgovarali o graničnom sporu i drugim otvorenim pitanjima.

Poziv je uslijedio nakon što je Cerar predložio Plenkoviću dogovor o osnivanju zajedničke komisije koja bi se bavila određivanjem granične crte, temeljem arbitražne presude koju Hrvatska ne priznaje.

Ta komisija bi “u skladu s definiranom granicom započela proces demarkacije granične crte, a, bude li potrebno, proučila i praktična rješenja, tamo gdje bi to bilo potrebno”, piše u pismu koje je Cerar poslao Plenkoviću, navodi slovenska agencija STA, koja je pismo dobila na uvid.

Slovenski premijer zalaže se za obnovu dijaloga, na način da se obje strane koncentriraju na provođenje arbitražne presude na kopnenom dijelu granice, kako ju je odredila arbitraža, prenosi Tanjug.

Što se tiče granice na moru, Cerar u pismu navodi da su je arbitri precizno odredili, koordinacije su poznate, što omogućuje “neposredno provođenje” presude.

Uprkos tome, Cerar u poruci navodi da je potreban i razgovor o provođenju presude u onom dijelu koji se odnosi na ono što se u presudi na engleskom naziva “junction area”, a riječ je o koridoru kojim bi preko hrvatskih voda Slovenija imala pravo slobodne plovidbe, preleta i polaganja kablova prema otvorenom moru u Jadranu.

Odgovarajući na Cerarovo pismo, Plenković je pozvao slovenskog kolegu u Zagreb.

“Slovenska stajališta o arbitražnom postupku i arbitražnoj odluci dobro su mi poznata kao što sam siguran da su Vama poznata hrvatska stajališta o tome.

No, razlika u polaznim stajalištima ne bi nas trebala priječiti da u konstruktivnom ozračju, u duhu partnerstva i međusobnog razumijevanja, pronađemo konkretna rješenja koja bi bila u interesu i na korist naših dviju država i naša dva naroda”, kazao je Plenković.

Dio slovenske parlamentarne opozicije u prvim reakcijama na presudu arbitara izražavao je mišljenje da Slovenija tim koridorom “nije dobila ono što je očekivala”, jer joj Arbitražni sud nije dodijelio teritorijalni kontakt s otvorenim morem, nego samo neku vrstu slobodnog režima prolaza i plovidbe u hrvatskim vodama.

Arbitražni sud za granični spor između Hrvatske i Slovenije odlučio je u junu da većina Piranskog zaljeva, odnosno Savudrijske vale pripada Sloveniji te da Slovenija dobije doticaj svojih teritorijalnih voda i međunarodnog mora.

Sud u Hagu odlučio je da će granica između Slovenije i Hrvatske na području Piranskog zaljeva biti prava linija koja povezuje Rt Madonu u Sloveniji i Rt Savudriju u Hrvatskoj.

Ranije je objavljeno da granica u Istri slijedi Dragonju i završava na sredini kanala sv. Odorika, što znači da zaseoci Škodelin, Bužini i Mlini-Škrilje ostaju u Hrvatskoj.

Arbitražni sud odlučio je i da Slovenija dobije doticaj svojih teritorijalnih voda i međunarodnog mora.

“Slovenski koridror do otvorenog mora bit će širok 2,5 nautičkih milja”, rekao je predsjednik Arbitražnog suda Gilbert Guillaume.

Hrvatska presudu arbitara ne smatra obavezujućom i ne misli je provesti, dok Slovenija tvrdi da je provedba obavezujuća za obje strane, te da ju je i bez bilateralnog dogovora moguće provesti na moru, gdje su arbitri u svojoj presudi jasno definirali granicu i odredili precizne koordinate.

Izvor: Al Jazeera i agencije