Plenković pozdravio ukidanje pritvora bivšim pripadnicima HVO-a

Andrej Plenković
Vlada je priopćila da je Andrej Plenković razgovarao nakon incidenta s Miloradom Pupovcem (AP)

Premijer Hrvatske Andrej Plenković u četvrtak je pozdravio rješenje Suda Bosne i Hercegovine koji je ukinuo pritvor grupi bivših pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO), uhapšenih krajem oktobra pod sumnjom da su odgovorni za ratne zločine počinjene na području bosanske Posavine.

Pozdravivši takvu odluku Suda BiH na početku sjednice Vlade, Plenković je rekao kako će hrvatska država, poštujući nezavisnost pravosudnih institucija BiH, devetorici hrvatskih državljana pružiti svu potrebnu pomoć.

„Ostajemo na tragu naše politike da ćemo pružiti i konzularnu i pravnu i materijalnu pomoć osumnjičenicima, naravno poštujući neovisnost pravosudnih institucija BiH. I u svim našim naporima tražiti rješenja koja su na crti zaštite hrvatskih interesa i hrvatskih državljana“, rekao je Plenković.

Jučer je Sud BiH odbio prijedlog Tužilaštva BiH za produženje pritvora desetorici bivših pripadnika HVO koji su krajem oktobra uhapšeni na području Orašja. Uhapšeni su u pritvoru bili od 2. novembra, a Sud je donio drugačiju odluku, jer su ocijenili da tvrdnje Tužilaštva nisu osnovane.

Izrečena je zabrana napuštanja mjesta boravišta (uz obavezu ovlaštenih službenih osoba da najmanje dva puta dnevno, nasumice, kontroliraju da li osumnjičeni borave na naznačenim adresama) i zabrana putovanja (uz privremeno oduzimanje svih putnih isprava, zabranu izdavanja novih putnih isprava te zabranu korištenja lične karte za prelazak državne granice).

Također, izrečena je i zabrana sastajanja s određenim osobama, međusobno kontaktiranje na bilo koji način te kontaktiranje sa saizvršiocima, svjedocima Tužilaštva BiH, kao i približavanje njima na udaljenosti od 100 metara. Osumnjičenima je zabranjeno i kontaktiranje sa svim predstavnicima medija o okolnostima koje se tiču ovog krivičnog postupka.

U oktobru su uhapšeni penzionirani general Đuro Matuzović, ratni zapovjednik oraškog zbornog područja, Ivo Oršolić, Tado Oršolić, Marko Dominković, Joso Nedić, Marko Baotić, Marko Blažanović, Mato Živković, Anto Živković i Stijepo Đurić.

Puna pomoć

Plenković je i početkom prošlog mjeseca najavio „punu pravnu, konzularnu i, ako treba, financijsku pomoć“ uhapšenima u Orašju zbog sumnje u počinjenje ratnih zločina. Plenković je to najavio nakon sastanka s hrvatskim članom Predsjedništva BiH Draganom Čovićem.

Potvrdio je i kako su „razmotrene sigurnosne, pravne i političke posljedice“ hapšenja koja su uslijedila nedugo nakon Plenkovićevog posjeta BiH. On je još jednom istakao kako je njegova posjeta imala za cilj podržati europski put BiH te ravnopravan položaj Hrvata u toj zemlji.

„Tamo gdje nije bilo HVO-a, danas ne žive Hrvati“, istakao je Čović koji je ranije razgovarao i s hrvatskom predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović, te predsjednikom Sabora Božom Petrovom.

Zagrebački advokat Anto Nobilo je, gostujući u programu Al Jazeere, ocijenio kako su reakcije iz Hrvatske na vijest o hapšenjima u Orašju bile neprimjerene, te da se reagiralo „na prvu loptu“.

„Uloga Tužiteljstva BiH je vrlo nezahvalna, jer moraju procesuirati zločine, a imamo situaciju da svaka neselektivna primjena zakona i široko tumačenje zapovjedne odgovornosti može biti krivo shvaćena. Oni se moraju striktno držati zakona i međunarodne sudske prakse o zapovjednoj odgovornosti, slikovito bih to rekao – moraju se držati zakona kao pijan plota“, rekao je Nobilo.

Ranije je penzionisani general Hrvatske vojske Petar Stipetić za Al Jazeeru potvrdio kako su jedinice HVO-a u Orašju tokom rata bile podređene Hrvatskoj vojsci. Stipetić je bio komandant Istočne Slavonije.

Izetbegović: Hapšenje nesretno i nespretno

Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović ocijenio je kako je hapšenje 10 bivših pripadnika HVO-a učinjeno „nesretno i nespretno“.

Po njegovim riječima, nije se vodilo računa o političkom aspektu, političari nisu imali o tome informacije i da su ih imali bilo bi drugačije, ali političari ne bi smjeli utjecati na pravosuđe te u tome nema sudjelovanja bošnjačke politike.

Grabar-Kitarović je tada kazala kako su optužnice protiv Hrvata u Orašju odjeknule izrazito negativno.

Podsjetila je i kako je hrvatski premijer Plenković, prilikom posjete BiH, poslao pozitivne poruke i podršku Hrvatske BiH, a kako se potom proizvodi situacija kojom se uznemiruje hrvatsko stanovništvo u BiH, o čemu Hrvatska mora voditi računa.

Grabar-Kitarović je naglasila kako Hrvatska o tome mora voditi računa, kao i o zaštiti svakog hrvatskog državljanina budući da, osim bosanskohercegovačkog, uhapšeni pripadnici HVO-a imaju i hrvatsko državljanstvo, a neki i činove Hrvatske vojske.

Istakla je kako je Hrvatska, prije svega, odgovorna za svoje državljane.

„Ako postoji sumnja da je počinjen ratni zločin, hrvatska državna tijela trebaju preuzeti te predmete“, rekla je.

Desetorica bivših pripadnika HVO-a osumnjičeni su da su počinili krivično djelo zločin protiv čovječnosti te ratni zločin protiv ratnih zarobljenika.

Izvor: Al Jazeera i agencije