Plenković: Odluka suda nas ne obvezuje i nećemo primjenjivati sadržaj

Nakon odluke Arbitražnog suda da većina Piranskog zaljeva, odnosno Savudrijske vale pripada Sloveniji, koja odlukom suda dobiva i doticaj svojih teritorijalnih voda s međunarodnim morem, hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je na konferenciji za novinare kako je glavna poruka hrvatske Vlade da se Hrvatska ne smatra obvezanom ovom odlukom.

“Prva i glavna poruka Vlade Republike Hrvatske je da je današnja arbitražna odluka koju smo čuli za Hrvatsku, odluka koja nas ni na jedan način ne obvezuje niti se smatramo obvezanim ovom odlukom, niti namjeravamo njen sadržaj primjenjivati”.

Druga poruka, rekao je Plenković, jest da je Republika Hrvatska svoje stajalište u vezi arbitraže vrlo jasno i nedvosmisleno donijela 29. srpnja 2015. godine.

‘Kompromitacija i kontaminacija procesa’

“U Hrvatskom saboru, konsezualno, zbog sasvim jasnih i evidentnih razloga, a oni su bili da je došlo do skandaloznog i protupravnog postupanja u okviru samog arbitražnog procesa, dakle do svojevrsne sprege između tadašnje agentice Slovenije, koja je zastupala Sloveniju u ovom arbitražnom postupku, i jednoga suca Arbitražnog suda koji je bio imenovan od strane Slovenije na način da je došlo do kompromitacije i kontaminiranja cijelog arbitrarnog procesa”.

Plenković je rekao kako je Hrvatska nakon toga odlučila izaći iz procesa te je pokrenula postupak izlaska, o čemu je i obavijestila sve relevantne adrese.

“Za nas ova arbitraža nema pravne učinke, ali ostajemo spremni na razgovor sa Slovenijom o rješavanju otvorenog graničnog pitanja, te ne očekujemo od Slovenije nikakve  jednostrane poteze nakon ove presude” koji bi na bilo koji način mijenjale postojeće stanje uz zajedničku državnu granicu, poručio je Plenković.

Dodao je da u suprotnom “Hrvatska ima načina zaštititi svoj teritorij i svoje interese”, prenosi Hina.

Naglasio je kako vlada smatra da druge države i međunarodne organizacije pitanje granice trebaju prepustiti Sloveniji i Hrvatskoj kao otvoreno bilateralno pitanje kakva imaju mnoge države danas u svijetu, uključujući i članice Europske unije i Sjevernoatlantskog saveza, i rješavaju ih bilateralnim putem.

“I Hrvatska vjeruje u mirne načine rješavanje sporova, pa i u arbitraže ali samo kada su one čiste, korektne i sukladne dogovorenim pravilima. Vjerujem da bi bilo koja druga država članica, uključivo Njemačku, postupila na jednak način kao što je učinila Hrvatska, a ne bi nastavila proces za koji je bjelodano dokazano da se ne može tako nastaviti”, istaknuo je Plenković.

Veleposlanstvo Njemačke je neposredno uoči čitanja presude Arbitražnog suda u Haagu pozvalo obje strane da poštuju i primijene presudu.

Plenković je istaknuo kako je stajalište SAD-a “bitno drukčije”.

SAD: Nećemo zauzimati stranu

Sjedinjene Države priopćile su da neće zauzeti ničiju stranu u graničnom sporu između Hrvatske i Slovenije i smatraju da je na dvjema vladama da riješe to bilateralno pitanje, priopćilo je u četvrtak američko veleposlanstvo u Zagrebu.

Arbitražni sud za granični spor između Hrvatske i Slovenije odlučio je u četvrtak da većina Piranskog zaljeva, odnosno Savudrijske vale pripada Sloveniji te da Slovenija dobije doticaj svojih teritorijalnih voda i međunarodnog mora.

Ranije je objavljeno da granica u Istri slijedi Dragonju i završava na sredini kanala sv. Odorika, što znači da zaoseci Škodelin, Bužini i Mlini-Škrilje i kuća Joška Jorasa ostaju u Hrvatskoj.

Arbitražni sud također je donio odluku da je Sveta Gera na hrvatskom teritoriju, ali i priopćio da nema jurisdikciju odlučiti o hrvatskom zahtjevu da slovenski vojni kompleksi ne smiju ostati na hrvatskom teritoriju.

Izvor: Al Jazeera i agencije