Plenković: Odluka o avionima nakon očitovanja Izraela i SAD-a

Plenković: 'Nastojimo indentificirati razloge problema, nakon toga slijede odgovarajuće odluke' (Arhiva)

Hrvatski ministar obrane Damir Krstičević izjavio je u četvrtak da je na Izraelu odgovornost za osiguravanje konačne dozvole SAD-a da Hrvatska može potpisati ugovor o kupnji zrakoplova F-16 Barak, ustvrdivši kako nijednim postupkom ni on ni njegov tim nisu napravili bilo što protiv interesa Hrvatske.

Ministarstvo obrane Republike Hrvatske zatražilo je od Izraela službeno izvješće do 11. siječnja može li isporučiti zrakoplove koje je Hrvatska odabrala u transparentnom postupku na međunarodnom natječaju, a u slučaju da to ne može učiniti Hrvatska će poništiti odluku o odabiru višenamjenskog borbenog zrakoplova.

“Po pitanju odgovornosti ne smatram da sam niti jednim postupkom, bilo ja ili tim, napravili nešto protiv interesa Republike Hrvatske”, kazao je Krstičević novinarima nakon Vladine sjednice odgovarajući na upit uživa li i dalje povjerenje premijera Andreja Plenkovića.

Poručio je kako je spreman otići bilo kada ako će njegov odlazak Hrvatskoj pomoći u procesu kupovine višenamjenskog borbenog zrakoplova. 

Smatra kako u ovom slučaju Izrael ima odgovornost osigurati konačnu dozvolu kako bi Hrvatska mogla potpisati ugovor.

“Otkud sam ja znao, ako su oni stavili u papirima i svim dokumentima, da je to njihova odgovornost? I sada bih ja trebao biti odgovoran za postupak treće strane? Ali, što se tiče cijele odgovornosti, ja sam tu. Ja sam već jednom odlazio s mjesta zamjenika načelnika Glavnog stožera”, kazao je.

Krstičević: Slažem se da treba napraviti analize

Upitan za komentar na izjavu premijera Plenkovića da se treba utvrditi odgovornost tj. da se trebaju ispitati pojedinosti prije donošenja nekih odluka, Krstičević je odgovorio kako se slaže da se, kad taj proces bude završen, naprave analize i vidi koje su to naučene lekcije te sagledaju sve okolnosti u procesu.

“Apsolutno podržavam. Vjerujem nakon ovoga da će Vlada, bez obzira bio ja u njoj ili netko drugi, nastaviti proces traženja rješenja. Hrvatski piloti i hrvatsko nebo zaslužuju da imamo višenamjenski borbeni avion. Kad-tad će taj avion, novi ili stari, biti u Hrvatskoj. Vjerujem da je ovaj proces doprinio da se to i dogodi”, istaknuo je.

Krstičević je najavio da će, kada dobije temeljitije očitovanje Izraela, o tome izvijestiti javnost. Podsjetio je kako Izrael, kao prodavatelj, preuzima obavezu ishoditi odobrenje vlade SAD-a za transfer zrakoplova u Hrvatsku.

“To je isključivo obaveza države Izrael”, ponovio je Krstičević.

Premijer Hrvatske Andrej Plenković izjavio je u četvrtak kako očekuje konačna i jasna očitovanja Izraela i SAD-a o nabavi višenamjenskih borbenih zrakoplova te najavio da će Vlada nakon toga donijeti odluku o sudbini tog natječaja.

“Očekujemo konačna i jasna očitovanja Izraela i SAD-a i nakon toga ćemo donijeti odluke. Vlada čvrsto stoji kod odluke da možemo ići u fazu realizacije isključivo onakve ponude kakva je bila prihvaćena i predložena od stručnog tima Ministarstva obrane. Sve ostalo zahtijevat će našu odluku da se taj proces poništi, a nakon toga ćemo donositi odgovarajuće odluke kako dalje u vezi te strateške odluke”, rekao je on na početku sjednice Vlade u Zagrebu.

Podsjetio je da postoje poteškoće između Izraela i SAD-a u kontekstu dobijanja tzv. saglasnosti za transfer tehnologija trećoj strani, pri čemu je u konkretnom slučaju Hrvatska treća strana, prenosi Hina.

“Suprotno onome što smo imali kao informaciju u cijelom procesu, koji je vođen u posljednje skoro dvije godine, sada je došlo do određenih problema, gdje od SAD-a postoje rezerve u pogledu transfera tehnologije koja je izvorno američka, a nadograđena je izraelskom tehnologijom”, rekao je hrvatski premijer.

Netanyahu i Pompeo bez dogovora

U svakom slučaju, dodao je Plenković, “nije nam drago što je do ovoga došlo, ali nastojimo sada identificirati razloge problema, a nakon toga ćemo donositi odgovarajuće odluke”.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu i američki državni sekretar Mike Pompeo nisu uspjeli otkloniti prepreke američke administracije na prodaju modificiranih aviona F-16 Hrvatskoj, objavili su u srijedu izraelski zvaničnici, na koje se poziva izraelski portal Axios.

Netanyahu i Pompeo razgovarali su na marginama inauguracije novog brazilskog predsjednika Jaira Bolsonara.

Izraelski izvor rekao je da je pitanje prodaje aviona “zaglavljeno u dubokoj birokratiji” i da je to, zapravo, jedino pitanje u kojem se Amerikanci i Izraelci ne slažu.

Izvor: Al Jazeera i agencije