Plenković očekuje oštru osudu Srbije

Hrvatski premijer Andrej Plenković ponovio je i četvrtak ujutro, na početku sjednice Vlade u Zagrebu, kako očekuje da Srbija oštro i nedvosmisleno osudi incident osuđenog ratnog zločinca Vojislava Šešelja i da nastavak odnosa sa Srbijom bude u kontekstu te osude, prenijela je Hina.

Predsjednik Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj, koji je nedavno pred Rezidualnim mehanizmom za međunarodne kaznene sudove proglašen krivim za ratne zločine i osuđen na 10 godina zatvora, u srijedu je na ulazu u Narodnu skupštinu Srbije oskvrnuo hrvatsku državnu zastavu, a nakon toga je članove hrvatskog saborskog izaslanstva grubo izvrijeđao.

“Najoštrije osuđujem taj Šešeljev incident. Oskvrnuo je hrvatsku zastavu i vrijeđao saborsko izaslanstvo”, kazao je Plenković.

Nastavak dijaloga sa Srbijom

Vlada je podržala odluku predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića da prekine posjet Srbiji.

“Očekujem da Srbija oštro i nedvosmisleno osudi taj akt zastupnika u Skupštini [Srbije], koji je još jednom ponovio svoju oštru i bezobzirnu retoriku i ponašanje prema Hrvatskoj. Očekujem i da nastavak dijaloga i odnosa s Republikom Srbijom bude u kontekstu njihove osude takvoga ponašanja”, naglasio je Plenković.

U međuvremenu je i hrvatsko Ministarstvo vanjskih i europskih poslova uputilo notu Veleposlanstvu Srbije u Zagrebu, no srbijanski diplomati odbili su primiti taj dokument.

Prema stajalištu Jandrokovića, izrečenom po povratku iz Beograda, Srbija je relativizirala incident koji je izazvao Šešelj.

Prvi predsjednik Hrvatskog sabora u povijesti koji je posjetio Srbiju dodao je da nije imao drugog izbora nego vratiti se, jer je htio, kako je rekao, “zaštititi dignitet hrvatske države”.

Na pitanje je li incident bio izrežiran, odgovorio je kako na to “moraju odgovoriti nadležne službe u Republici Srbiji”.

Nije želio reći kojim ih je riječima vrijeđao vođa radikala, rekavši da su uvrede bile “preproste” i da se ne želi spuštati na Šešeljevu razinu.

‘Divljaštvo osuđenog ratnog zločinca’

Šešelj je, prema tvrdnjama očevidaca, u predvorju Skupštine Srbije presreo izaslanstvo Sabora, istrgnuo hrvatsku zastavu, počeo je gaziti i psovati Jandrokoviću “mater ustašku” te poručio da “pozdrave [čelnika hrvatske manjine u Srbiji Tomislava] Žigmanova”, kojem je prošlog tjedna prijetio ponavljanjem zločina za koje je osuđen u Den Haagu.

Njegov čin osudile su predsjednice Skupštine Srbije Maja Gojković i srbijanske Vlade Ana Brnabić, a potom i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Osudivši Šešeljev čin kao “divljaštvo osuđenog ratnog zločinca”, hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović pozdravila je reakciju službenog Beograda, nadajući se da incident neće pokvariti napredak u odnosima Hrvatske i Srbije, na kojima u posljednje vrijeme intenzivno radi s Vučićem.

Izvor: Al Jazeera i agencije