Plenković objavio imena novih ministara

Hrvatski premijer i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Andrej Plenković potvrdio je da je dogovorena nova parlamentarna većina u Hrvatskoj te je nakon sjednice Predsjedništva stranke objavio i imena osoba koje predlaže za nove ministre.

Predrag Štromar, rekao je Plenković, postat će potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva, Blaženka Divjakće zamijeniti Pavu Barišića na čelu Ministarstva znanosti i obrazovanja, Davor Božinović preuzet će Ministarstvo unutarnjih poslova, a Dražen Bošnjaković Ministarstvo pravosuđa.

Tomislav Ćorić, prema Plenkovićevim riječima, preuzet će Ministarstvo zaštite okoliša i energetike, Marko Pavić Ministarstvo rada i mirovinskog sustava, a Lovro Kuščević Ministarstvo uprave. 

Predsjedništvo HDZ-a se sastalo nakon cjelodnevnih pregovora s Hrvatskom narodnom strankom (HNS), nekoliko manjih stranaka i zastupnika manjina koji su dali podršku novoj većini.

HNS je zatražio tri ministarstva.

Očekuje se da će novi ministri sutra biti potvrđeni glasovanjem većine u Saboru.

Preokret HNS-a

Glavni odbor HNS-a sinoć je, unatoč suprotnoj odluci Predsjedništva stranke u utorak navečer, odlučio kako ipak želi biti dio Vlade Andreja Plenkovića.

Uvjet za suradnju bila su tri ministarstva – obrazovanja, graditeljstva i pravosuđa – te da Bruna Esih i Željko Glasnović, nezavisni saborski zastupnici, ne budu u koaliciji. 

Iz HDZ-a su poručili da ne pristaju na ucjene, dok iz Socijaldemokratske partije, koja s HNS-om ima koalicijski sporazum, stižu optužbe zbog posljednjeg poteza.

“Radi se o odgovornosti koja je politička, o postupku koji je još dodatno bacio ljagu na politiku u Hrvatskoj, radi se o nečemu gdje su gospoda koja su preuzela HNS zakuhali, a zbog čega će se cijela politička scena morati još dugo prati”, komentirao je Peđa Grbin iz SDP-a.

“Nisam prekršio i neću prekršiti sporazum koji imam sa SDP-om jer tamo piše da ne smijem u suradnju s HDZ-om i ja u suradnji s HDZ-om kao strankom neću ići, nego idemo na projektnu suradnju s Vladom RH, odnosno nadležnim ministarstvom jer umirovljenici nemaju previše vremena čekati za neka rješenja”, poručio je Silvano Hrelja iz Hrvatske stranke umirovljenika.

Vršitelj dužnosti predsjednika HNS-a Predrag Štromar u četvrtak je, po završetku dijela pregovora s HDZ-ovim predstavnicima u Banskim dvorima, novinarima izjavio kako razgovori, pregovori i dogovori o suradnji tih dviju stranaka idu u dobrom smjeru i bit će nastavljeni vrlo brzo.

Najavio je da će, završe li uspješno, održati s predsjednikom Vlade i HDZ-a Andrejem Plenkovićem zajedničku konferenciju za novinare.

Odgovarajući na novinarsko pitanje, Štromar je rekao kako u HNS-u nemaju nikakve uvjete, već žele unijeti svoje vrijednosti u novu Vladu, istaknuvši kako “nema ustupaka”.

Naveo je kako o podjeli resora još nisu završili razgovore već o tome još razgovaraju, a nova runda pregovora mogla bi biti već za nekoliko sati.

“Završit ćemo pregovore, ako će biti pozitivni, na način da te vrijednosti možemo prenijeti na cijelo društvo u Hrvatskoj. Pozicije nam nisu važne ako ćemo odraditi sve što trebamo odraditi”, istaknuo je Štromar.

Na novinarsku tvrdnju kako je povijest pokazala da je HDZ na neki način uništio svoje koalicijske partnere te pitanje zašto vjeruje da neće i HNS s tek četiri do pet saborskih zastupnika koji podupiru suradnju s HDZ-om, odgovorio je kako su puno o tome razgovarali i vagali te stavili Hrvatsku ispred stranke.

Upitan spašavaju li ‘svoju kožu’, Štromar je odgovorio kako u HNS-u žele spasiti Hrvatsku, a na pitanje prijeti li stranci nestanak, Štromar je ustvrdio da, ako dobro odrade posao za koji je siguran da hoće, onda će i HNS biti bolji, jači i kvalitetniji.

Mrak Taritaš: Završio je moj put u HNS-u

Odgovarajući na novinarski upit je li HNS-ov uvjet da mu u Vladi pripadne resor obrazovanja, odgovorio je: “Naravno da je uvjet da vodimo reformu obrazovanja i vodit ćemo je preko ministarstva s ministrom”.

Potpredsjednica HNS-a, saborska zastupnica te stranke te protukandidatkinja Milanu Bandiću u drugom krugu prošlih lokalnih izbora, Anka Mrak Taritaš, koja nije podržala koaliciju HNS-a s HDZ-om, poručila je u četvrtak kako je sinoć, izlazeći sa sjednice Središnjeg odbora stranke “zatvorila vrata za sobom i zatvorila vrata u HNS-u”.

“Kad dođu ministri glasovat ću protiv i samim time prestaje moje članstvo u HNS-u. Jučer je završio moj put u HNS-u”, rekla je Mrak Taritaš novinarima u Saboru.

Podsjetila je kako je odavno rekla da u slučaju da HNS ode s HDZ-om, za nju tamo nema mjesta i to nije više njezin HNS.

Ostaje, kaže, saborska zastupnica jer je dobila gotovo 20 tisuća preferencijalnih glasova.

Saborski zastupnik HNS-a Goran Beus Richembergh izrazio je u četvrtak žaljenje što je iznevjerio očekivanja dijela javnosti jer Anka Mrak Taritaš, Nada Turina Đurić, Vesna Pusić i on nisu uspjeli obraniti HNS od HDZ-a.

Izvor: Al Jazeera i agencije