Plenković o zahtjevima veterana: Niko meni neće birati partnere

Ivan Penava, Vukovar, Gradonačelnik
O ovom i drugim sličnim događajima ranije je izvijestio vukovarski gradonačelnik Ivan Penava u kontekstu 'puzajuće velikosprske agresije' u Hrvatskoj (Al Jazeera)

Premijer Hrvatske Andrej Plenković u četvrtak je vukovarskom gradonačelniku Ivanu Penavi poručio da nema nimalo razumijevanja za tehnologiju, odnosno tajming kada je temu procesuiranja ratnih zločina iznio u javnost, a u pogledu navodnog zahtjeva iz braniteljskih krugova da se iz vladajuće većine isključi Samostalna demokratska srpska stranka (SDSS), poručio je da njemu, kao predsjedniku HDZ-a, nitko neće birati partnere i određivati tko će biti parlamentarna većina.

Hrvatski premijer je, odgovarajući na novinarska pitanja nakon posjeta brodogradilištu Uljanik, potvrdio da će se sastati s vukovarskim gradonačelnikom koji je prije šest dana najavio održavanje mirnog prosvjeda zbog nezadovoljstva nerješevanjem pitanja ratnih zločina u Vukovaru.

“Što se tiče procesiranja ratnih zločina bilo gdje u Hrvatskoj, a pogotovo strašnih zločina koji su počinjeni na Ovčari i u Vukovaru, naravno da ja kao čovjek i kao predsjednik Vlade te Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) imam jednaki interes, želju i namjeru da se oni procesuiraju i da se odgovorni za to kazne”, rekao je Plenković, kako prenosi Hina.

Plenković: Ne davati povoda onima koji žele srušiti Vladu

“Nema nekažnjivosti za najteže i najbrutalnije zločine koji su se dogodili u Vukovaru, i s te strane imam razumijevanja za podizanje teme koju je gradonačelnik Penava prije šest dana iskazao na presici”, dodao je.

No, pritom je poručio kako nema nimalo razumijevanja za tehnologiju kako je to napravljeno.

“To se tako ne radi. Dakle, on [gradonačelnik Vukovara Ivan Penava] kao član HDZ-a i kao gradonačelnik ima odgovornost prema svom biračkom tijelu i temi – i tu se slažemo, a drugu odgovornost prema političkoj procjeni i odabiru tajminga i načina kako da tu temu stavi u eter”, kazao je Plenković.

To je rekao i Penavi, kao i drugi članovi Predsjedništva HDZ-a, potvrdio je Plenković.

“Ići na emocije onih koji su najviše stradali, u situaciji kada je to zločin koji se dogodio prije 27 godina, u ovom trenutku, u ovako širokim okolnostima i davati povoda onima koji imaju vrlo jasan politički cilj, a to je da sruše parlamentarnu većinu, da destabiliziraju koaliciju i u konačnici da sruše Vladu, to je jedan drugi sport”, ističe premijer.

A onih koji žele srušiti Vladu, odgovorio je na pitanje novinara, “ima koliko ih god hoćete”.

Udruga: Nismo mi ti koji određuju koalicije

Upitan jesu li među njima i braniteljske udruge koje traže da se iz vladajuće većine izbace Milorad Pupovac i SDSS, premijer odgovara da njemu nitko neće određivati tko će biti dio parlamentarne većine.

“Nisam ispratio što su rekli. Ali, neće meni nitko kao predsjedniku HDZ-a birati partnere i određivati tko će biti parlamentarna većina. To je ono što je 100 posto i na tome stojim čvrsto da ne mogu biti čvršći. Bez obzira od koga, kada i na koji način dolazi do toga”, poručio je.

Na pitanje pomaže li i Penava takvima svojim nastupom, odgovorio je: “Promislite, dovoljno ste mudri da zaključite”.

Udruga specijalne policije iz Domovinskog rata i Zbor udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi iz Domovinskog rata podržale su u četvrtak najavljeni prosvjed u Vukovaru zbog neprocesuiranja ratnih zločina i traže očitovanje saborskog zastupnika SDSS-a Milorada Pupovca o Domovinskom ratu, Deklaraciji o Domovinskom ratu i “Oluji” te sporazumu o normalizaciji odnosa Hrvatske i Srbije.

Predsjednik Udruge specijalne policije Zoran Maras demantirao je napis u jednom dnevnom listu da će branitelji zatražiti raskid koalicije HDZ-a i SDSS-a, koji su s drugim strankama u vladajućoj većini.

Kazao je da oni nisu ti koji će političkim strankama određivati s kim će koalirati, dodavši da to nije političko pitanje već pitanje Ustava i stajališta o temeljenim vrijednostima rata u Hrvatskoj.

Protest najavljen za 13. oktobra

Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava (HDZ) pozvao je nedavno sve građane Vukovara i cijelu hrvatsku javnost na mirni prosvjed u 13. listopada u Vukovaru protiv, kako tvrdi, šutnje institucija hrvatskog društva i države, ocijenivši da ne čine dovoljno na procesuiranju ratnih zločina i traženju nestalih tijekom rata u Hrvatskoj.

“Želim da prosvjed bude miran, apolitičan, bez stranačkih obilježja, a za afirmaciju temeljnih ljudskih prava”, poručio je tada Penava.

Naknadno je poručio da se ne smije podleći bilo čijim manipulacijama jer to nije prosvjed ni za kakvu političku opciju ili unutarstranačke i međustranačke obračune, već za pravdu prema žrtvama, za otkrivanje istine o njihovim sudbinama i procesuiranju odgovornih.

Kazao je i kako se na prosvjedu očekuje iznimno velik odaziv hrvatskih građana.

Izvor: Agencije