Plenković o ministru uprave: Još ćemo razgovarati

Lovro Kuščević
Saborska Mandatna-imunitetna komisija ranije je Kuščeviću skinula zastupnički imunitet (Al Jazeera)

Uže vodstvo Hrvatske demokratske zajednice u srijedu navečer raspravljalo je o slučaju ministra Lovre Kuščevića, što je zatražio glavni koalicijski partner HDZa – Hrvatska narodna stranka (HNS) – jer, kako kažu, njegove afere opterećuju i štete Vladi Hrvatske.

Sastanak je, kako prenose hrvatski mediji, trajao dva sata, a nakon toga se Plenković obratio novinarima te rekao kako Kuščević ostaje ministar te da će s partnerima nastaviti razgovore idući tjedan.

“Raspravili smo o dvije-tri važne teme”, rekao je Plenković novinarima, kao prenosi Index.hr.

“Kuščević je pred kolegama objasnio svoje argumente, činjenice koje su u fokusu napisa u medijima. Vodstvo je čulo njegovu stranu. Umjesto medijskim prepucavanjima razgovarat ćemo sa svim našim partnerima i to najvjerojatnije početkom idućeg tjedna jer ja sutra idem u Poljsku. Za sve daljnje aktivnosti oko ove teme pričat ćemo ministar i ja”, rekao je Plenković.

“Ministar radi svoj posao. Sve ove teme odnose se na vremena davno prije funkcije. Kao ministar on je jako angažiran i bio je motiviran da radi program vlade”, rekao je Plenković koji nije želio odgovoriti vjeruje li Kuščeviću, a na pitanje novinara može li se bez HNS, odgovorio da se “bez svakoga može”.

Predsjednik Hrvatskog sabora i glavni tajnik HDZ-a Gordan Jandroković izjavio je uoči sastanka užeg vodstva HDZ-a kako u ovoj situaciji HNS nije korektan, te je poručio da će HDZ svoje odluke donijeti autonomno. 

Na pitanje gleda li na stav HNS-a o ministru Kuščeviću kao na ultimatum, odgovorio je da je iz aviona vidljivo da HNS nije korektan.

Jandroković o HNS-u: Ako idu, neka idu

Ocijenio je kako je HNS ušao u prostor koji nije trebao napraviti.

“Mi ćemo svoje odluke donijeti autonomno”, poručio je Jandroković.

Dodao je kako HDZ-u nije važno što kaže HNS, već je važno što će oni procijeniti kao ispravno i tako će postupiti.

Na pitanje što ako HNS kaže da ide iz Vlade, Jandroković je odgovorio – ‘ako idu iz Vlade, neka odu iz Vlade’.

Nakon razgovora s hrvatskim premijerom Andrejom Plenkovićem, Lovro Kuščević ostao je ranije u srijedu ministar uprave.

Njegovu smjenu zatražio je glavni koalicijski partner HNS jer, kako kažu, njegove afere opterećuju i štete Vladi.

Zahtjevima za smjenu pridružio se i dio oporbe, predvođen Socijaldemokratskom partijom (SDP), koji u saborsku proceduru upućuje zahtjev za izglasavanje nepovjerenja ministru Kuščeviću jer je, tvrde, zloupotrijebio položaj i ovlasti te stavio privatni interes ispred javnog i time ostvario milijunsku imovinsku korist.

Uključio se i Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (USKOK), koji je pokrenuo istragu u vezi s ministrovom imovinom.

Potpredsjednik Vlade iz HNS-a Predrag Štromar izjavio je da je u srijedu razgovarao s premijerom Andrejem Plenkovićem i da su za idući tjedan dogovorili sastanak na kojem će biti riječi o zahtjevu HNS-a da smijeni ministra uprave Lovru Kuščevića.

Ne daje ostavku

“Danas sam razgovarao s premijerom i na temelju onog zaključka koji smo donijeli na predsjedništvu stranke idući tjedan imat ćemo sastanak i o svemu tome razgovarati”, rekao je. 

Štromar je na izravno pitanje što mu je danas rekao premijer Plenković samo ponovio: Razgovarat ćemo idući tjedan.

Nije bio rječitiji niti u odogovoru na pitanje ostaje li HNS pri zahtjevu da premijer smijeni Kuščevića.

“Mi smo donijeli zaključak, iskomunicirali smo ga i prenijet ćemo sve iz zaključka premijeru na našem sastanku”, rekao je.

Kuščević je u srijedu ujutro nakon sastanka s premijerom Plenkovićem izjavio kako “nastavlja dalje”.

“Sva moja imovina je transparentno na imovinskoj kartici, apsolutno nema nikakvog prekršaja i nema nikakvih sumnji u časne radnje”, rekao je Kušćević i time opovrgnuo medijska nagađanja da je već u srijedu mogao ponuditi ostavku na mjesto ministra uprave.

Kuščević je u srijedu izjavio je da premijer Plenković nije na sastanku Vladina užeg kabineta tražio njegovu ostavku niti se o tome razgovaralo, već je Plenkoviću detaljno i dokumentirano izložio sve informacije o svojem imovinskom stanju, vezano uz niz medijskih napisa o navodnim nepravilnostima u vezi imovine na Braču, gdje je bio načelnik Općine Nerežišća.

“Premijer Plenković nije tražio moju ostavku niti se o njoj razgovaralo”, rekao je Kuščević za Hinu.

Kuščević: Izložio sam Plenkoviću sve informacije

Kuščević je naglasio kako je Plenkoviću detaljno i dokumentirano izložio sve informacije o svojem imovinskom stanju rekavši kako ima “potpuni elaborat o svojoj imovini i primanjima” te u svakom trenutku može dokazati podrijetlo svoje imovine.

Upitan o zahtjevu HNS-a za njegovom ostavkom, odgovorio je da su HNS i ostali koalicijski partneri u svakom trenutku mogli i mogu zatražiti objašnjenja, a potpredsjednik Vlade Predrag Štromar je na čelu Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja, od kojeg očekuje očitovanje o zakonitosti izmjena prostornog plana Općine Nerežišća na Hvaru iz 2011. 

“On kao resorni ministar bi trebao jako dobro znati da je sve učinjeno transparentno i sukladno zakonima, što potvrđuje niz suglasnosti raznih resora i konačna suglasnost Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja od srpnja 2011. U najmanju ruku radi se o politički nekorektnom ponašanju, političke stavove bi  trebalo donositi na temelju činjenica, a ne medijskih napisa”, kaže Kuščević.

Ponovio je kako je iz općinskog priopćenja, svih pozitivnih mišljenja nadležnih resora i konačne suglasnosti Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja potpuno jasno da nije bilo manipulacija i da je prostorni plan napravljen u skladu sa zakonom.

Isto se odnosi i na kupnju poslovnog prostora, koji je plaćen u punom iznosu, prema knjigovodstvenoj cijeni koju je kao realnu prihvatila porezna uprava.

Da se nije radilo o prijevarnom poslu, kaže Kuščević, potvrđeno je i pravomoćnom presudom Županijskog suda u Splitu. 

“Sva moja imovina u potpunosti i posve transparentno je navedena u imovinskoj kartici od prvog dana, sa svim promjenama je dostupna javnosti, što naglašavam kako bi bilo jasno da s moje strane nikada nije bilo skrivanja”, ističe Kuščević.

SDP: Opoziv zbog ozbiljne sumnje na korupciju

“Moj je krimen u propustu upisa nekretnina u katastar, zbog čega se ispričavam javnosti, i to sam u međuvremenu ispravio, točnije predao zahtjev za evidentiranje. Isto su napravili brojni političari, pa i oni oporbeni, pa ih pozivam da mi se pridruže u isprici našim sugrađanima”, kazao je Kuščević.

Požalio se da je “tjednima izložen nesmiljenim napadima i manipulacijama”, a da to nije slučajno jasno je i neupućenom promatraču.

Smatra kako je dovoljno pogledati količinu natpisa, tekstova i medijskih priloga, od kojih u mnogima nema istine, ali ima namjerno ili nenamjerno iznesenih “maliciozno pogrešnih interpretacija”.

Na upit ne misli li da je prevelik teret Vladi i da koalicijski partner (HNS) traži njegovu ostavku odgovorio je kako stranke koje imaju 2,5 posto “nisu te koje će kreirati sastav hrvatske Vlade”.

Klub zastupnika SDP-a, u suradnji s većinom drugih oporbenih klubova, najavio je da će u srijedu u saborsku proceduru uputiti prijedlog za pokretanje pitanja povjerenja ministru uprave Lovri Kuščeviću zbog brojnih nekretninskih afera otkrivenih u recentnom razdoblju.

“Jasno je da u ovoj Vladi gotovo i nema ministra za kojeg ne postoji ozbiljna sumnja u korupciju i građanima je toga dosta. Ovo nije opoziv koji je iniciran zbog političke odgovornosti, ovo je opoziv zbog ozbiljne sumnje na korupciju, zloporabu i povredu dužnosti. U normalnim zemljama, čije vlade nisu korumpirane, ovakvim ili sličnim slučajevima bi se već odavno bavilo državno odvjetništvo“, poručio je predsjednik SDP-a Davor Bernardić na konferenciji za novinare.

Izvor: Al Jazeera i agencije