Plenković o F-16: Želim od Izraelaca saznati što se promijenilo

F-16 Barak
Prije godinu kupovina je propala jer Izrael nije dobio američko odobrenje za isporuku aviona F-16 Barak Hrvatskoj (T. Brand / MORH)

Hrvatski premijer i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice Andrej Plenković rekao je u srijedu kako će prvo vidjeti što će o nabavi izraelskih F-16 Barak zrakoplova na sastanku u četvrtak u Zagrebu reći predstavnici izraelskog Ministarstva obrane te će se nakon toga donositi odgovarajuće odluke.

U Zagreb bi, naime, u četvrtak trebali stići predstavnici izraelskog ministarstva obrane kako bi razgovarali o prodaji borbenih zrakoplova F-16 Barak Hrvatskoj.

“Prvo ćemo sutra vidjeti što će nam kazati predstavnici izraelskog Ministarstva obrane, a nakon toga ćemo donositi odgovarajuće odluke”, rekao je Plenković upitan hoće li se ići u novi natječaj za nabavku borbenih zrakoplova, prenosi Hina. 

Ponovio je kako je Hrvatska donijela odluku o odabiru aviona od postojeće četiri ponude od kojih je izraelska ponuda bila najbolja.

Plenković: Nema štete

Istaknuo je da će, ako izraelska strana nije u stanju ispuniti ono što je obećala, Hrvatska poništiti tu odluku o odabiru.

Plenković smatra kako je pravno stvar jasna i nikakva šteta nije nastala.

“Mi imamo tu sve konce u svojim rukama, što se tiče naših odluka. Što se tiče odnosa između Izraela i SAD-a to je nešto drugo”. 

Rekao je kako na sastanku želi jasno znati zbog čega je nešto što je bilo u redu prije godinu dana, kada smo slali posebne delegacije u Izrael i SAD, dovedeno u pitanje desetak mjeseci kasnije.

Naglasio je kako je cijeli proces bio transparentan te su tražene provjere svih informacija više puta, a odluka je donesena na osnovu tadašnjih poznatih informacija.

“Neke informacije koje su se pojavile u zadnje vrijeme u tom trenutku nisu bile poznate”, kazao je.

Plenković je rekao da i dalje postoji strateško opredjeljenje da se zadrži sposobnost ratnog zrakoplovstva, a stvar je tehnologije odabira i onoga što je financijski priuštivo.

Zagrebački Jutarnji list u nedjelju je objavio kako je državni i vojni vrh najmanje “godinu dana bio upoznat sa stajalištima i uvjetima SAD-a o prodaji izraelskih borbenih zrakoplova F-16 Barak”.

Ministarstvo obrane Hrvatske (MORH), reagirajući na medijske izvještaje, priopćilo je da ne postoji nikakav non paper dokument u kojem se Hrvatsku upozorava da joj se ne odobrava kupovina izraelskih zrakoplova.

Mediji prenose dijelove navodnog non papera

“Ministarstvo obrane arhivira zaprimljene akte, tako i akte i korespondenciju sa zemljama ponuđačima u postupku nabave višenamjenskog borbenog aviona”, istaknuo je MORH u kratkom priopćenju.

Portal Obris, koji se bavi pitanjima obrane i sigurnosti, objavio je u srijedu dijelove onoga za što tvrdi da je tzv. non-paper.

Navode kako im je iz više izvora potvrđeno njegovo postojanje, da on nosi datum 17. siječnja 2018. te da je bio adresiran na Vladu RH, MORH i Ured predsjednice te da se radi o neslužbenom dokumentu, odnosno zabilješci pomoću koje “Vlada SAD želi da Hrvatska ima potpunu sliku o svim elementima programa F-16, kako bi Hrvatska mogla doći do informirane odluke/izbora”.

Bez da išta brani ili diktira, kako navode, dokument na dvije stranice i u pet točaka ukratko upozorava na: ‘1) preporučenu satnicu i korake za dobivanje kvalitetnog uvida u tehničko stanje konkretno ponuđenih izraelskih i grčkih rabljenih aviona F-16’, ‘2) niz pitanja koja bi Hrvatska trebala postaviti Izraelu i Grčkoj, a tiču se strukture samih ponuđenih aviona, njihove avionike, kao i stanja motora, zemaljske opreme te rezervnih dijelova i obuke’, ‘3) mogući timeline cijelog hrvatskog posla nabave izraelskih ili grčkih rabljenih F-16’, ‘4) preporučenu satnicu i korake potrebne za kvalitetan uvid u ponudu novih aviona F-16V blok 70/72’ i ‘5) mogući timeline cijelog posla pribavljanja novih američkih F-16V za Hrvatsku’.

Ono što je možda najvažnije, kako ocjenjuje Obris, jest to je da je SAD, kako navode, smatrao da se detaljan uvid u tehničko stanje ponuđenih rabljenih F-16 te ishođenje potrebnih dozvola za prijenos tehnologije trećoj strani (Third Party Transferili TPT), kao i izbor izvođača svih potrebnih radova, trebao obaviti prije donošenja konačne odluke.

Prodaja zrakoplova, kako se sve češće može čuti iz političkih, ali i stručnih krugova, propala je, a prema pisanju izraelskih medija, izaslanstvo dolazi to i potvrditi te se ispričati zbog propalog posla.

Očekuje se kako bi ovaj posjet mogao pojasniti zbog čega je došlo do toga da od prodaje zrakoplova Hrvatskoj neće biti ništa.

Ivandić: Moguć skroz pozitivan i skroz negativan ishod

Pukovnik Ivica Ivandić, član stručnog tima za nabavku višenamjenskog borbenog zrakoplova koji je Vladi RH predložio da prihvati izraelsku ponudu za borbene zrakoplove F-16 Barak, u utorak je za RTL izjavio da, što se njega tiče, proces nabavke tih zrakoplova još nije završen.

“Ponuda je ocjenjivana po četiri domene. Sve razine su bile upoznate sa sadržajem ponude. I načinom na koji se ona ocjenjivala”, rekao je Ivandić za RTL, kako prenosi Hina.

Potvrdio je da je do zastoja u nabavci borbenik zrakoplova F-16 Barak Hrvatskoj došlo zbog neriješenih odnosa SAD-a i Izraela.

Na pitanje može li Izrael, s obzirom da su SAD-u sporni izraelski hardver i softver ugrađen u F-16 Barak, ponuditi Hrvatskoj modificiranu verziju, i predstavlja li to u tom slučaju, izmijenjeni natječaj – Ivandić je odgovorio kako bi to u principu uistinu bio izmijenjeni natječaj, jer je Hrvatska dala specifikaciju kakav zrakoplov želi.

“Za takvu ponudu je Izrael dobio predodobrenja američke strane”, naglasio je pukovnik Ivandić.

“Proces za mene nije završen. U četvrtak možemo očekivati i od skroz pozitivnog do skroz negativnog ishoda za Hrvatsku”, dodao je, osvrćući se na najavljeni dolazak izraelskog izaslanstva u Hrvatsku.

Upitan je li moguće da izraelsko izaslanstvo u Zagreb donese američku dozvolu za transfer tehnologije, tzv. TPT, rekao je – “Sve je moguće!”.

Mediji: Potvrda i izvinjenje

Izraelski mediji objavili su početkom tjedna da Izrael neće moći ispuniti ugovor o prodaji F-16 Hrvatskoj, sklopljen u ožujku prošle godine, budući da Sjedinjene Američke Države nisu uklonile svoje restrikcije.

Portal Ynet, internetsko izdanje lista Yediotha Ahrontha, naveo je ranijekako će glavni direktor izraelskog Ministarstva obrane Udi Adam u srijedu doputovati u Hrvatsku i njezine vlasti obavijestiti da od prodaje nema ništa te da se tom prilikom planira ispričati hrvatskim vlastima što Izrael nije u mogućnosti realizirati dogovor.

Izrael i Hrvatska sklopile su kupoprodajni ugovor vrijedan blizu 400 milijuna eura za 12 zrakoplova F-16 Barak, odnosno modificirane izraelske verzije originalno američkih zrakoplova.

Američka strana, međutim, pristaje na transfer trećoj strani samo ‘ogoljenih’ letjelica, iz kojih bi bile uklonjene sve izraelske nadogradnje.

Hrvatska na to nije htjela pristati i dala je do 11. siječnja rok Izraelcima da se izjasne o tome mogu li ispoštivati ugovor onako kako je potpisan ili će odabir biti poništen.

Izvor: Agencije