Plenković: Nitko ozbiljan ne treba trošiti riječi na Dačića

Andrej Plenković
Mediji javljaju da bi ova sedmica mogla biti prelomna za Vladu premijera Andreja Plenkovića (EPA)

Hrvatski premijer Andrej Plenković je u četvrtak navečer komentirao aktualne teme u Hrvatskoj, ali i poruke koje je putem medija Hrvatskoj uputio srbijanski šef diplomacije Ivica Dačić.

Upitan u intervjuu za Novu TV o odnosima sa Srbijom i porukama srbijanskog ministra vanjskih poslova Ivice Dačića, Plenković je podsjetio da je on bio prvi suradnik Slobodana Miloševića te poručio kako na njega “ozbiljni analitičari i političari u Hrvatskoj ne trebaju trošiti riječi”. 

Na pitanje kako će se Hrvatska postaviti prema Srbiji, premijer je rekao: “Odgovorno.”

Plenković je u utorak, upitan za komentar izjave srbijanskog ministra vanjskih poslova Ivice Dačića da će Hrvatska, ako to želi, i dobiti diplomatski rat, rekao da to nije primjerena retorika na koju bi Hrvatska trebala pristati te je naglasio da su Hrvatska i Srbija u ovom trenutku dva različita svijeta, nadovezujući se na izjavu srbijanskog ministra obrane Aleksandra Vulina kako su on i Krstičević dva različita svijeta.

Srbijanski šef diplomacije potom se složio s hrvatskim premijerom da Hrvatska i Srbija nisu iste, ističući da je razlika u tome što Srbija u Drugom svjetskom ratu nije bila uz Hitlera i provodila holokaust.

Polemika s Dačićem

Plenković je u srijedu poručio da je Hrvatska odgovorna država koja želi suradnju sa svim susjedima te odlučno odbacio negativnu retoriku iz Srbije.

“Želimo prije svega otvoriti nove stranice suradnje sa svim susjednim zemljama i odlučno odbacujemo ovu negativnu retoriku koja dolazi i koja je skandalozna, u biti od jednog ministra vanjskih poslova koji je poznat po tome što je jedan neuspješni šlager pjevač”, rekao je Plenković, izravno aludirajući na srbijanskog ministra vanjskih poslova Ivicu Dačića.

Ivica Dačić ispričao se u četvrtak hrvatskom premijeru zato što ne zna pjevati “Lili Marleen” i tako nastavio polemiku o svojem viđenju hrvatskog sudjelovanja u Drugom svjetskom ratu.

“Izvini Plenkoviću, ne znam da pevam Lili Marleen ili [Marko Perković] Thompsonov ‘Za dom spremni’. A i vama, Hrvatima, bolje je bilo da ste se zadržali na šlagerima”, sarkastično je izjavio Dačić.

Vezano uz aktualne teme u Hrvatskoj, Plenković je negativno odgovorio na upit hoće li se ići u rekonstrukciju Vlade, o čemu se u posljednje vrijeme nagađalo u hrvatskim medijima. 

“Ne, ta tema je puštena u eter ne znam čime izazvana”, poručio je predsjednik Vlade Hrvatske

Upitan o stanju u stranci nakon podjela u vezi ratifikacije Istanbulske konvencije te hoće li [protivnici ratifikacije] Davor Ivo Stier ostati na mjestu političkog tajnika, a Miro Kovač na mjestu međunarodnog tajnika, Plenković je odgovorio da oni ostaju u stranci i imaju svoje uloge.

“Da li će dugoročno biti politički i međunarodni tajnici to ćemo vidjeti”, rekao je Plenković.

‘Ako netko želi plakati, neka plače’

Dodao je i da ima dobar odnos s svojim zamjenikom Milijanom Brkićem, koji je kao i Kovač i Stier glasovao protiv ratifikacije Istanbulske konvencije.

Podsjetivši na uspjehe koje je postigao od kada je preuzeo vođenje HDZ-a, Plenković je nezadovoljnicima u stranci poručio: “Ako netko želi plakati nakon svih pobjeda i reći da mu nije dobro, neka plače.”

Upitan o rastu Živog zida, premijer je rekao da nije samo u Hrvatskoj slučaj da antisistemske stranke sa “šupljim programima”, bezidejne, protuustavne i štetne po građane idu sa svojim temama van i neki ljudi iz prosvjeda staju iza toga, prenosi Hina.

Poručio je kako svatko ima svoj izbor a njegova je zadaća da hrvatskoj javnosti pokaže tko je ozbiljan, a tko nije, tko ima sposobnost rješavanja problema a tko nema.

Istaknuo je kako neće dozvoliti da se Hrvatska vrati 50 godina unatrag.

“To neću dopustiti”, rekao je.

Izvor: Agencije