Plenković: Nije fer da je S. Makedonija ostavljena u čekaonici

'Otvorenost Evrope kakva je bila devedesetih godina više se nikad neće ponoviti', rekao je Plenković (Arhiva)

Premijer Hrvatske Andrej Plenković izjavio je u ponedjeljak da će Hrvatska na zagrebačkom samitu u maju posebnu pažnju posvetiti deblokiranju početka pristupnih pregovora Sjeverne Makedonije i Albanije.

Na sastanku predsjednika parlamentarnih odbora za evropska pitanja država članica Evropske unije predstavio je prioritete hrvatskog predsjedavanja.

Ponovo je da su najvažniji zadaci koje stoje pred Unijom sljedećih mjeseci dogovor o sedmogodišnjem budžetu, proširenje, Konferencija o budućnosti Evrope te sporazum o budućim odnosima s Ujedinjenim Kraljevstvom.

Izjavio je da će na samitu u maju u Zagrebu posvećenom proširenju posebna pažnja biti posvećena deblokiranju situacije u kojoj su se našle Sjeverna Makedonija i Albanija na Evropskom vijeću u oktobru prošle godine.

Pažljivo izražen proces proširenja

“Otvorenost Europe kakva je bila devedesetih godina više se nikad neće ponoviti, sada imamo pažljivo izrađen proces proširenja”, rekao je Plenković, prenosi Hina.

Naglasio je da “nije fer” da je Sjeverna Makedonija “na čekanju” za početak pristupnih pregovora nakon što je promijenila ime i Ustav.

Plenković je kazao da se zasad ne čini da britanska vlada namjerava zatražiti produženje prelaznog razdoblja, koje istječe krajem godine, u kojem bi trebalo dogovoriti sporazum o budućim odnosima EU-a i Velike Britanije.

Nakon Brexita 31. januara, već do kraja februara hrvatsko predsjedništvo trebat će pripremiti na Vijeću za opće poslove EU-a usvajanje formalnog pregovaračkog okvira za buduće odnose s Londonom.

Izvor: Agencije