Plenković: Neobično da je Del Vechio na kraju karijere ovo uradio

Ivan Del Vechio
Plenković: Del Vechio se trebao konzultirati ako je imao u Banjoj Luci sastanak neovisan od defilea i akademije (Davor Puklavec / Pixsell)

Premijer Andrej Plenković još se nije čuo s predsjednikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem koji je kritiziran jer je nazočio obilježavanju dana bh. entiteta Republika Srpska.

Osim Čovića, u Banjoj Luci je bio i hrvatski veleposlanik u BiH Ivan Del Vechio, zbog čega je pokrenut postupak njegove smjene s dužnosti. Na njegovo će mjesto biti imenovana druga osoba.

“Tu temu ostavljam gospodinu Čoviću i HDZ BiH da je komentiraju,” rekao je Plenković novinarima za boravka u Splitu, prenosi Hina.

Ponovio je da Hrvatska nije bila obaviještena o odlasku svog veleposlanika u BiH na proslavu u Banju Luku.

“Nismo imali obavijest da će tamo nazočiti veleposlanik Republike Hrvatske u BiH gospodin Del Vechio”, rekao je.

‘Trebao se konzultirati’

“On se, prije svega, trebao konzultirati ako je imao tamo [u Banjoj Luci] sastanak koji je neovisan od ovih defilea i akademije [proslave dana bh. entiteta Republika Srpska]. Taj dan on tamo nije trebao biti,” kazao je Plenković.

Hrvatski premijer podsjetio je na Del Vechijevo petogodišnje veleposlaničko iskustvo u BiH i rekao da nikad ranije nije odlazio na obilježavanje dana bh. entiteta Republika Srpska.

“Malo je neobično da je na samom kraju svog mandata i svoje karijere došao u ovakvu situaciju. Stoga je povučen na konzultacije u Zagreb i mi ćemo vrlo brzo krenuti s imenovanjem novog veleposlanika u BiH,” rekao je Plenković

Na pitanje kakvu je političku poruku Čović poslao odlaskom na slavu Republike Srpske kod Milorada Dodika, Plenković je kazao da je “izrazito važno da je stav Hrvatske prema BiH dobronamjeran i prijateljski.”

“To govorim kao predsjednik Vlade, kao zastupnik u Saboru i Europski zastupnik te u brojnim dragim funkcijama gdje smo bili apsolutno zemlja koja je najviše podržavala europski put BiH, ali naravno uz osiguranje ravnopravnosti hrvatskog naroda kao konstitutivnog naroda”, rekao je.

Podsjetio je na svoju podršku BiH pred europskim institucijama.

“Stoga sam dva puta, a to ću raditi i u budućnosti, otvarao pitanje na Europskom vijeću, i ministrica (vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić) na tom Vijeću, o tome kako trenutni izborni zakon omogućava izigravanje Daytonskog/Pariškog sporazuma koji je ujedno i Ustav BiH, i koji dovodi Hrvate kao najmalobrojniji konstitutivni narod u neravnopravan položaj gdje im glasovima pripadnika drugog naroda u Federaciji BiH, biraju njihovog člana Predsjedništva BiH,” objasnio je Plenković.

Uz formiranje vlasti i nastavak Europskog puta (BiH) važno je da međunarodna zajednica, prije sveg Europska unija, pomogne BiH i “donese jedan pravedan izborni zakon u kojem će sva tri konstitutivna naroda biti praktično ravnopravna”, rekao je hrvatski premijer.  

‘Bilo bi nam draže da je Čović član Predsjedništva’

Predsjednik HDZ BiH Dragan Čović i hrvatski veleposlanik u BiH Ivan Del Vechio nazočili su 9. siječnja u Banjoj Luci na obilježavanju dana bh. entiteta Republika Srpska, praznika kojeg je Ustavni sud te zemlje proglasio neustavnim.

U subotu je ministar pravosuđa BiH Josip Grubeša, član stranke HDZ, ponudio drukčije pravno tumačenje kazavši da taj dan nije neustavan, već se obilježava sukladno zakonu koji su vlasti tog entiteta izmijenile budući da ga je ranije osporio Ustavni sud BiH i zato je optužbe na račun hrvatskih dužnosnika koji su nazočili proslavi 9. siječnja protumačio kao posve neutemeljene. 

S druge strane, pravnik i državni zastupnik u Parlamentu BiH Damir Arnaut je za agenciju Patria kazao kako je to što je Narodna skupština Republike Srpske usvojila izmjene zakona, a zadržao 9. siječanj kao praznik čisti formalizam, a praznik “ostaje suštinski neustavan”.

“Nama bi sigurno bilo draže da je Dragan Čović koji je dobio 155.000 glasova, odnosno 80 posto glasova onih Hrvata u BiH koji su izašli na izbore, da je on član Predsjedništva BiH i da brine vitalnim interesima hrvatskog naroda u BiH. Tu nemamo nekih dilema,” poručio je Plenković.

Izvor: Agencije