Plenković: Nemam informacija o navodnoj aferi prisluškivanja

SOA je za optužbe o prisluškivanju navela da su to 'netačne i tendenciozne konstrukcije' (EPA)

Hrvatski premijer Andrej Plenković rekao u srijedu u Briselu da nema informacija o navodnoj aferi prisluškivanja u kojoj Slovenija proziva Hrvatsku da je špijunirala Slovence u procesu arbitraže osim onih u općoj javnosti te istaknuo da treba voditi računa da se u Sloveniji održavaju izbori.

Plenković je, po dolasku na samit EU-a o Brexitu, na pitanje novinara hoće li razgovarati sa slovenskim kolegom Marjanom Šarecom o tom slučaju, odgovorio potvrdno jer na rubu samita razgovara sa svim čelnicima.

“Ovo nije tema, a ja sam dao vrlo jasno stajalište vlade da to za nas nije neko dramatično pitanje. Vodite računa da su izbori u Sloveniji”, rekao je Plenković.

Rekao je da se sa Šarecom nije ni čuo ni vidio otkad se ta tema pojavila u medijskom prostoru, ali da će se sa slovenskim kolegom vidjeti danas u Briselu i sutra u Dubrovniku.

‘Ne utječemo na medije’

Ponovio je da Hrvatska i Slovenija nikada nisu imale nekih problema i da sva sadašnja pitanja koja se postavljaju potiču od raspada bivše Jugoslavije.

“S naše strane postoji dobra volja, to sam rekao i kolegi Šarecu i kolegi Ceraru. Oni imaju drugu optiku”, kaže Plenović.

Odbacio je i insinuacije da se njegova vlada miješa u to što će mediji u Sloveniji objaviti.

“Moja se vlada nema za što prozivati, a ove insinuacije da imamo neke vrhunaravne moći da kontroliramo i utječemo što će pojedini mediji u susjednoj zemlji objaviti smatram nerealnim i pretencioznim tako da uopće ne znam kako to može biti ozbiljan argument”, kaže Plenković.

Također je odbacio i tvrdnje da bi predstavnik Styrije u Hrvatskoj Ivan Tolj, koji je navodno pokušao spriječiti slovenske medije da izvijeste o navodnom prisluškivanju slovenskih dužnosnika, nastupao u ime hrvatske vlade, što tvrde slovenski mediji.

“Sa mnom nitko nije razgovarao o tome, a kako netko može razgovorati u ime vlade a da pritom nije razgovorao s njezinim predsjednikom. Ja uopće ne znam je li to istina, nemam nikakvih dokaza tko je u ptianju, tko je na telefonu i tko s kim razgovara”, rekao je Plenković.

EK: To je bilateralno pitanje

Evropska komisija odbila je komentirati pisanje slovenskih medija da je hrvatska Sigurnosna obavještajna agencija (SOA), navodno, prisluškivala slovenske zvaničnike.

“Vidjeli smo medijske izvještaje o tome i nemamo komentar jer je to bilateralno pitanje, koje nam nije poznato i o kojem nemamo detalje”, rekao je glasnogovornik Komisije Margaritis Schinas i dodao da Komisija nema obavještajne službe ni špijune i nije upućena u taj svijet, prenijela je Hina.

Na dodatno pitanje hoće li možda predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker na samitu koji počinje u srijedu razgovarati s premijerima dvije zemlje o tom pitanju Schinas je odgovorio da će predsjednik Komisije razgovarati sa svim čelnicima zemalja članica, ali da ne vjeruje da će o tome biti riječi.

‘Prisluškivanje novinara’

Slovenski POP-TV i portal 24ur objavili su da je hrvatska vlada preko posrednika pokušala spriječiti objavljivanje informacije da hrvatska Sigurnosna obavještajna agencija (SOA) stoji iza prisluškivanja razgovora slovenskog sudije i agenta u arbitražnom procesu.

Taj posrednik jest Ivan Tolj, prvi čovek Styrije, austrijskog medijskog koncerna u Hrvatskoj, i predsjednik uprave Večernjeg lista i 24sata, prenosi Index pisanje slovenskih medija.

Portal 24ur.com, koji je dio iste medijske kuće kao i POP-TV, objavio je prošle sedmice da je operativac SOA-e Davor Franić prisluškivao komunikaciju između slovenskog predstavnika u Arbitražnom sudu za međudržavne sporove Jerneja Sekolca i slovenske zastupnice pred sudom iz Ministarstva vanjskih poslova Simone Drenik iz jula 2015.

Novinar POP-TV Jure Tepina rekao je danas da je dan prije nego što je portal objavio ime i fotografiju hrvatskog operativca jedna osoba telefonom pozvala redakciju tražeći od njih da to ne čine.

“Lobist koji je kontaktirao s nama nije čak ni bio svjestan posljedica niti je znao ko je naredio da se vrši pritisak na nezavisnu slovensku medijsku kuću”, rekao je Tepina.

Prema njegovim riječima, namjera da se objavi priča bila je poznata samo dvojici novinara POP-TV-a, prenosi STA.

“Hrvatska je to mogla saznati samo specijalnim obavještajnim metodama”, rekao je on, sugerirajući da je Zagreb prisluškivao novinare.

Reakcija Hrvatske

Hrvatska vlada u svojoj reakciji poručila je da “najodlučnije i u potpunosti odbacuje sve navode o pokušaju bilo kakvog utjecaja Vlade na slovenske medije”.

SOA je za optužbe o prisluškivanju navela da su to “netačne i tendenciozne konstrukcije” i da je riječ o nastavku kampanje pojedinih medija u Bosni i Hercegovini čiji je cilj bio “kompromitiranje SOA-e i Hrvatske lažnim optužbama o regrutiranju islamista za krijumčarenje oružja u Bosni i Hercegovini i nezakonitom djelovanju protiv susjednih država”.

Izvor: Agencije