Plenković: Nema dileme, velikosrpska agresija se desila

Glavni prioritet je ocjena Evropske komisije o hrvatskom napretku prema šengenskom prostoru (EPA)

Nema nikakvih dilema da se velikosrpska agresija na Hrvatsku desila, izjavio je u srijedu hrvatski premijer Andrej Plenković komentirajući medijske navode prema kojima je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić od hrvatske kolegice Kolinde Grabar-Kitarović zatražio da ne koristi stalno izraz velikosrpska agresija.

On je rekao da se “velikosrpska agresija na Hrvatsku dogodila početkom 90-tih” i da je “provedena uz podršku [tadašnje] JNA [Jugoslavenska narodna armija] i pobunjenika te uz dirigirano vodstvo iz Beograda”.

“Tu nema nikakvih dilema. Ta je činjenica vrlo čvrsta i vrlo jasna, siguran sam za svakog hrvatskog zvaničnika, a naročito za politiku Vlade”, naveo je Plenković.

Dodao je da mu nije bilo poznato da su Vučić i Grabar-Kitarović imali “prepisku” na tu temu, javlja Hina.

Vučić potvrdio navode medija

On je, također, ocijenio da politički protivnici “podmeću” hrvatskoj predsjednici tako što u pretkampanji za predsjedničke izbore u Hrvatskoj plasiraju takve stvari u etar.

“Pretkampanja za predsjedničke izbore traje. Oni koji ne žele dobro predsjednici očigledno stavljaju takve stvari u etar”, izjavio je Plenković novinarima poslije sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća Hrvatske demokratske zajednice u Zagrebu.

Hrvatski tjednik Nacional objavio je navodnu prepisku između hrvatske predsjednice i njenog bivšeg savjetnika Mate Radeljića, a u njoj je i mail u kojem piše da ju je Vučić zamolio da više ne koristi izraz velikosrpska agresija.

Vučić je potvrdio navode hrvatskih medija da je od hrvatske predsjednice tražio da se ne koristi stalno izraz velikosrpska agresija, ali je istakao da je od nje tražio i bolje uslove života za Srbe u Hrvatskoj.

“Drugačiji je odnos prema srpskom življu, ljudi treba da dobiju struju, vodu. Tražio sam, ‘nemojte, ljudi, da govorite o velikosropskoj agresiji sve vreme’, pošto to nema smisla. Ali, tražila je i ona od mene. Nije ona bila neko ko sve prihvata, već je i ona tražila od nas. Mi gde smo mogli izašli smo u susret, gde nismo mogli nismo”, rekao je Vučić.

‘Domovinski, obrambeni rat’

Novi šef hrvatske diplomatije Gordan Grlić Radman kazao je ranije da svaki Hrvat zna da je izvršena velikosrpska agresija [Slobodan] Miloševićevog režima u Hrvatskoj i da je siguran da tako govori i predsjednica Hrvatske.

“Svaki Hrvat zna da je to bila velikosrpska agresija Miloševićeva režima. Mi smo vodili Domovinski, obrambeni rat”, rekao je Grlić Radman i dodao da je siguran da i “predsjednica tako govori”, prenijela je Hina.

Izvor: Agencije