Plenković: Nećemo podilaziti onima s krajnjeg političkog spektra

Andrej Plenković
Plenković: Imamo informacije da SAD nije saglasan s prodajom te inzistira da se iz aviona ukloni sva oprema kojom su nadograđeni i modificirani (EPA)

Hrvatski premijer i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Andrej Plenković poručio je u četvrtak iz Helsinkija, gdje je sudjelovao na kongresu EPP-a, da njegova stranka neće podilazati onima koji su na krajnjem političkom spektru i da nema cijene koju za to neće podnijeti.

“Sve ono što radim otkad sam preuzeo vodstvo HDZ-a jest jedno čvrsto sidrenje HDZ-a kao stranke desnog centra – ne stranke na krajnjem dijelu političkog spektra, kao stranke koja projicira stabilnost, ozbiljnost i pouzdanje”, rekao je Plenković.

Dodao je kako i ankete koje su izišle prije desetak dana i one koje su objavljene danas pokazuju da je potrebno održati taj smjer.

Rekao je da su populistički signali koji su se mogli uočiti na izborima u nekoliko europskih zemalja nešto s čime se treba nositi.

“Mislim da se mi u Hrvatskoj kao najodgovornija stranka s tim nosimo jako dobro i tako ćemo i nastaviti. Nećemo podilaziti uopće onima koji su na krajnjem političkom spektru, koji svojom retorikom ne pridonose napretku hrvatskog društva nego ga vuku natrag. Ja ću se oštro boriti protiv toga i nema te cijene koju nećemo za to podnijeti”, rekao je Plenković.

Na novinarsko pitanje je li ta poruka vezana uz pad rejtinga predsjednice za šest postotnih bodova i u vezi sa situacijom koja je nastala u Hrvatskoj oko sporazuma iz Marrakecha, Plenković je rekao da nije vidio sve detalje rezultata ankete.

Plenković: Demistificirati raspravu o Marakeškom sporazumu

“Nisam vidio te detalje, osim ovih ključnih podataka da je HDZ otišao gore za jedan postotni bod. Ono što mi je drago jest da je naš uzlazni trend sada primjetan u svim ključnim anketama u zadnjih nekoliko mjeseci, to je ono što je mene najvažnije”, rekao je Plenković.

Ponovio je da je sporazum iz Marrakecha globalni odgovor na pitanje migracija, da je riječ o neobvezujućem tekstu te istaknuo da ga je potrebno potpuno demistificirati u hrvatskoj javnosti.

Rekao je da je proces izrade toga dokumenta započeo donošenjem deklaracije UN-a 2016., prije nego što je on preuzeo Vladu.

“Taj je proces krenuo na Općoj skupštini UN-a 2016. dakle u vremenu prije preuzimanja odgovornosti moje vlade. Na toj Općoj skupštini bila je predsjednica Republike [Kolinda Grabar-Kitarović]”, rekao je Plenković.

Dodao je da je riječ o solidnom tekstu, iako možda ima nekih formulacija koje su sporne u nekim zemljama.

“Mislim da trebamo demistificirati ovu raspravu koja je krenula u hrvatskoj javnosti. To je pravno neobvezujući tekst, nije međunarodni ugovor, riječ je o katalogu mjera i ne vidim razloga zašto bi on trebao izazivati toliko prijepora i donekle generiranu histeriju od uvijek istih stranka i aktera. To je već ‘deja vu’, a što se tiče naše interne priče, mi ćemo lijepo objasniti svima, imati raspravu i vidjeti tko će ići u Marrakechu. U krajnoj liniji poziv je išao izravno predsjednici, nije ni išao meni”, rekao je Plenković.

Rekao je da u vladi nema kakofonije po tom pitanju, a da, kada je riječ o promjeni stava, “on se dogodio kod predsjednice, ne kod nas”.

Hrvatska predsjednica najavila je da neće biti na konferenciji u Marrakechu, gdje bi sporazum trebao biti potvrđen.

Iako je, kako je sama rekla, isprva pozivu glavnog tajnika UN-a da sudjeluje na prihvaćanju Marakeške deklaracije pristupila s “entuzijazmom”, njezin stav je sada ambivalentan. Rekla je da je deklaraciju “niti podržava niti ne podržava”.

Naglašava da je globalni dogovor o migracijama potreban i da ga načelno podržava, ali “on ne smije biti prijeporno pitanje među državama”. 

“Mislila sam da će Marakeška deklaracija riješiti barem jedan dio tih pitanja, odnosno korijenskih uzorka migracija, i u kolovozu sam poslala potvrdu da ću sudjelovati na skupu u Marakešu”, kazala je. 

Spor na relaciji MVEP – Pantovčak

Ali se potom predomislila. 

“U međuvremenu se dogodilo niz promjena, iskristaliziralo se da više ne postoji globalni konsenzus o tim pitanjima, a ja mislim da to moramo rješavati zajednički. Iz dana u dan sve je veći broj država koje odustaju od toga sporazuma iz raznih razloga. Ja se ne povodim za SAD-om niti Austrijom ili bilo kojom državom, nego za interesima RH”, naglasila je. 

Hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić izrazila je ranije iznenađenje najavom da hrvatska predsjednica neće biti na konferenciji u Marrakechu.

“Prema sadašnjim službenim informacijama, predsjednica RH je još u kolovozu potvrdila svoje sudjelovanje glavnom tajniku UN-a i iznenađeni smo najavom da ipak neće sudjelovati na konferenciji u Marrakechu”, rekla je ministrica. 

Grabar-Kitarović, ustavna sukreatorica vanjske politike, nakon toga je kritizirala Ministarstvo vanjskih i europskih poslova zamjerivši mu neinformiranje i izazivanje prijepora u javnosti u pogledu Marakeške deklaracije o zakonitim migracijama te isključivanje njezina ureda iz radnih skupina za taj dokument.  

Predsjednica države je MVEP okrivila za to što je javnost zbunjena Marakeškom deklaracijom. 

“Ministarstvo vanjskih i europskih poslova, ono je koordinator pregovora i nije odradilo svoju zadaću. Umjesto da objavljuju moju korespodenciju i pokušavaju sada izazvati nekakve prijepore u javnosti, imali su obvezu informirati građane o čemu je riječ. Nisu odradili svoju zadaću”, rekla je predsjednica.

Izvor: Agencije