Plenković ne zna zašto je Thompson zabranjen u Mariboru

Prije Maribora Thompsonovi koncerti zabranjeni su i u Austriji, Švicarskoj, Njemačkoj... (Reuters)

Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice i hrvatski premijer Andrej Plenković zatražio je od Veleposlanstva Hrvatske u Ljubljani da ispita zašto je zabranjen koncert Marka Perkovića Thompsona u Mariboru.

Na novinarsko pitanje, postavljeno na stranačkom skupu u Gospiću, o tome kako gleda na zabranu Thompsonovog koncerta odgovorio je: “Nikako dobro.”

“Zatražili smo jutros, kad smo čuli te informacije, od hrvatske veleposlanice Vesne Terzić u Ljubljani da ispita o čemu se radi i da nas izvijesti o tome koji su razlozi za zabranu koncerta. Meni nije poznato koji bi to razlozi mogli biti”, rekao je Plenković.

Oglasilo se i Ministarstvo vanjskih i europskih poslova te Veleposlanstvo Hrvatske u Ljubljani, koji su naveli da su “u kontaktu sa slovenskom stranom radi osiguranja jednakopravnog tretmana hrvatskih državljana u njihovim poslovnim aktivnostima u Sloveniji, pa tako i u slučaju Marka Perkovića Thompsona, kojemu je u Mariboru zabranjen koncert”.

Uvažavajući činjenicu da odluka o održavanju koncerta spada pod odgovornost nadležnih vlasti Slovenije, Ministarstvo vanjskih poslova Hrvatske priopćilo je da će nastaviti komunikaciju sa slovenskom stranom kako bi se izbjegle slične situacije u budućnosti.

Organizator najavio žalbu

Mariborska općinska uprava ranije je prihvatila preporuku policije u tom slovenskom gradu na Dravi da se koncert hrvatskog pjevača Thompsona, kome je to trebao biti prvi koncert u Sloveniji, zabrani.

Organizator koncerta Milan Trol potvrdio je za slovenske medije da će se na odluku žaliti u predviđenom roku od tri dana te da je svih 1.200 karata za Thompsonov nastup bilo prodano.

Odluka lokalnih vlasti došla je nakon što su se protiv koncerta kontroverznog hrvatskog pjevača izjasnile neke udruge i manje stranke.

U međuvremenu je to u izjavama za mariborsku Večer posredno učinio i premijer Miro Cerar te predsjednik Parlamenta Milan Brglez iz slovenske Stranke modernog centra.

Naveli su da Perković i njegovi fanovi na koncertima šire netoleranciju i govor mržnje, na što je preporukom o zabrani, zbog “povećanog sigurnosnog rizika”, reagirala i policija.

Slovenski mediji već su duže vremena navodili da je Perkovićev koncert u Sloveniji potencijalno opasan i da je riječ o pjevaču koji širi mržnju te rehabilitira nekadašnju Nezavisnu Državu Hrvatsku ili ustaški pokret.

Zabrana u Austriji, Švicarskoj, Njemačkoj…

Oni ističu da se odluka o zabrani očekivala, dok dio portala i medija bližih oporbi navodi da je riječ o politički iznuđenoj zabrani.

Tjednik Reporter ipak je postavio pitanje zašto političari ne zabranjuju i koncerte nekih srbijanskih estradnih zabavljača i pjevača, poput Svetlane Ražnatović Cece, udovice Željka Ražnatovića Arkana, ili pjevača pod “umjetničkim” imenom “Baja Mali Knindža”, koji u svojim pjesmama hvali četnike i vojvode te slavi osuđenog za ratne zločine, Radovana Karadžića.

Novine tvrde da oni često nastupaju u klubovima za srpsku dijasporu u Slovenjiji, ali i na javnim koncertima koji dosad nisu zabranjivani.

Uprava grada Kremsmuenstera u Gornjoj Austriji zabranila je krajem travnja nastup Thompsonu u lokalnoj sportskoj dvorani.

Austrijski mediji prenijeli su tada riječi gradonačelnika Gerharda Obernbergera, koji je rekao da se protivi svakoj vrsti ekstremizma te da nakon saznanja o ideološkoj pozadini koncerta više “ne može jamčiti javni red i mir”.

Prije toga su predstavnici stranaka Zeleni, Socijaldemokratske partije Austrije te razne inicijative koje se bore protiv desnog ekstremizma zatražile zabranu koncerta.

‘Opasnost po javni red i mir’

U rujnu prošle godine i Gradsko vijeće švicarskog grada Schlierena zabranilo je Thompsonov koncert, koji je trebao biti održan u tom gradiću pored Zuericha.

Odluku je nakon žalbe organizatora potvrdila i kantonalna vlada u okrugu Dietikon.

Dnevnik Neue Zuericher Zeitung naveo je u članku o toj zabrani da Thompson “uvijek iznova” upada u oči zbog “ultranacionalističkih svjetonazora” i “veličanja fašističkog režima ustaša”.

Odluku kantonalnih vlasti pozdravila je tada i organizacija Juso, mladež Socijaldemokratske partije Švicarske, koja je i pokrenula postupak zabrane Thompsonovog koncerta.

Thompsonu su već i prije po Švicarskoj, ali i u Njemačkoj, bili zabranjivani koncerti zbog “opasnosti po javni red i mir”.

Izvor: Agencije