Plenković: Nastojat ćemo izbjeći zatvaranje i restriktivne mjere

Brojevi u mnogim državama Europske unije su puno gori nego u Hrvatskoj, rekao je Plenković (EPA)

Premijer Andrej Plenković u srijedu je poručio da će se s porastom oboljelih i umrlih od COVID-a19 pooštravati epidemiološke mjere, ali i nastojati izbjeći zatvaranje i restriktivne mjere kakve smo imali na proljeće.

“Situacija je pod kontrolom. Utakmicu balansiranja između održavanja zdravlja i gospodarskih aktivnosti morat ćemo voditi dok se ne dođe do cjepiva. Do tog trenutka pooštravat ćemo mjere, no i nastojati izbjeći zatvaranje i broj restriktivnih mjera kakve smo imali na proljeće”,  izjavio je Plenković novinarima nakon zajedničke sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a komentirajući širenje korona virusa te uvođenje strožih mjera diljem Evrope, prenijela je Hina. 

Upitan za lockdown koji uvode mnoge evropske zemlje, uključujući i Njemačku, Plenković je podsjetio da je u Hrvatskoj, nakon pogoršane epidemiološke situacije, donesen novi paket mjera radi onemogućavanja širenja zaraze. 

“Brojevi u mnogim državama Europske unije su puno gori nego u Hrvatskoj”, rekao je Plenković

Zahvalio je epidemiolozima i liječnicima koji zadnjih osam mjeseci ulažu nadljudske napore te pozvao građane, koji su pozitivni na testiranju, da transparentno informiraju službe o svojim kontaktima i omoguće njihovo praćenje 

“Ako su ljudi iskreni i navedu sve kontakte, taj posao je lakši”, rekao je Plenković. 

Beroš potvrdio da će u Areni pomoći i vojska

Ministar zdravstva Vili Beroš u srijedu je potvrdio je da je Hrvatska vojska odlučila podržati nastojanja Vinogradske bolnice u opremanju Arena centra kadrovima i opremom. 

“Još ne znamo kada se otvara Arena”, rekao je Beroš za HRT, ali i dodao da vijest o pomoći Hrvatske vojske ukazuje na duh solidarnosti koji je u sadašnjoj situaciji vezanoj uz pandemiju korona virusa jako važan. 

Potvrdio je i da je svakodnevni proboj virusa u bolnički sistem, ali da se to “ipak dešava kontrolirano”.

“Naši epidemiolozi rade vrhunski posao i pokušavaju ograničiti takve upade”, rekao je i dodao kako je to pokazatelj da su u zdravstvenom sistemu svi skupa zajedno, prenijela je Hina.

“Ako uđemo ponovno u lockdown, Hrvatska je, nažalost, takve strukture gospodarstva da bi to bilo jako loše, rekao je Beroš, a na pitanje znači li to da lockdown nije isključen odgovorio je da ništa nije isključeno, ali da mnoge zemlje u susjedstvu uvode daleko strožije mjere te da nemaju većih postignuća u sprečavanju širenja infekcije.

Izvor: Agencije