Plenković: Napad na Markovom trgu ima elemente terorističkog akta

Andrej Plenković: Ispred Vlade svjedočili smo pokušaju ubistva policijskoga službenika koji čuva zgradu (EPA)

Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je u srijedu da, prema informacijama kojima za sada raspolažu, napad na Trgu svetog Marka u Zagrebu, koji se dogodio u ponedjeljak, ima i elemente terorističkog akta.

“Policija i Državno odvjetništvo utvrđuju sve okolnosti ovoga zločina. No, ono što trebamo otvoriti kao temu su motivi i razlozi za ovaj čin, koji, po informacijama kojima zasad raspolažemo, ima i elemente terorističkog akta”, kazao je on na sjednici Vlade u Zagrebu, prenosi Hina.

Podsjetio je da smo “neki dan ispred Vlade svjedočili pokušaju ubojstva policijskoga službenika koji čuva zgradu”.

“Ujedno je napadač pucao i na druga dva policijska službenika, pucao je i u vladine urede”, kazao je Plenković.

Osoba koja je odgovorna za taj čin počinila je samoubistvo nedugo nakon tog događaja.

‘To je radikalizacija, moramo ispitati što stoji iza toga’

Premijer je o napadu na zgradu Vlade govorio i u srijedu na konferenciji za medije.

“Ovo je ozbiljna situacija, koja zahtjeva da institucije i svi zajedno kao društvo ispitamo koji su motivi i razlozi ovakvog čina. Ovo je moment koji je prešao granicu i doveo nas u situaciju da na drugačiji način postavimo sigurnosne okvire rada Vlade i boravka predstavnika medija na Trgu svetog Marka”.

Dodao je kako se cijelo društvo mora zapitati kako je došlo do ovakve radikalizacije jer “ovo jest radikalizacija”.

“Ovo je ponašanje koje je sigurno uvjetovano informacijama pod kojima je taj mladić bio, nekome tko je na njega utjecao, izvorima iz kojih se napajao da napravi ovakav pokušaj ubojstva. Vidjet ćemo tko je za to odgovoran”, kazao je Plenković. 

Ranjeni policajac Oskar Fiuri je zbrinut u Vinogradskoj, njegovo stanje je dobro i oporavlja se.

Premijer ga je, zajedno s ministrom unutarnjih poslova i potpredsjednikom Vlade Davorom Božinovićem i glavnim ravnateljem policije Nikolom Milinom, posjetio u utorak u bolnici.

“Drago nam je da se osjeća dobro te dajem potporu njemu i njegovoj obitelji i zahvaljujem liječnicima u Vinogradskoj na pruženoj skrbi te mu želimo brz oporavak”, poručio je Plenković.

S obzirom da su nakon napada na Markovom trgu pojačane mjere sigurnosti, Plenković je istaknuo da one imaju privremen karakter.

‘Kultura otvorenosti i pristupačnosti’

Svi daljnji modaliteti zaštite objekata i prostora definirat će se i mijenjati u skladu sa sigurnosnom procjenom.

Plenković je naglasio da će u balansiranju tih mjera voditi računa o dosadašnjoj tradiciji, a to je “kultura otvorenosti, pristupačnosti, dostupnosti svakoga od nas osobno, pa i hrvatskih institucija”.

“Istodobno, vodit ćemo računa i o zaštiti, sigurnosti onih koji su na dužnostima, a i samih zgrada, institucija hrvatske države”, dodao je.

Poručio je da nova organizacija neće ni na koji način utjecati na mogućnost predstavnika medija da izvještavaju o svim vladinim aktivnostima, sjednicama, događanjima, kao ni na dostupnost ministara da daju izjave.

Izvor: Agencije