Plenković najavio analizu izbora u BiH na Vijeću EU-a

Andrej Plenković
Sindikati poručuju da nijedna premijerova rečenica ne rješava probleme zbog kojih su prosvjetari peti dan u štrajku (EPA)

Na Vijeću Evropske unije za vanjske poslove u ponedjeljak će biti analizirani opći izbori održani u Bosni i Hercegovini u oktobru, “kako bi se pokušao riješiti problem marginalizacije bosanskohercegovačkih Hrvata i njihova stavljanja u podređeni položaj”, najavio je u srijedu premijer Hrvatske Andrej Plenković u Saboru.

Plenković je u Saboru predstavio izvještaj o posljednja četiri sastanka Evropskog vijeća, dva formalna, koji su održani krajem juna i sredinom oktobra, te dva neformalna – jedan u Sofiji u maju i jedan u Salzburgu sredinom septembra.

Plenković je izrazio zadovoljstvo načinom na koji su primljeni njegovi stavovi o Bosni i Hercegovini i položaju hrvatskog naroda koja je iznio na samitu EU-a u Briselu u oktobru.

‘Podređen položaj bh. Hrvata’

On je, u okviru rasprave o vanjskim odnosima, govorio o Bosni i Hercegovini nakon općih izbora u toj zemlji, rekavši da su “većinski Bošnjaci ponovno preglasali malobrojnije Hrvate” i izabrali hrvatskog člana u tročlanom Predsjedništvu zemlje.

“Mi smatramo da takva situacija, koja je upućivala na nepravednost, koja je upućivala na činjenicu da se hrvatski narod u Bosni i Hercegovini na taj način marginalizira, da ga se stavlja u podređeni položaj, nije dobra”, izjavio je Plenković podnoseći izvještaj u Saboru.

“Ono što smo uspjeli i što je ključni nastavak te rasprave da će se na razini Vijeća za vanjske poslove, na kojem će u ponedjeljak, u ime Hrvatske, govoriti potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić, vrlo detaljno pristupiti analizi općih izbora u Bosni i Hercegovini, razmotriti što i kako članice EU-a i Unija kao takva mogu učiniti u dijalogu s institucijama Bosne i Hercegovine i političkim strankama da se taj problem, koji je objektivno vrlo neugodnog karaktera za jednakopravnost Hrvata u Bosni i Hercegovini, nastoji riješiti.”

Plenković je istaknuo da to nije nikakvo miješanje u poslove druge države, nego da je to legitimno zalaganje za poštivanje Dejtonskog sporazuma, čiji je Hrvatska potpisnik, te legitimna briga o Hrvatima kao konstitutivnom narodu u susjednoj Bosni i Hercegovini.

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić ranije je rekao da Andrej Plenković, zloupotrebljavajući članstvo Hrvatske u EU, nastupa kao da je premijer Bosne i Hercegovine, a ne Hrvatske.

‘Direktno miješanje u poslove BiH’

Zvizdić je tada kazao kako to nije u skladu s dobrosusjedskim odnosima i predstavlja otvoreno i direktno miješanje Hrvatske u unutrašnja pitanja u Bosni i Hercegovini.

“Prateći posljednje istupe premijera Hrvatske Andreja Plenkovića u institucijama EU-a, kao i prilikom njegovih bilateralnih susreta, primjetan je pokušaj uspostave patronističkog ponašanja spram Bosne i Hercegovine.”

Prema ranijem saopćenju iz Zvizdićevog kabineta, “premijer Hrvatske pokušava institucionalno uspostaviti netačne, selektivne i konfuzne teorije o ugroženosti samo jednog naroda u Bosni i Hercegovini”.

Izvor: Agencije