Plenković: Na Deklaraciju o zajedničkom jeziku ne trošiti riječi

'
Deklaraciju je sastavilo 30 stručnjaka iz različitih oblasti tokom konferencije 'Jezici i nacionalizmi' (EPA)

Premijer Hrvatske Andrej Plenković izjavio je kako se o “Deklaraciji o zajedničkom jeziku” na ozbiljan način uopće ne treba trošiti riječi, dok bivši ministar kulture Zlatko Hasanbegović smatra kako je riječ o “vukovskom vapaju jugoslavenskih nacionalista za izgubljenom domajom [domovinom]”.

Plenković je, kako prenosi agencija Hina, rekao kako je hrvatski jezik definiran Ustavom Republike Hrvatske te je i jedan od službenih jezika Europske unije.

“Kako bih to podržavao? Tko to može podržati u Hrvatskoj?”, odgovorio je protupitanjem Plenković kad su ga novinari pitali podržava li navedenu deklaraciju.

“O nekim neformalnim inicijativama mislim da na ozbiljan način ne moramo uopće trošiti riječi”, rekao je Plenković.

Višemjesečna konferencija

Prema Hasanbegovićevim riječima, deklaracija je nastala kao rezultat regionalnog projekta “Jezici i nacionalizam”, za koju tvorci tvrde da je namjera podizanje svijesti i aktivno utjecanje na postojeće nacionalističke jezične prakse u BiH, Hrvatskoj, Crnoj Gori i Srbiji.

On je za tportal rekao kako se radi o “vukovskom [Vuk Karadžić] vapaju jugoslavenskih nacionalista za izgubljenom domajom”.

Deklaraciju o zajedničkom jeziku do sada je potpisalo više od 200 lingvista, književnika, znanstvenika, aktivista i drugih osoba iz javnog i kulturnog života spomenutih država.

Deklaraciju je sastavilo 30 stručnjaka iz različitih područja tokom konferencije “Jezici i nacionalizmi”, koja se od travnja do studenog održala u Podgorici, Splitu, Beogradu i Sarajevu.

Deklaracija će od prvog travnja biti dostupna za potpisivanje i na službenim stranicama projekta.

Izvor: Agencije