Plenković na čelu HDZ-a: Vratiti povjerenje birača

Andrej Plenković izjavio je nakon unutarstranačikih izbora u Hrvatskoj demokratskoj zajednici na kojim je izabran za predsjednika da je njegov prioritet vraćanje povjerenja birača u vjerodostojnost HDZ-a.

„Želimo vratiti sadržaj politici“, kazao je te dodao kako stranka mora ispraviti propuste. Rekao je i kako su brojni izazovi pred HDZ-om.

„Uvjeren sam da svojim znanjem, iskustvom i radnom energijom zajedno sa kolegama mogu predvoditi HDZ da ponovno može postati središnja snaga Hrvatske“, rekao je Plenković.

Europarlamentarac Plenković je bio jedini kandidat za šefa stranke, ali uprkos tome, izbori su održavani po principu jedan član – jedan glas, a to pravo do 19 sati mogao je iskoristiti svaki od gotovo 220.000 članova stranke.

Plenković je izabran za novog predsjednika HDZ-a s više od 97.000 glasova članova stranke. Osvojio je četiri hiljade više glasova nego Tomislav Karamrako na redovnim izborima prije tri mjeseca.

Ranije u nedjelju, nakon glasanja na stranačkim izborima u Dubrovniku, Plenković je kazao kako je fokusiran na pobjedu na parlamentarnim izborima i za preuzimanje uloge predsjednika Vlade.

Dodao je kako je spreman za saradnju s Mostom.

‘Prekretnica za stranku’

Kazao je kako želi da današnji dan bude prekretnica za HDZ.

Upitan hoće li biti mjesta za Tomislava Karamarka na izbornim listama, Plenković je rekao kako će se o listama raspravljati od sutra.

“Ovo nije trenutak za spominjanje bilo kojeg kandidata ponaosob”, kazao je.

Dodao je kako bi mu bilo draže da je bilo više kandidata na izborima za predsjednika.

Novi predsjednik bira se nakon što je krajem prošlog mjeseca Karamarko odstupio s mjesta šefa stranke.

Razlog je bio to što na nacionalnom nivou nakon pada vlade nije uspio sastaviti novu, kako je članovima stranke obećao.

„Plenković će biti peti po redu predsjednik HDZ-a. Diplomirao je na zagrebačkom Pravnom fakultetu, diplomatsku karijeru počeo graditi u Ministarstvu vanjskih poslova. U HDZ se učlanio 2011. godine, prvo je bio saborski zastupnik, a trenutno je još aktivan drugi mandat u Europskom parlamentu“, javlja reporterka Al Jazeere Ana Mlinarić.

Izvor: Al Jazeera i agencije