Plenković: Iznos štete od zemljotresa kao za 22 Pelješka mosta

Potres, Zemljotres, Zagreb
Najveći iznos pomoći jest 600 miliona eura, a očekuje se da prvih 100 miliona bude na raspolaganju na ljeto (EPA)

Vlada Hrvatske uputit će Europskoj komisiji zahtjev za pomoć iz Fonda solidarnosti Europske unije za sanaciju izravne štete uzrokovane potresom u Zagrebu i okolici, procijenjene na 86 milijardi kuna (11,5 milijardi eura), a iz Fonda je moguće dobiti najviše 600 milijuna eura.

Vlada je na sjednici u srijedu donijela Zaključak u vezi s prihvaćanjem Zahtjeva za dodjelu sredstava iz Fonda solidarnosti EU-a, koji je usklađen s metodologijom Ujedinjenih naroda, EU-a i Svjetske banke, što je nužno za propisano podnošenje zahtjeva za pomoć iz Fonda solidarnosti.

Izravna šteta na području Grada Zagreba i Krapinsko-zagorske županije na otprilike 25.000 objekata prema toj je metodologiji procijenjena na 11,5 milijardi eura, rekao je premijer Andrej Plenković te dodao da je o hrvatskom zahtjevu “senzibilizirana Europska komisija”, koja će ga razmotriti.

Najveći je mogući iznos pomoći iz fonda 600 milijuna eura, prenosi Hina.

Očekuje se da bi prvih 100 milijuna eura Hrvatskoj na raspolaganju bilo već ovog ljeta, a ostatak do kraja godine.

Kao 60-postotni udjel u budžetu

Sredstva pomoći mogu se koristiti 18 mjeseci od odobravanja.

Želeći oslikati financijske razmjere štete, ministar regionalnog razvoja i fondova EU-a Marko Pavić rekao je da cijela EU-ova sedmogodišnja financijska omotnica za Hrvatsku iznosi 10,7 milijardi eura.

Sredstva pomoći mogu se, prema njegovim riječima, prvenstveno uporabiti za obnovu bolnica i škola, popravak infrastrukture i postrojenja za opskrbu energijom i pitkom vodom te telekomunikacije.

Plenković je dodao da je iznos ukupne izravne štete jednak 60-postotnom udjelu u državnom proračunu te da bi njime mogla biti izgrađena 22 Pelješka mosta s pristupnim cestama.

“520 milijuna je projekt Pelješkog mosta i prilaznih cesta, a iznos posljedica potresa je 22 puta toliko, da budemo svjesni o čemu se radi”, rekao je Plenković, kako prenose 24 sata.

Najavio je da će vlada tražiti i druge izvore financiranja za obnovu Zagreba i okolice te da donatorske konferencije nisu opcija unutar EU-a, jer se one organiziraju za treće zemlje.

Novo podrhtavanje tla u Zagrebu

Iz sredstava Fonda bit će osigurana i 54 milijuna kuna (7,1 milijun eura) za najam zamjenskih stanova građana koji se ne mogu vratiti kući, jačanje infrastrukture kulturnog naslijeđa i zaštite lokaliteta te troškove čišćenja, rekao je Pavić.

Seizmografi Seizmološke službe zabilježili su u srijedu ujutro u 4:15 novi slabiji potres magnitude 2,4 po Richteru, s epicentrom u Zagrebu, nedaleko od Markuševca.

Intenzitet potresa u epicentru bio je III stupnja EMSC ljestvice.

Nakon dva snažna potresa jačine 5,5 i 4,8 po Richteru, koji su u ranim jutarnjim satima 22. ožujka pogodili Zagreb, grad se naknadno tresao još približno 1.000 puta, što je i očekivano.

Umjeren potres magnitude 3,2 po Richteru, koji je pogodio Zagreb 23. travnja, bio je četvrti po jačini od naknadnih potresa koji su pogodili grad i okolicu.

Izvor: Agencije