Plenković: Izjava Grabar-Kitarović da će Bandiću u zatvor nositi kolače je šala

Predsjednica Hrvatske rekla je da će zagrebačkom gradonačelniku i višestrukom optuženiku USKOK-a 'u zatvor nositi kolače' (EPA)

Premijer Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice Andrej Plenković izjavio je u ponedjeljak kako vjeruje da se hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović šalila kada je rekla kako će, bude li osuđen, zagrebačkom gradonačelniku i višestrukom optuženiku Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (USKOK) Milanu Bandiću u zatvor nositi kolače.

“Vjerujem da je to bilo u šali”, rekao je Plenković novinarima nakon sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća, upitan za komentar izjave Grabar-Kitarović u intervjuu Media Servisu, prenosi Hina.

Predsjednički kandidat Miroslav Škoro pozvao je građane da Grabar-Kitarović 22. decembra omoguće da postane obična građanka i kolače u zatvor nosi kome god hoće, s obzirom na to da “kao predsjednica takvim činom šalje poruku da tolerira ili otvoreno podržava kriminal”.

“Hrvatska građanka Kolinda Grabar-Kitarović slobodna je svojim prijateljima nositi kolače u zatvor, ali predsjednica države to nikako ne bi smjela činiti, jer tako šalje poruku da tolerira ili čak otvoreno podržava kriminal. Spasimo aktualnu predsjednicu od ovakve dileme i omogućimo joj 22. prosinca da postane obična građanka, pa neka nosi kolače u zatvor kome god hoće”, napisao je Škoro na svom Facebook profilu.

‘Moram biti politički korektna’

Grabar-Kitarović je ranije u ponedjeljak odgovorila na kritike zbog pjevanja na rođendanu Bandića, rekavši kako je svako nevin dok mu se ne dokaže krivica, a poručila je i da će mu, bude li osuđen, u zatvor nositi kolače.

“Hoće li čestitka Bandiću promijeniti status Hrvatske na bilo koji način? Ako netko sa mnom politički surađuje, moram biti politički korektna da ostanem ono što jesam. Ne mogu se i ne smijem dodvoravati građanima ili onima koji su protiv gospodina Bandića da bih pokupila neke političke bodove. I u životu najviše cijenim lojalnost i odanost”, poručila je.

“Lojalnost prema državi, narodu, zajednici, obitelji i svojim prijateljima, pa čak i ako su optuženi. A ako su osuđeni, onda ću gospodinu Bandiću u zatvor nositi kolače, ili što je već dopušteno”, rekla je Grabar-Kitarović, dodavši da ne vjeruje da će do toga doći. 

Izvor: Agencije