Oglasi

Plenković: Inicijativa za raspuštanje Sabora neće uspjeti

U Hrvatskoj je na snazi vanredno stanje, poručio je predsjednik Socijaldemokratske partije Hrvatske Davor Bernardić.
Postalo je jasno da je premijer Andrej Plenković duboko upleten u aferu Agrokor, kaže Davor BernardićAl Jazeera

Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je u srijedu u Sofiji da je inicijativa oporbe za raspuštanje Sabora još jedna koja neće uspjeti te da nije znao sve detalje o primjedbama stručnjaka na izradu zakona o Agrokoru.

"To je jedna od inicijativa koju pokreće oporba i koja, naravno, neće uspjeti. Ono što je važno, a to ponavljam i danas, u tako kratkom roku učinili smo sve, posegnuli smo za ekspertizom onih koji su mogli dati svoj stručni doprinos. Sve što smo napravili bilo je u cilju spašavanja hrvatskog gospodarstva i našeg financijskog sustava", rekao je Plenković u Sofiji gdje sudjeluje na summitu EU-a i Zapadnog Balkana i nizu popratnih sastanaka.

"Kao što vidite, prijeteći cunami na gospodarstvo nije se dogodio", rekao je hrvatski premijer, prenosi Hina.

"Proces restrukturiranja treba osigurati da svi dionici koji su uključeni postignu nagodbu", rekao je te istaknuo da je s njegova aspekta, kao predsjednika vlade, to najbitnije.

U cijelom procesu trebalo biti obazriviji i transparentniji kako se jedan ukupno gledajući dobar iskorak ne bi dovodio u pitanje zbog određene pogreške, rekao je premijer.

Plenković: Nisam imao sve detalje

Niječno je odgovorio na pitanje je li osobno znao za sugestije pravnih stručnjaka da će neki dijelovi zakona biti protustavni.

"Ne, nisam imao sve te detalje. U krajnjoj liniji to je vidljivo iz ove korespondencije. Međutim, to na kraju nije ni bitno. Ono što jest bitno, da je Ustavni sud rekao da je zadnja verzija zakona kakav je donesen u skladu s ustavom i to je najvažnije", zaključio je premijer Plenković u izjavi za hrvatske novinare u Sofiji.

Istovremeno je saborska oporba u srijedu podržala prijedlog Socijaldemokratske partije (SDP) da se izmjeni Zakon o sprječavanju sukoba interesa i u krug dužnosnika koje taj zakon obuhvaća uvede i izvanredne povjerenike u sistemski važnim društvima. 

SDP-ov je to odgovor na aferu "Hotmail" - u čijem je centru Martina Dalić, koja je dala ostavku na mjesto potpredsjednice Vlade i ministrice gospodarstva, poduzetništva i obrta - odnosno aktivnosti tzv. grupe Borg, što je oporba iskoristila da još jednom ustvrdi da je premijer znao za sve što se u toj aferi događalo i da mora politički odgovarati.

Predsjednik Socijaldemokratske partije Hrvatske (SDP) Davor Bernardić ocijenio je ranije u srijedu, nakon izvanredne sjednice Predsjedništva ove stranke, da je u Hrvatskoj "na snazi izvanredno stanje, zbog čega SDP zahtijeva hitno raspuštanje Sabora i raspisivanje izbora".

"Jučer [utorak] je postalo jasno da je premijer Andrej Plenković duboko upleten u aferu Agrokor, odnosno izvlačenje 500 milijuna kuna [67,7 milijuna eura] iz tog koncerna. Trgovalo se povlaštenim informacijama i pogodovalo pojedincima, što je kažnjivo, jer je riječ o zlouporabi položaja i ovlasti. Oni koji su znali za ta djela, a tajili su to, također su počinili kazneno djelo. Ako je Martina Dalić morala otići, onda se s pravom pitamo zašto Državno odvjetništvo još ne postupa. Jesu li zatajile institucije države i je li na njih izvršen politički pritisak", rekao je Bernardić, prenijela je Hina.

'Mržnja i rasistički govor mržnje'

"Evidentan je kaos koji je nastao u državi zbog Plenkovićeve Vlade. Državom su zavladali i vladaju nepotizam, korupcija, kriminal i mržnja prema drugačijima po nacionalnosti, vjerskoj ili bilo kojoj drugoj osnovi. Zbog svega navedenog, za nas u SDP-u u Hrvatskoj je na snazi izvanredno stanje. Zahtijevamo raspuštanje Sabora i raspisivanje izbora", istaknuo je Bernardić.

Čelnik SDP-a smatra da je Plenković duboko upleten u aferu Agrokor i da je odgovoran za izvlačenje 500 milijuna kuna (67,6 milijuna eura) iz tog koncerna.

Bernardić je istaknuo da je predsjednik Vlade i Hrvatske demokratske zajednice izgubio svaki politički legitimitet te da građani toj Vladi više ne vjeruju.

U prilog svojim tvrdnjama o postojanju mržnje i rasističkog govora mržnje protiv Srba, LGBT osoba i Roma u Hrvatskoj naveo je izvješće Europske komisije o rasizmu i netoleranciji, u kojemu, kako je rekao, "Europska komisija kritizira neadekvatan odgovor hrvatskih vlasti na jačanje netolerancije, jer se u većini slučajeva govor mržnje tretira samo kao prekršaj".

"Za ovaj sramotan izvještaj odgovorna je ova Vlada koju podržavaju manjine, a to znači da te iste manjine podržavaju veličanje ustaštva", kritizirao je Bernardić manjinske zastupnike, koji su dio vladajuće koalicije.

Predsjednik zastupničkog Kluba SDP-a Arsen Bauk najavio je njihove sljedeće poteze koje je nazvao "3 I".

Ranacionalizacija Ine i Hrvatsko elektroprivrede

To su "izbori", "izvanredni povjerenik kroz raspravu o Agrokoru" te "INA".

Rekao je kako će najprije staviti u proceduru prijedlog odluke o raspuštanju Hrvatskoga sabora, kao legitimnog i proceduralnog načina izazivanja novih izbora.

"Nadamo se da će predsjednik Sabora taj prijedlog staviti što prije na dnevni red. Za sutra [srijeda], temeljem naših poslovničkih prava, pripremamo raspravu o Agrokoru. Zbog najnovijih napisa u jednom tjedniku, iskoristit ćemo drugu poslovničku mogućnost i početkom lipnja tražiti raspravu o našoj interpelaciji, koja se 'kiseli' čekajući dnevni red, a koja se tiče renacionalizacije INA-e i Hrvatsko elektroprivrede, i ulozi takozvane grupe Borg i u tom slučaju", rekao je Bauk.

Afera "Hotmail", u čijem je centru Dalić, nastavljena je u ponedjeljak objavom nove prepiske tzv. grupe Borg, nakon čega je opozicija na adresu Dalić i Plenkovića uputila žestoke kritike, zazivajući raspisivanje novih izbora.

Prošlog tjedna portal Index počeo je s objavom elektronske prepiske o Agrokoru, a iz e-mailova u ponedjeljak vidljivo je da je "lex Agrokor" Vlada Hrvatske dobila od "grupe Borg" na dan kad je i usvojen.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.