Plenković: Inicijativa 16+1 postaje 17+1, pridružuje se Grčka

Deveti poslovni forum zemalja inicijative 16+1 na summitu čelnika Kine i zemalja srednje i istočne Europe otvoren je u petak s rekordnim brojem sudionika i porukama hrvatskog i kineskog premijera da je Hrvatska tijekom povijesti bila poznata po trgovini.

Poslovni forum u dubrovačkom hotelu Rixos Libertas, u prisutnosti Andreja Plenkovića i Lija Keqianga te još 14 premijera, brojnih ministara, veleposlanika i velikih ekonomskih delegacija, započeo je videom o hrvatskoj inovacijskoj tradiciji, ali i o današnjim tvrtkama i inovatorima poput Mate Rimca, Genos Laboratorija, Photomatha, Q Softwarea, 3LHD-a, Prostorie i Ivana Mrvoša.

Hrvatski premijer Andrej Plenković objavio je na summitu kako Grčka i službeno postaje dio inicijative Kine i zemalja srednje i istočne Europe koja će ubuduće nositi ime 17+1.

“Mogu u inicijativu pozdraviti i Grčku, ona će se pridružiti kao puna sudionica sastanka 16+1 koji postaje 17+1”, kazao je Plenković na početku plenarne sjednice inicijative. 

Plenković: Sve veći interes

Grčka je već veliki primatelj kineskih investicija. Primjerice, kineski kapital vlasnik je Pireja, najveće grčke luke. 

Skupu se tijekom jutra pridružio i Alexis Tsipras, premijer Grčke.

Prema pisanju Financial Timesa, Tsipras je ovaj mjesec izvijestio druge članice inicijative 16+1 o želji svoje države da im se pridruži.

Hrvatski premijer kazao je kako za ovu incijativu vlada sve veći interes, a Hrvatska vjeruje da ona treba biti “otvorena i uključiva”.

Dodao je kako vlada u potpunosti podržava generiranje još gospodarskih projekata između europskih država i Kine, od čega mogu profitirati obje strane.

“Hrvatska podržava intenzivniji dijalog EU i Kine”, poručio je hrvatski premijer, kako prenosi Anadolija.

Najavio je i da će Hrvatska 2020. biti domaćin konferencije za ministre prometa zemalja inicijative. 

Premijer Andrej Plenković na otvaranju je izrazio zadovoljstvo što se forum zbiva u Dubrovniku, gradu pod zaštitom UNESCO-a koji je od 14. do 19. stoljeća bio vodeći u svjetskoj trgovini, “jačao veze zapada i istoka” i imao treću najveću flotu na svijetu.

Dodao je kako je blizu i Korčula, rodno mjesto Marka Pola, koji je značajan dio života prove u Kini. 

I kineski premijer Li istaknuo je kako je Dubrovnik povijesni grad poznat po vodećoj poziciji u svjetskoj trgovini, te dodao da je i Hrvatska tijekom povijesti bila simbol trgovine.

Stiglo više od 1.000 poduzetnika

“Hrvatska je mala država po broju stanovnika i veličini, ali velika po ljudskom potencijalu i apetitu za inovacijama”, rekao je Plenković. 

Dodao je kako je Hrvatska domovina nekih svjetski poznatih izuma, te da je među 25. najboljih turističkih destinacija na svijetu s 20 milijuna gostiju prošle godine. 

Potencijal za dodatni rast leži i u kineskim turistima kojih je prošle godine bilo 250 tisuća. 

Poručio je kako je cilj Hrvatske i modernizirati dvije najveće luke u koje planira uložiti tri milijarde eura. 

“Moja država je odlično smješten sredozemni prolaz u srednju Europu”, naglasio je Plenković okupljenima. 

Plenković i Li potom su zajedno službeno pokrenuli internetsku stranicu Koordinacijskog mehanizma 16+1 za malo i srednje poduzetništvo čiji je cilj promoviranje poslovnih kontakata između 17 država. 

Poduzeća te veličine “pokazala su da su vrlo aktivna i plodna, a Kina im želi olakšati birokraciju”, rekao je Li. 

Pošto je u Dubrovnik stiglo više od tisuću poduzetnika, kineski ministar trgovine Zhong Shan proglasio ga je “rekordnim”.

“Cilj ovog skupa je suradnja. Nadam se da nećete samo diskutirati i raspravljati nego se i međusobno konzultirati i surađivati”, rekao je premijer Li. 

Naglasio je kako vjeruje u slobodnu trgovinu, u vrijeme dok EU traži recipročan pristup svojih tvrtki kineskom tržištu koje Bruxelles danas smatra prezatvorenim.

“Na putu je nova tehnološka revolucija i to je ono što definira naše doba”, rekao je Li i dodao kako Peking želi i suradnju na području obrazovanja i jačanje uvoza, pogotovo poljoprivrednih proizvoda. 

Horvat: Kineski brodograditelji stižu u Uljanik

“Projekti poput Pelješkog mosta mogu biti inspiracija za buduću suradnju”, zaključio je kineski premijer.

Hrvatsko ministarstvo zdravstva, HŽ Infrastruktura i još tri hrvatske tvrtke potpisale su u petak u Dubrovniku sporazume o suradnji s kineskim poslovnim partnerima, među kojima su i projekti gradnje stadiona na Kantridi i razvoja željezničke pruge Zagreb-Rijeka.

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat siguran je da će se danas potpisani sporazumi pretočiti u konkretne ugovore.

Vezano uz slučaj Uljanika, Horvat je naglasio je kako će u iduća dva tjedna u Hrvatsku stići i kineski brodograditelji.  

Kineska tvrtka Top International Engineering Corporation (TIEC) potpisala je danas s hrvatskim partnerima dva ugovora: s tvrtkom Stadion Kantrida o suradnji na projektu izgradnje novog nogometnog stadiona u Rijeci s pratećim sadržajima, hotelom i biznis centrom, te sa tvrtkom Eco Consult o suradnji na projektima korištenja obnovljivih izvora energije s ciljem smanjenja emisije štetnih plinova.

“Za godinu dana bi trebali potpisati i konkretan ugovor o realizaciji projekta izgradnje nogometnog stadiona prema UEFA-inim standardima, hotela i poslovnog centra u Rijeci, a suradnja se možda proširi i na izgradnju marine“, izjavio je generalni direktor tvrtke Stadion Kantrida Luka Ivančić.

U Dubrovnik su u četvrtak poslijepodne stigli sjevernomakedonski premijer Zoran Zaev, crnogorski premijer Duško Marković, češki premijer Andrej Babiš, mađarski premijer Viktor Orban, predsjedatelj Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić, estonski premijer Juri Ratas, bugarski premijer Bojko Borisov, premijerka Rumunjske Viorica Dancila, slovački premijer Peter Pellegrini, slovenski premijer Marjan Šarec, srbijanska premijerka Ana Brnabić i albanski premijer Edi Rama.

U petak treba stići poljski premijer Mateusz Morawiecki, a dolazak je tijekom susreta s hrvatskom predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović u četvrtak najavio i češki predsjednik Miloš Zeman, prenosi Hina.

Premijeri su se u Dubrovniku pridružili premijerima Hrvatske i Kine, Andreju Plenkoviću i Liju Keqiangu, koji su se susreli već u srijedu, a u četvrtak sudjelovali na simboličnom dovršetku prve faze izgradnje Pelješkog mosta, koje provodi kineski konzorcij China Road and Bridge Company.

Inicijativa, s ciljem jačanja kineskih investicija u Europu, osnovana je 2012. godine.

Prvi skup se održao u Varšavi, a od tada je Peking objavio kako je u 16 država investirao više od 15,4 milijardi dolara.

Blizu 70 posto te svote otišlo je u pet članica formata koje nisu dio Europske unije, piše FT.

U petak se u Dubrovniku održava glavni dio summita, i to u dva dijela – politički skup, u obliku plenarne sjednice inicijative, te gospodarski forum.

Kina je posljednjih godina počela više ulagati u srednju i jugoistočnu Europu.

Inicijativu 16+1 smatra integralnim dijelom svog megaprojekta “Jedan pojas, jedan put”, suvremenog “Puta svile” i jednog od najambicioznijih projekata u svijetu.

Premijer Kine boravi u prvom službenom posjetu Hrvatskoj.

Hrvatsko-kinesko jačanje saradnje

Riječ je o prvom posjetu jednog kineskog premijera otkad su dvije države prije 27 godina uspostavile diplomatske odnose.

U Banskim dvorima, sjedištu hrvatske Vlade, u srijedu je potpisano pet memoranduma i jedan protokol.

Sporazumi se odnose na željeznicu, poljoprivredu, digitalnu suradnju državne uprave s Huaweijem, Hrvatsku banku za obnovu i razvoj, znanost i sport.

Dvojica premijera usvojila su zajedničku izjavu dviju vlada, u kojoj su stavili naglasak na razvoj suradnje.

Šef kineske Vlade najavio je da dvije države ulaze u “dijamantno razdoblje odnosa”.

Dvije države imaju intenzivne odnose, naročito otkad je kineska firma China Road and Bridge Corporation izabrana prije godinu za gradnju Pelješkog mosta.

Izvor: Al Jazeera i agencije